IMA senzor

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • JAPANX
    CBC Senator XXL
    • 10.08.2006
    • 2159
    • Beograd

IMA senzor

imam hondu accord '91 2.0 f20a4 motor sasija cb3

lampica mi se pali na tabli i oznacava kod 11

to je IMA senzor ili senzor pozicije leptir gasa

pa sad pitanje, auto mi radi normalno pa posto je tako sta tu moze da bude pokvareno???

moze li se nastelovati ili tako nesto... nekako mi se ne bacaju pare ako moze da se sredi.

u stvari, prvo bih voleo neko ukratko da mi objasni cemu to sluzi(a uz to i ne radi)
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

IMA = Idle Mixture Adjuster

Senzor koji je zaduzhen za pravilan odnos u smeshi vazduh/gorivo tokom rada u leru.

Problem mozhe da bude najcheshce izazvan oshtecenim senzorom, prekidom u instalacijama ili jednostavno loshim kontaktima.

Nema tu nikakvog shtelovanja, ochisti kontakte jer moguce da su oni oksidirali/zaprljali se, proveri instalaciju ka/od senzora, uglavnom je problem izazvan takvim stvarima kroz vishegodishnju eksploataciju.
    http://www.bmw.tv

Comment

• JAPANX
      CBC Senator XXL
      • 10.08.2006
      • 2159
      • Beograd

Hvala velika... jel moguce da mi zbog toga vise trosi... iako ide kao zmaj...

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

Verujem da ide k'o zmaj, tim pre shto ovaj senzor uslovno recheno "ne radi nishta" kad motor nije u rezhimu rada u leru. =]

Dakle, i bez ovog senzora, performanse nisu narushene po pitanju opshte kultivisanosti i response-a motora, on stupa u funkciju samo kad obrtaji padnu ispod odredjenih, shto ECU registruje i onda koristi input sa ovog senzora da odrzhava pravilnu smeshu vazduh/benzin u tom rezhimu.

Shto se vece potroshnje tiche, poshto je signal sa senzora van margina koje ECU "razume", onda ih on ne uzima u obzir i verovatno da u tom sluchaju radi u nekom "default" rezhimu, shto mozhe za rezultat da ima (pre)bogatu smeshu, odnosno da komp gura benzina preko potrebe. Otuda porast u potroshnji, ali je realno rech o maltene neprimetnom efektu, osim ako se ne vozi konstantno u gradskoj kreni-stani guzhvi, puno semafora i sl., odnosno kad je motor chesto u leru.

Prvo proveri kontakte, oni su uglavnom najcheshci uzrochnici kod ovakvih situacija, nezavisno od konkretnog modela i proizvodjacha.

PS. Nema na chemu
        http://www.bmw.tv

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

jesi siguran da je IMA ili TPS?
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment