Jedno pitanje vezano za klimu i gasenje auta na leru (posto sam negde na forumu nashao lika sa slicnim problemima)... elem, imam Golfa 3 koji ima naknadno ugradjenu klimu. Od momenta kupovine mi se auto UGASI NA LERU CIM UKLJUCIM KLIMU.... a dok ga vozim i auto i klima rade (ovaj, klima mi od kad sam dosao sa letovanja vishe ne radi)....zasto se to desava i kako mogu to da otklonim (hm, pod uslovom da mi je klima jos uvek ispravna) .... unapred hvala na odgovorima....
Auto mi se gasi u leru cim ukljucim klimu
Collapse
X
-
Auti sa fabrickom klimom imaju posebnu funkciju ECU-a koji, kada se ukljuci klima kompresor, automatski podizu ler gas za par desetina ili stotina obrtaja, kako gde. Posto tvoj auto nema pojma da je klima nakacena na njega, ECU ne zna da bi trebao da koriguje ler gas kada se stvori dodatno opterecenje ukljucenjem kompresora klima, pa to i ne uradi. Rezultat je gasenje motora zbog povecanog opterecenja na leru.
Resenje je ili reprogramiranje ECU-a i dovodjenje signala koji bi mu govorio da je klima upaljena (komplikovano i pitanje da li uopste moze da se izvede), manuelno podesavanje ler gasa, ili da probas da pre paljenja klime na leru lagano dodas gas, pa kad se kompresor ukljuci da pustis gas da padne na ler, mozda ECU sam iskoriguje broj obrtaja. Poluresenje, ali nemas puno opcija.
Comment
-
Comment