Ovaj problem sam imao i prosle zime ali je nestao u toku leta pa sa hladnim danima se vratio.Dakle upalim auto normalno iz prve motor radi vecim brojem obrtaja ukljuceni ventilator i grejac zadnjeg stakla .Kad skala grejanja dodje do prvog podeoka/nakon 2-3min motor pocne da stuca i da se gasi.To traje par minuta dok se motor ne zagreje a onda normalno radi.Motor je benzinac sa karburatorom i automatskim sauhom.To se desava samo kada je hladno -ispod 2stepena ili jako vlazno , jaka kisa ili sneg. Menjap sam razvodnu kapu , ruku ,svecice pokusavao stelovanje paljenja ali nista ne pomaze. Vazno je da kad se ugasi lako se pali. Na kraju sam posumnjao u struju jer mi se tada gase diode i instrumenti na tabli
wv polo 1987. gasi se
Collapse
X
-
Zeza automatski saug ili neki davac temperature...ne znam kako je tacno reseno na polu.
Iskljuci saug prerano i ako motor nije postigao odgovarajucu temperaturu te zeza jos dok se malo ne ugreje...predpostavljam.To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
-
-
Mene je svojevremeno zezao sklop predgrevanje vazduha, ovo tvoje mi skroz lici na to. Pretpostavljam da nemas autogas? Ja tad nisam imao. Na gasu ovaj problem ne postoji!
Pogledaj ovu temu klapna i obrati paznju na post ABARTH-a pogotovo drugu sliku. Tako je na kadetu, kod tebe je slicno: u onoj pogacici na dovodu vazduha je membrana koja se aktivira putem vakuma sa karba i to u zavisnosti od spoljne temperature. Znaci kad je hladno nekakav bimetalni sklop ce proslediti vakum do ove membrane sto ce preklopiti klapnu u usisniku tako da motor vuce samo podgrejan vazduh direktno iznad izduvne grane. Ukoliko se to ne dogodi, pri hladnom vremenu i pri velikoj vlazi ce ti lediti leptir gasa (ne bas bukvalno stvara se vise kao inje... nebitno).
Znaci treba proveriti funkcionisanje tog preklopnika, pri prvom paljenju na ovoj temperaturi bi trebalo da je zatvoren (vuce vazduh iznad izduvne). Ako to nije slucaj onda kontrolisi ta vakum crevca, membranu, leptir... Meni su se iskrzala ta creva, obicno to i bude...... and then the damn thing gone wild!
Comment
-
-
to je to ,verovatno
Iz svega sto si napisao problem je bas u tom usisu toplog i hladnog vazduha u karburator,kad bih imao gas to bi bilo u redu jer izgleda da meni ta membrana uopste ne radi i stalno karburator dobija samo hladan vezduh i zato se gasi.Sad kako da to resim,jer sam proverio sva vakum creva ali i dalje imam isti problem, mozda je zaglavljena ta membrana dali moze da se zameni a i crevo za dovod toplog vazduha je osteceno
Comment
-
-
Slažem se sa kolegom Powerom, usis vazduha pri radu na benzinu nije toliko bitna stavka da bi izazvao ovakakav problem. Treba podesti saug da duže drži obrtaje...
Comment
-
-
Pazi, kazem meni se auto identicno ponasao i problem je bio u onome sto sam napisao u prethodnom postu. Znaci normalno upali, posle 30 sec. krenem i nakon 500-600 metara se ugasi. Moze odmah da upali bez problema, ali je bolje (ako moze) ostaviti ga nekih 10-15 sec. i onda upaliti, akomulirana toplota ce otkraviti leptir i ostatak dana si miran. Znaci sve ovo se dogadja pri prvom jutarnjem paljenu, kad je hladno, sto vlazniji vazduh to gore!
A mozda je i M u pravu za autosaugMoze vrlo lako da bude i to. Treba proveriti...
Prvo, to crevo za dovod toplog vazduha treba da bude ok, imas na buvljaku tih rebrastih alu creva.
Drugo, skini ceo usisnik i proveri da li se slobodno pomera ta klapna. Dalje, upali auto (totalno hladan) i tako dok radi skini mu vakum sa membrane. Znaci proveravas da li uopste prosledjuje vakum do nje, motor bi trebalo malo da promeni ritam, a ti pod prstom da osetis kako vuce na tom crevcu. Ukoliko je vakum prisutan, a klapna i dalje ne zatvara problem je u membrani - otvori njeno kuciste pa vidi sta se dogadja. Obratno (nema vakuma) - ili neko crevce pusta na spojevima (mora da bude bas nategnuto, razlokani krajevi pustaju 100%) ili zeza bimetal koji bi trebalo da prosledi vakum do membrane ispod zadate temperature (i obratno ne prosledjuje kad je spoljna temp. iznad par stepeni). On se obicno nalazi u kucistu filtera. Samo pratis crevo od te membrane i naci ces.
BTW imas i na netu o ovome, googlaj pod carb icing
Evo npr. http://www.misterfixit.com/carbice.htm
edit: sporo kucam, pretekli me...... and then the damn thing gone wild!
Comment
-
-
Ne bik da budem dosadan i ne kažem da to kod tebe nije bio uzrok ali na 90% auta ta klapna neradi i nemaju taj problem. Sa druge strane većini takvih auta malo pušta dihtung oko izduvne grane i onda vuče izduvne gasove umesto čistog vazduha pa tako više guši motor nego što diše.
U tom smislu klapna može praviti problem ali iz tog razloga a ne zato što vuče hladan vazduh. Nema kod nas temperatura da bi se stvorio efekat zamrzavanja. Čak i da se stvori to bi se odrazilo na povećan broj obrtaja jer leptir ne bi mogao da se vrati na ler od leda ili inja...
Podesiti saug da daje više obrtaja i da duže radi uključen i problem će nestati.
To se obično postiže zaokretanjem tela sauga na neku stranu i podešavanjem šrafa na saugu koji dodaje gas.
Comment
-
-
@Dora
Kod mene je ovo bio slucaj 100%, ali uz napomenu da imam manualni saug i da sam ovo sve mogao da premostim time sto bih duze drzao saug. To stoji naravno i tu si u pravu!
Ali, posto sam se tad vozilo na benzin (skupo) i primeceno je da motor nece bez dobrog sauga sve dok se dobrano ne zagreje jer se gasi kad god pustim gas (sto ranije nije bio slucaj) onda je trazen uzrok i nadjen je. Znaci bilo je ili produziti vreme pod saugom (sto mi se nije htelo, em skupa benza em znam da auto moze bolje od toga) ili naci sta ga zeza. Eto, sad je valjda malko jasnije
Inace tad kad sam se zezao oko toga nailazio sam na sve i svasta (po netu)- od toga da ljudi nemaju nikakav problem iako klapna ne radi pa do toga da se motor odsece posle duze ujednacene voznje po autoputu pri odgovarajucem vremenu... Al da ne smaram vise...... and then the damn thing gone wild!
Comment
-
-
Pa sad, možda pomogne nekom kasnije... Saug troši benzin samo pri leru ili promeni brzine. Govorim normalno o ispravnom saugu. Kad se doda gas svaki kršten saug ima jedan federčić koji se rastegne i strujanje vazduha otvori klapnu skroz i time saug gubi funkciju gutača goriva više nego što ga inače hladan motor guta...
Tako da veći broj obrtaja na leru pod saugom ne guta goriva sem ako ga ostaviš pola sata da se zagreva na mestu. Zato treba napraviti pravilan odnos vazduha i benzina za baš taj notor i za baš to podneblje. Mislim na temperaturu okoline. Kad se to uradi radiće na -30 isto kao i na -2 imao nemao topao vazduh.
Šta sa onim motoririma koji uopšte nemaju taj mehanizam?
Comment
-
-
a zastave i lade
Pre ovog pola sam vozio yuga i na njemu postoji usmerivanje vazduha ,letnje i zimsko i to se postize poklopcem filtera za vazduh.Ako to ne bih uradio javljali su se slicni problemi- nepravilan rad motora i gasenje. Dajte neki savet za majstora koji to mogao da resi , ja zivim na Karaburmi-Beograd
Comment
-
-
karburator servis.
tipican VW problem sa tom automatikom.
lek je obicno zamena sklopa/ celog modula sauga.
prosto, potrosio se termo element.
pre toga probati da se podesi tacno i precizno prema uputstvu hod sistema za saug.
kako kod VWa- obicno saug (automatika) jako dugo drzi aktivnim sve dok se motor jako dobro ne zagreje a sto trosi i goriva, cesto se desi da neko namerno razdesi saug da bi auto trosio manje goriva.
jedno resenje vrlo prosto je da kada vozis hladan motor obratis paznju da obrtaji ne padnu ispod 2000 i motor se nece gasiti posle prvog paljenja bez obzira na zagrejanost motora.
to znaci da i na leru odrzavas obrtaje putem pedale gasa.
nije bas recept za komfornu voznju ali nista ne kosta u smislu troska popravke.
neke verzije VW karburatora imaju u sebi elektricni grejac u obliku tzv jeza u usisu, moze se desiti da crkne osigurac pa ne radi i pravi probleme.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Karburator servis. Ja sam imao problem, slicnih manifestacija, sa diznom na plovku. "Obesi" se u kanalu, i dok se pumpa ne zagreje i nabije pritisak, motor radi sa ono malo goriva u karburatoru. Upali ko zmaj, radi desetak sekundi, po hladnoci, pa se ugasi. Posle par kratkih "zagrevanja", proradi, malo mu varira ler na saugu(ili "preliva" ili je nizak nivo goriva u karbu), posle se smiri. Ponekad se gasi i u voznji, a nekad ne. Kada nije stabilan nivo goriva u loncetu, ne mozes nista da podesis.
Posle servisa karburatora, nisam ni dirao klapnu za vazduh.
Comment
-
Comment