Kupio sam od prijatelja volvo 440 turbo iz 1989 god. znajuci za problem koji ima.Naime i kod njega a sada i kod mene ubrzava do 3000 fenomenalno, ako polako doziram gas.Cim dam gas do kraja indikator za turbo ode u crveno a motor jednostavno "klekne"Molim za savet , gde da odvezem auto (zivim u Krusevcu) i sta bi bilo pametno prvo proveriti? Hvala unapred.
volvo 440 turbo
Collapse
X
-
Procitaj pravila foruma, pa ce biti i resenja za tvoje probleme.
Pozz.SAAB 9000 CSE B234R MAPTUN AERO STEG 3+ powered by BOOST & Goran... Body Fat 98 Machine Fat 305 KS ... Lamela fact 490 Nm ...
-
-
Sorry,za prethodni nepotpun post.Evo potpunijih podataka o vozilu.
Volvo 440 sa motorom 1,7 turbo benzinac(kazu da je genericki to motor od renoa).
Ima boshov sistem za ubrizgavanje goriva.
Godina proizvodnje je 1989.
Nema alarm.
Ima izvuceno crevo od oduska kartera(na kome niti duva niti pusi)!?
Sto je najgore ja ne znam ni gde da ga utaknem da bih ga vratio u prvobitno stanje(OVO ME IZLUDJUJE).
Problemi:
Odlicno pali drzi obrtaje na praznom hodu na 1000(hladan),kada se zagreje na radnu temperaturu radi nemirno ali se obrtomer ne pomera sa 800.
U voznji nikada ne smem da pritisnem papucicu do kraja jer se "ugusi", vec dozirano , i tada vuce do oko 3800 kao blesav.Posle mogu da radim sta hocu ne mogu da ga nateram da predje tu cifru.
Predhodni gazda je menjao turbinu.Napominjem jos i to da kada pri oko 3000 ob dam gas do kraja kazaljka indikatora turbo punjaca ode u crveno i ako ne popusti cuje se kliktanje.Kada turiram motor i gledam u polugu koja na turbou povezuje ventil i klapnu , ona ne reaguje(ne pomera se).Posle promene turbo punjaca predhodni vlasnik kaze da mu se ne svidja sto i na niskim obrtajima vuce kao lud.
Postovana gospodo sasvim slucajno sam nabaso na ovoj sajt i prosto sam zabezeknut da na nasem jeziku postoji sajt sa toliko KOMPETENTNIH ljudi za probleme koji se ovde tretiraju,BRAVO.
Pozdrav
Dr Vidak Todic
Comment
-
-
Ima izvuceno crevo od oduska kartera(na kome niti duva niti pusi)
Volvo koristi recirkulacioni sistem koji mora da bude zaptiven, dakle prvo ovo srediti.
drugo, o?ito je da turbina nije u dobrom režimu rada, ima preveliki pritisak (re?eno je da motor prelazi u samodetonacije) sa svim štetnim posledicama pa menadžment motora aktivira zaštitne mehanizme i blokira dalji samorazaraju?i režim rada motora.
otuda i limitiranje obrtaja.
potrebno je podesiti bazni pritisak turbine na fabri?ku meru.
i naravno sve oko turbine i na turbinskoj i na kompresorskoj strani mora biti zaptiveno a svi senzori aktivni (tj ispravni).
u ovakvom stanju predlažem jako pažljivu vožnju, sa nežnim gasom, dok se ne izvrši sveobuhvatna dijagnosti?ka procedura i utvrdi konkretan razlog ili razlozi problema.
koliko je auto prešao ukupno, zašto je uopšte menjana turbina, jeli stavljena identi?na turbina, itd...još nekih podataka iz istorije vozila.
nemam iskustava sa tim familijom motora ali trebalo bi da ima nekih sli?nosti sa rešenjima koje Volvo primenjuje na svojim drugim turbo motorima.
da li tvoj model ima dijagnosti?ki port (konektor) za iš?itavanje grešaka u radu ?
(Volvo je uveo 1988 u svojim velikim modelima takvu komunikaciju sa ra?unarima paljenja i goriva).volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Auto je presao 144 h . km.Turbina je promenjena jer su otisli lezajevi i semerinzi i stavljena je polovna sa istog motora. Mozes li da mi preporucis neki servis gde bi vratilki prvo sva creva sa oduska gde treba da budu i ispitali turbinski sastav?Hvala ti na odgovoru , sada mi je jasno sve ono sto sam i sumljao.
Pozdrav
Comment
-
-
nekako je mnogo brzo otišla original turbina, možda je auto ipak prešao duplo više km ili neadekvatno održavan i koriš?en ?
za 144k km u Volvu motor i turbina bi trebalo da bude u stanju kao novo, po pravilu.
ne znam tvoju lokaciju, ali Volvo servisa (zvani?nih) prakti?no još nema u Srbiji, osim budu?eg odeljenja u okviru Ford servisa u BGD kada se uhodaju, ali ima nekih nezvani?nih.
koje ne bih preporu?io znam da navedem....
stoga pretpostavljam da imaš nekog mehani?ara od poverenja, pošto je vra?anje creva i opšti pregled jednostavna operacija i nekome sa malo iskustva to ne bi trebalo da predstavlja enigmu.
ako je tako direktno skinuta sa drugog Volvoa turbina onda je verovatno podešena kako treba (nije niko "majstorisao" napamet) na bazni pritisak, još je vidljivo plombirana.
potrebno je izmeriti pritisak u usisnom sistemu tokom vožnje i shodno tome imati neki podatak.
sude?i po ponašanju, i sude?i po pokazivanju kazaljke u crvenom podru?ju pritisak u usisu je prevelik.
sa?ekaj da forumaš @Saabo da neki savet, on je imao baš taj identi?an model turbo motora.
ja imam B230FK turbo motor, da je pitanje o njemu mogao bi puno preciznije da ti navedem koje crevo gde ta?no ide, i sve detalje.
ovako, samo uopšteno.
po opisu ler gas je neispravan, bio hladan ili vru? motor broj obrtaja uvek mora da bude stabilan i ne sme da se pove?ava (na tih 1.000) ili smanjuje, kao niti da trza ili sli?no.
mora da radi kao sat, ravnomerno, tiho, glatko a na svaku promenu optere?enja poput klime, venitlatora, uklju?ivanja svetla, greja? stakla i sli?no da aspolutno zadrži identi?an broj obrtaja.
dozvoljeno variranje obrtaja je +- 25 obrtaja od normale u bilo kojim vremenskim uslovima (bilo zimi bilo leti).
to što elektronika motora aktivira zaštitu je dobar znak da funkcioniše povratna sprega regulacije, treba na?i šta je uzrok da uopšte dodje motor do faze da neregularno radi.
potraži na forumu (opcija search) temu o Volvou usera Saabo, pa možda vidiš to oko creva sa slika kako treba da stoji.
na leru nema pritiska turbine pri turiranju, pa ne može da se vidi rad ventila regulacije pritiska (boost ventila).
na leru ne sme da kazaljka ulazi ni u žuto ni u crveno, isto tako ni dok se ne zagreje motor na radnu temperaturu (turbina ima zaštitu dok se ne zagreje ulje motora, na tom modelu motora).
pogledaj i www.volvoclub.org.uk (preusmeri?e se automatski ako treba) za više informacija i konkretna uputstva.
tu ima i dokumentacije u pdf formatu.
ti mali motori nisu išli u SAD, a ni u Skandinaviji ih nema mnogo...
najviše info po benelux i engleskim sajtovima mogu da pomognu.
vidim da je Kruševac u pitanju, ne znam za tamo nikoga..
ne re?e ima li samodijagnosti?ki/ kompjuterski port (džek, uti?nica) na autu ?
ako ima iš?itaj kodove (to je lako objasniti i izvesti) pa na osnovu toga može auto da "kaže" šta ga boli, za po?etak.
http://www.cannonballforums.se/viewtopi ... lvo&t=1126volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Mislim da si mi svojim savetima resio preblem bar u onom delu koji se tice visokog pritiska u usisu.Naime ventil na turbini ne radi! Kada se na crevo koje je na njemu dovede pritisak od oko 0.5 bara on bi trebalo da reaguje a kod njega se nista ne desava cak iz njega sisti vazduh.Probao sam i sa malo vecim pritiskom_nista. Ova deregulacija obrtaja na leru mi se cini da bi se otklonila kada se sva creva pravilno povezu.Ne znam za dijagnosticki prikljucak,znas ja zivim u Krusevcu a ovde je majstorski vrhunac bobina,karburator ... Jako ,jako bi mi pomoglo da imam detaljnu sliku motora na kojoj se vidi polozaj svih creva sa oduska.Naime nesto sam prokljuvio : iz kartera izlazi kao pecurkasto kuciste(uljni separator??) iz koga izlaze dva creva,jedno manje ima ulaz na usisnoj grani isspod ulaza nekog (egr ili v ,To ja kao strucan) ventila a drugo-NEMAM POJMA).
HVALA,ti car si.
Pozdrav.
Setio se ja jos necega:ako je pocepana membrana regulacionog ventila turbine a ona je crevom povezana sa sistemom u**** ne vuce li tu motor fals vazduh i otuda nestabilan rad?!
Comment
-
-
iz njega sisti vazduh
ugraditi novi, i taj ?e problem vrlo verovatno biti rešen.
pogledao sam ponovo temu sa @Saabo modelom, to je LH 2.2 sistem a tu nema nikakve samodijagnostike.
sve mora pešaka, korak po korak da se ispituje.
dao sam link u prethodnoj poruci, ima tu slika ispod haube pa pogledaj i uporedi.
iz kartera izlazi kao pecurkasto kuciste(uljni separator??) iz koga izlaze dva creva,jedno manje ima ulaz na usisnoj grani isspod ulaza nekog (egr ili v ,To ja kao strucan) ventila a drugo-NEMAM POJMA
to deblje crevo koje izlazi iz uljnog separatora se povezuje na oko 20tak cm posle filtera za vazduh, na ono najdeblje crevo vazduha preko T razdelnika. u blizini tog razdelnika ili direktno na njemu možda ima (kao na ve?im Volvo motorima) jedan deo sa 2 žice. to je greja? vazduha koji se u****va, zbog zime, da se ne zaledi usis. jedva se vidi, tek kojih 10tak mm izviruje iz tog T razdelnika.
ta?ni položaj, izmedju filtera vazduha i kompresorskog dela turbo punja?a treba da se spoji to debelo crevo.
nema šelnu, samo se natakne (tu je uvek potpritisak, tu je usisni deo pre kompresora).
pri?am sve za Volvo turbo motore 2000/2300 kubika, pretpostavljam da je sli?no i za ovaj 1,7.
ovo crevo je jako važno, zaduženo je da omogu?i blagi potpritisak u karteru motora i da time uvla?i (tj blago u****va, omogu?ava lakši tok) ili preciznije potpomaže oticanje povratnog toka ulja iz ležajeva turbine.
to je jako važno, da se obezbedi proto?nost ulja a time i odvodjenje toplote pošto ulje osim podmazivanja služi i za prenos toplote, i time smanji temperaturu ulja u ležajevima i posredno umanju efekte koksovanja ulja usled njegove visoke temperature.
proveri dobro, ako treba i lupom sva ta creva, ne smeju da budu ispucana niti da imaju ikakve makar male pukotine ili zareze.
teba da bude što je mogu?e bolje zaptiveno.
još jedna posledica je ?esta kada to crevo nije dobro zaptiveno (ili skinuto kao kod tebe), procuri zadnji semering radilice, i baca ulje na kva?ilo/ lamelu. (poraste pritisak u ku?ištu jer nema odvoda gasova sagorevanja koji nekako prodju pored karika i klipa a preko tog creva pa vrelo ulje sa natpritiskom gasova nadje samo put kako ?e napolje).
ako je pocepana membrana regulacionog ventila turbine a ona je crevom povezana sa sistemom u**** ne vuce li tu motor fals vazduh i otuda nestabilan rad?!
ima tu falš vazduha, ali je mnogo ve?i na onom debelom crevu recirkulacije.
svaka nemerena koli?ina vazduha koja je ušla u sistem (usis) bilo gde nakon protokomera zbunjuje kompjuter ubrizgavanja (koji je odmerio gorivo prema manje vazduha sa protokomera od stvarnog) tako da smesa postaje siromašna.
siromašna smesa -> viša temperatura sagorevanja-> ve?e mehani?ko optere?enje motora-> porast sklonosti ka nekontrolisanim eksplozijama /sagorevanju bez kontrole-> posle nekog vremena havarija motora.
stoga je vrlo važno za uspešan rad kompjutera koji dozira gorivo da bude ta?no odmeren vazduh koji je u****n, a to je jedino mogu?e ako su sva creva, cevi i uopšte ceo sistem u**** apsolutno zaptiven.
ujedno gumeni delovi pa i creva najbrže se potroše ispod haube u vreloj okolini...gumi ne prija visoka temperatura samo po sebi.
posle toliko godina sasvim je normalno da se sva ta creva zamene. )obi?no se ne vide golim okom sitne pukotinice ali kada se nabije u crevima pritisak od turbine te sitne rupice se otvore i budu povelike.
kada je motor na leru nema pritiska u njima i to se ne uspeva primetiti zagledanjem.
li?i da je auto malo zakasnelo dobio održavanje, ali još uvek je u dobrom stanju i verujem da ?eš ga ti brzo dovesti u top formu.
dok se sve to ne dovede u red, i kako je vrelo napolju samo polako i pažljivo sa pedalom gasa.
da je zima ne bi bilo tako osetljivo to pitanje.
?im ?uješ kliktanje (bilo šta iz motora) odmah popusti pedalu gasa i vozi umerenije.
prvo probaj da namestiš to debelo crevo, i probaj da nekako nadješ novi ventil (waste gate tzv).
gde konkretno nažalost nemam neku ideju.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Na zalost,juce sam pokusavao da ubacim fotografiju ali ja to ne umem.Nema veze , mislim da ono jedno druze crevo sa separatora treba da ide na usisni vod.Pregledao sam i nigde ni pre ni posle protokomera nema neka racva ili "rupa" gde bih ga utaknuo.E, da oma jedna rupa koja ima doduse gumeni cep posle protokomera a pre ulaska u usis turbine.
pozdrav.
Comment
-
-
Prijatelju,
danas sam slucajno sreo jednog momka koji ima isti auto kao ja i da ono duze crevo sa separatora uljnih para ide u onaj cep koji sam ti napomenuo u predhodnom postu.Uradio sam to i motor mi se "umirio"
Sutra mi stize kompletna turbina(polova) pa ti javljam za ovaj problem oko visokog pritiska turbopunjaca.Jos jednom ti hvala.
pozdrav Vidak
Comment
-
Comment