Renault Laguna II

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • komshija
    CBC Član
    • 21.12.2005
    • 26

Renault Laguna II

Pozdrav svim clanovima foruma i svim poznavaocima i obozavaocima automobila. Bio sam pritegnut ispitima pa nikako da nadjem vremena za ucestvovanje u radu i pracejne foruma. No da ne idem preterano u OFF topic postavio bih par pitanja.

U pitanju je Renault Laguna II 1.9dci motor F9QC570 sa 120KS 2002. godiste. Prijatelj je kupio ovaj auto pa me zanima da li je na njemu moguce vracati kilometrazu (koliko sam procitao po forumu moguce je na manje vise svakom autu to uciniti).
    - Ono sto me josh zanima je to u slucaju da je kilometraza vracana da li je moguce pri prikljucivanju na dijagnosticki aparat u ovlascenom servisu otkriti taj podatak.
    - Lutajuci po raznim forumima video sam da je neko negde postavio pitaje da li se podatci tipa kilometraze beleze u kartici koja sluzi za otkljucavanje i paljenje.
    - Kad vec pomenuh karticu zna li neko da li postoji mogucnost dodavaja kartice posto covek ima samo jednu, pa bi zbog sigurnosti valjalo da pribavi jos jednu. Ako neko zna gde se to moze uciniti i po kojoj ceni bio bih zahvalan na informaciji.
    - Pre par dana mu se upalila lampica u obliku tocka potkocenog trouglom, a unutar kruga se nalazi znak uzvika. Posto mu je knjizica od auta na francuskom nije mogao bas da je protumaci ali mi je rekao da je u pitaju nesto oko pritiska u gumama. Proverio je pritisak i on je OK. Auto se ponasa normalno i nema nikakvih problema. Zna li mozda bilo ko usled cega se pali ova lampica (znam da je tesko na slepo reci sta je u pitaju, ali mozda neko iz iskustva zna sta bi ovo moglo biti)
    - Inace auto je kako on kaze u odlicnom stanju presao je nekih 90k km sudeci po satu, ostavljao ga je na ovim mrazevima napolju i palio mu je bez ikakvih problema. Sto bi rekli narodski ko mina pali.

Izvijavam se zbog duzine posta ako sam preterao i zbog glupih pitaja koja sam mozda postavio. Unapred se zahvaljujem svima na odgovorima.

Pozdrav Komshija

P.S. Ako sam omasio mesto temi molim moderatore da je premeste u odgovarajucu sekciju.
    HVALA!
    "The quality will still be appreciated long after the price had been forgotten" - Henry Royce
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Kilometrazhu je moguce vratiti na svakom automobilu, bilo sa mehanichkim ili digitalnim merachem kilometrazhe, samo je pitanje koliko je to posle lako utvrditi. Sve zavisi od auta do auta (da ne kazhem od modela do modela). Najpouzdaniju informaciju cesh dobiti u ovlashtenom Renault-ovom servisu koji ima sav neophodan softver i dijagnostichku opremu, tako da ti je to najbolje reshenje ako si bash zainteresovan da saznas... Ne ochekuj da prodjesh "za dz", dijagnostika bilo chega se dobro naplacuje, narochito u ovlashtenim servisima... Na ovom forumu sam saznao da nije samo u pitanju kilometrazha koja se prikazuje na bord kompu/displeju/ehanichkom brojachu, vec se ona "prava" kilometrazha mozhe ochitati, u zavisnosti od auta, i iza kod-kljucha, senzora na daljincu itd... Pravi info ipak potrazhi u ovlashtenom servisu.

Shto se "rezervne" kartice tiche, opet se svodi na isto - mozhesh naruchiti kopiju iste ali opet u ovlashtenom servisu Renault-a. Cena ne bi trebalo da je "astronomska".

Shto se tiche onog: "...lampica u obliku tocka potkocenog trouglom, a unutar kruga se nalazi znak uzvika..." nije bash najjasnije jer proizvodjachi nemaju standardne, uniformne oznake i signalizaciju za dijagnozu kvara, ali ja bih rekao da imash problem sa kochnicama (istroshene plochice, diskovi, ili chak problem sa "ruchnom" koja ne zatvara do kraja) ili je neki od senzora (ABS?). Najbolje je okachi slichicu pa cesh dobiti konkretniji info, ima na ovom forumu josh njih Lagunu (djukic) pkoji ce znati bolje... Ili ispishi to objashnjenje na francuskom iz uputstva, neko ce vec prevesti znachenje.

PS. Dobrodoshao na forum
    http://www.bmw.tv

Comment

• komshija
      CBC Član
      • 21.12.2005
      • 26

@ overspeed zahvaljujem se na odgovoru.
      Naravno da nije za ocekivati da su cene u ovlascenom servisu pristupacne, barem ne za nas dzep, ali ako je neko odlucio da kupi "skup" auto onda valjda treba i da ga odrzava (moje skromno misljenje). Bitnije je po meni da za novac koji daje musterija dobije profesionalno i kvalitetno odradjen posao. Sto se tice kilometraze bilo mi je bitno da li je uopste moguce saznati takvu informaciju u ovlascenom servisu.

Zahvaljujem se na odgovoru i pozdravljem sve ucesnike foruma
      Pozdrav, Komshija
      "The quality will still be appreciated long after the price had been forgotten" - Henry Royce

Comment

• komshija
        CBC Član
        • 21.12.2005
        • 26

Problem sa lampicom rešen

Pozdrav svima,
        evo nađoh malo slobodnog vremena da napišem da je problem sa onom lampicom rešen. Auto je vožen na dijagnostiku i obrisana mu je ta greška, ali se ona lampica ponovo upalila posle par sati. Osim te greške nema nijednu drugu i rekli su prijatelju da nije dirana ni kilometraža što je dobra vest svakako. Našao sam na internetu neko servisno uputstvo za Renault Lagunu II, doduše na španskom, ali sam uspeo da protumačim da je problem bio u senzorima za merenje pritiska u gumama. Problem je bio u tome da su točkovi bili izmešani. Prema servisnom uputsvu svaki senzor pritiska ima svoje mesto na autu i jedino tako sistem funkcioniše ispravno. Svaki senzor je obeležen bojom i tako se raspoznaje. Posle vraćanja točkova na svoje mesto i ponovnog poništavanja greške sve radi kako treba.

Evo kako trebaju da budu raspoređeni točkovi na autu, možda nekome to i zatreba
        Raspored je sledeći
        - prednji levi zelene boje
        - prednji desni žute boje
        - zadnji levi crvene boje
        - zadnji desni crne boje

Pozdrav,
        Komšija

Comment

• Boki Ar
          CBC Senator XXL
          • 11.11.2004
          • 2827
          • Aranđelovac
          • Vektra

Odlično,Šmijako...korisno,kako da ne..dobar savet uvek vredi
          10 X !

Comment

• ToNcA
            CBC Senator XXL
            • 31.01.2006
            • 868
            • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
            • Mazda 6 2.0d

Filter cadji

Interesuje me da li renault laguna II 2003. god. ima filter cadji.

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• civi
              CBC Senator XXL
              • 26.07.2005
              • 1492
              • Pozarevac

Jok tek od 2005
              Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
              - Kako to misliš, kočim?

Comment

Working...
              X