LAMBDA SONDA

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • comi 1342
    Moderator
    • 28.09.2005
    • 1126
    • NS
    • Giulietta ,PUG 106,

Re: LAMBDA SONDA

Originally posted by SPEDITER
    Automobil daihatsu terios 2001 prešao 100.000 km upaljena je lampica greška u radu motora. 2 lamde jedna u izduvoj grani jedna ispred katalizatora.

E sad kada je van auspuha motor ne prijavljuje grešku. KAda je vratim pali se lampica.

Ako je izbacinm van auspuha jel to škodi motoru ?
    Nije mi jasno, obe lambde su na izduvnoj grani pre katalizatora ?
    Ako je tako, da nisi možda imao predkatalizator koji je bio izme?u te
    dve sonde, nemaju svrhu dve sonde u istoj cevi ?
    Kada bi probao da voziš sa lambdom van cevi ili bi ti motor išao u
    sigurnosnom režimu, ono do 50 na sat i ne vu?e, ili bi išao po
    unapred zadatim parametrima za položaje pedale gasa, tj TPS-a,
    što zna?i da bi više trošio, i lošije vukao nego ispravan motor.
    Novi si na forumu, ali ipak, ni kubikažu nisi napisao, jeste da
    ima samo 1,3 16v, 63kw, ali to ti treba da napišeš.
    Predlažem moderatorima da se zabrane pitanja o izbacivanju katalizatora,
    to bi trebalo zakonski kažnjavati.
    Pozdrav
    "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
    "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• RANK
      CBC Senator XXL
      • 28.02.2007
      • 1635
      • Beograd
      • FIAT MAREA WEEKEND 1

a zasto bi to trebalo kaznjavati? koji ce ti k... katalizator, ako vozis na plin?
      "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• comi 1342
        Moderator
        • 28.09.2005
        • 1126
        • NS
        • Giulietta ,PUG 106,

Ako ne zbog tvojih plu?a, onda bar zbog ovoga u stolici na tvom avataru.
        ?ovek nije spomenuo plin, on bi samo da prepravi vozilo da ispušta
        mnogo više ugljen monoksida, dioksida, azotnih oksida i na kraju olova
        nego što je država i proizvo?a? propisao, a to je kršenje zakona, koje bi
        trebalo da se kažnjava, bar u pravim državama. Ina?e, automobili sa singl
        point ubrizgavanjem koji pre?u na plin, emituju samo neznatno manje CO
        nego dok su išli na benzin,razlika je najdrasti?nija kod karburatorskih,
        a i kod multipointaje velika.Video sam neku ekološku akciju na ovom
        sajtu, ali izgleda da je svugde "zašto bi ja dao pare za katalizator, ako
        ovaj sa tami?em emituje 20 puta više ?!"
        Ekološki pozdrav
        "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
        "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• SPEDITER
          CBC Član
          • 04.05.2007
          • 25
          • BEOGRAD

lAMBDA

Imam tremu pred pisanje topika, kao pred pismeni iz srpskog u osnovnoj. Nedaj bože da negde pogrešim.

Da automobil je gore pomenuti od 1300 cm i stvarno ima jednu sondu isped katalizatora , a jednu na izduvnoj grani (bar ja to tako vidim-u pitanju je laičko mišljnje, nisam mehaničar iako sam inžinjer). I kako je sonda kada je bila van auspuha ugasila lampicu "greška na motoru", a kako niko ne meri protočnost katalizatora, ja pomislim da tu nešto oko katalizatora nije uredu, jelte, zapušio se. Majstor kaže da to je to, oni traju jedno 80000 km i posle se vadi. I napravim kiks nevidjeni izvadim katalizator a lampica se nije ugasila, i zaključim da sam bezveze skidao katalizator. Šta sada katalizator nema blage veze džabe sam ga skinuo do duše mogu da ga vratim opet, lambda je ispravna, a lampica se pali kada je u auspuhu lambda , a kada je van gasi se.

Šta mislite u medjuvremenu dok ne odem na dijagnostiku. Izgleda da je to jedini pravi put.

Comment

• comi 1342
            Moderator
            • 28.09.2005
            • 1126
            • NS
            • Giulietta ,PUG 106,

Izgleda se ne razumemo oko pojma izduvna grana,ajd ti onda pojasni
            da li si imao jednu sondu ispred a drugu iza katalizatora ? Ako je odgovor
            da, onda je verovatno taj katalizator što si skinuo bio zapušen, a sada ECU vidi da ga nemaš, to ti je Euro 3. Prodaš taj stari katalizator i dodaš
            još toliko, i kupiš univerzalni, ali prvo idi kod nekog sa dijagnostikom da
            ti ovo potvrdi.
            Proveri kako se piše "nedaj " ?
            Pozdrav

Comment

• SPEDITER
              CBC Član
              • 04.05.2007
              • 25
              • BEOGRAD

LAMBDA

Pa, NE se uvek piše odvojeno od glagola u ličnom obliku-kvala na ispravci.
              A sad oko terminologije "izduvna grana" nisam baš siguran da li je upotrebljavam u pravom značenju, ali je izvesno da jedna sonda postoji u gornjoj grani cevi na koju se nastavlja auspuh i sonda druga tik ispred katalizatora. E sad da je iza to bi bilo to što piše topičar pre mene, a kako nije onda se pitam šta je ???? Kako sam ovu donju skinuo - pričam o sondi - liči na svećicu i ima puno rupica i ima četri žice.

Comment

• Valent Vudriga
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 2778
                • USA

Dijagnostika
                SPEDITER
                Izgleda da je to jedini pravi put.

Comment

• dranix
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 3079
                  • Antwerpen/Belgium
                  • Saab 9-3

Voleo bi da neko ko zna objasni konfiguraciju gde su obe sonde ISPRED katalizatora.
                  Cemu koja sluzi odn. cemu sluzi ona "nizvodno".
                  Da ne bude zabune.
                  Izduvna grana je ono najblize motoru, jel tako?
                  Mislim, nisam inzenjer a nisam ni majstor pa.....
                  U konkretnom primeru nisam bas sto posto siguran da su sonde ispravne s obzirom na predjenu kilometrazu.
                  Vecina misli da su im sonde ok ali to obicno uopste NIJE tako.
                  Sonda se veoma lako upropasti i pre nego sto dozivi svoj predvidjeni radni vek koji takodje varira od generacije tj. tehnologije pa i kvaliteta izrade.

Comment

• markokg1982
                    CBC Senator XXL
                    • 19.05.2007
                    • 409
                    • Kg-Bg

u svakom slucaju ne brini.
                    meni je svetlela lampica na tabli pa je majstor utvrdio po blicanju ispod patosnice (koliko se secam, komp je blicao 17 puta) da je u pitanju sonda a i kada sam to sredio, nije bilo nikakve razlike koju mozes da primetis
                    nije tesko popraviti al ako odes na bubanj potok, e to vec jeste tesko objasniti kupcu da ta zuta lampica koja nece da se ugasi ne svetli zbog nekog ozbiljnog kvara vec zbog sonde!
                    http://www.youtube.com/watch?v=CWvkqhcItY8

Comment

• coco
                      CBC Senator XXL
                      • 24.10.2004
                      • 476
                      • i`am from the land that is placed nowhere

hm, 300 eura je sonda (nova u hondinom servisu). pa koliko kosta ozbiljniji kvar??? :-)
                      "Your eyes look a little red son... have you been hitting VTEC??"

Comment

• markokg1982
                        CBC Senator XXL
                        • 19.05.2007
                        • 409
                        • Kg-Bg

hm, 300 eura je sonda (nova u hondinom servisu). pa koliko kosta ozbiljniji kvar??? :-)

kada sam menjao motor, isao sam do honda servisa i pitao koliko ce da me kosta da ja nadjem i donesem motor a oni samo da mi prepakuju tj da izvade moj i da ubace taj koji sam doneo. znas koliko?
                        600evra + prateci materijal 20.000din.. sam ce ga Bog znati zasta konkretno!
                        eto toliko
                        http://www.youtube.com/watch?v=CWvkqhcItY8

Comment

• deki-ascona
                          Bio nam je drug! RIP
                          • 10.04.2007
                          • 2118
                          • NI , Trosharina

Sigurno cu da ispadnem glup u drustvu, al ne mogu da izdrzim: Jel ima dole potpisani auto po defaultu (fabricki) lambda sondu? Kod mene je nema pa se mislim mozda je neko skinuo...
                          Originally posted by Valent Vudriga
                          ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                          Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• M-power
                            Moderator
                            • 10.01.2005
                            • 10060
                            • Bg; Banovo Brdo
                            • CorsaC, astra H,

Sto bi ispao glup
                            mislim da su imale obe verzije
                            sa i bez....i da ima sa katalizatorom a bez katalizatora da nema.....mada sve ovo lupam...samo predpostavljam
                            To date there has never been a faster car built for the public road and,
                            it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• gorky
                              CBC Senator XXL
                              • 08.06.2007
                              • 860
                              • Vojvodina,Kikinda

ja znam tačno ima i sa lambda sondom i bez nje,to je motor C20NE,ako se ne varam 89. je prelomna godina do broja i od broja motora.
                              što se tiče daihatsua ima ovde tema cena dijagnostičkog servisa,verovatno je neaktivna lamda sonda ali bi to trebalo oterati u servis jer kod ovako egzotičnih automobila samostalno rešavanje problema po principu mi kažemo možda je ovo a ti odeš pa zameniš,hm treba imati para za takvo planinarenje i siguran sam da ne želim da učestvujem u tome.

Comment

• zux
                                CBC Senator XXL
                                • 10.05.2005
                                • 773
                                • Beograd-Filmski grad

mislim (skoro pa sam 100% siguran) da svaki c20ne ima lambda sondu
                                model bez sonde o kome gorky prica je 20NE (nema sondu, nema kat.)

Comment

Working...
                                X