Vec smo o tome raspravljali u temi u kojoj sam se pretstavio. Elem, Alternator nije punio kako treba i cim su dosli hladni dani nisam mogao da upalim auto. Zamenjen je regler, stavljen Bosch-ov , i alternator na leru sada puni oko 13.5-13.7V ali kada upalim svetla i ventilator pada napon na 12.7. Sta jos moze praviti problem? Inace akumulator sam letos kupio nov - Varta(sa jugopetrolove pumpe-neki kazu da nije to prava Varta!). Mereno je i da li ne gubi struju na masu (skinuta minus klema pa unimerom... sve kako su mi objasnili) i ocitavanje je 0.2.
Punjenje i alternator Audi b3
Collapse
X
-
alternator na leru sada puni oko 13.5-13.7V ali kada upalim svetla i ventilator pada napon na 12.7. Sta jos moze praviti problem?
problem je sto ocito alternator ne proizvodi dovoljno struje.
zasto, to ce ti posle pregleda reci elektricar.
aku se nece sam od sebe napuniti, prvo se mora osposobiti za rad alternator.
iz opisanoga stanja, on ne radi ispravno.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Mereno je i da li ne gubi struju na masu (skinuta minus klema pa unimerom... sve kako su mi objasnili) i ocitavanje je 0.2.
Meni ovo 12.7V sa svetlima i ventilatorom i nedeluje tako malo......3SG(T)E EXPERT
MAN service
Comment
-
-
Originally posted by Type_Rne moze biti V, mozda mA ili A????
mozda dioda od alarma + sat???? kod mene digitalni sat radi non stop, to je mozda reda 0,2A mozda i manje.......
pobudne diode, ispravljacke diode, namotaji statora.
problem je sto ocito alternator ne proizvodi dovoljno struje.
zasto, to ce ti posle pregleda reci elektricar.
aku se nece sam od sebe napuniti, prvo se mora osposobiti za rad alternator.
iz opisanoga stanja, on ne radi ispravno.
Kako su ti objasnili da se meri????
Meni ovo 12.7V sa svetlima i ventilatorom i nedeluje tako malo......Idiots authority, promising equality, so where is the land of the free... STOP IT YOU'RE KILLING ME
Comment
-
-
napona alternatora je MINimum 13.8V a raste do 15.6V pri sadasnjim spoljnim temperaturama.
12.7V znaci da nema gotovo nikakvog punjenja jer je napon samog aku 12.6V kada je napunjen.
postoji u opisanoj situaciji jos jedna mogucnost- da unutar aku postoji kratak spoj u nekog celiji ali to se primeti kada se izmeri sam aku otkacen od eletrko instalacije vozila.
napon alternatora je posledica toka struje, tj punjenja.
nije napon to sto puni, vec struja (alternator je generator struje, tj elektromotorne sile).volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
brick,
napon hibridnog IC regulatora napona u putnickom vozilu ne prelazi 15 V ni kada je spoljna temperatura -30 C.Slazem se da postoji letnji i zimski rezim rada.
drugo,elektricne masine su jednosemestralni kurs u okviru predmeta "osnovi elektroenergetike" na drugoj godini studija na elektrotehnickom fakultetu.ja cu samo da te zamolim da ne iznosis bez provere ono sto tebe u datom trenutku fascinira.hvala.
Comment
-
-
elwood, naveo sam tacan podatak prepisan iz Boschovog servisnog uputstva za popravku, odrzavanje i merenje/ kontrolu rada njihovih alternatora.
dakle do 15.6V je napon punjenja alterantora u zimskim uslovima za Bosch alternatore.
a to sam merenjem u praksi takodje potvrdio.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Pa jeste to napon punjenja ali kad je sve povezano pod pretpostavkom da je akumulator recimo nov i pun (pod normalnim opterecenjem ili ne) ne mozes ti da meris taj napon na prikljuccima akumulatora pa je zato zabuna. Moze samo biti manji od 12,6V ako je prikljuceno previse potrosaca. Mislim pre svega na neke snazne audio pojacavace i slicno.
Zato se u tom slucaju i menja alternator za znatno jaci pa se cak vezuje i drugi akumulator u zajednicku ili odvojenu paralelnu vezu sa postojecom instalacijom.
Da bi se dodala veca struja punjenja treba podici napon samo sto je to nevidljivo za nas kad je automobilski sistem u pitanju.
Laboratorijski ispravljac je nesto drugo.
Napon koji daje alternator (maksimalni) je skroz za nas nebitna stvar. Ja bi radije merio struju punjenja u datom trenutku pod konkretnim uslovima opterecenja.
Comment
-
-
Re: Punjenje i alternator Audi b3
Moram da osvezim temu.
Elem isti auto isti problem kao sa pocetka. Da podsetim Audi 80 b3 1800cm3 55kw akumulator varta(slazem se da nevaljaju). Pre godinu dana jedan majstor je konstatovao da alternator ne puno dovoljno! Sticajem okolnosti, auto nije aktivno vozen jedno godinu dana. Sada je doslo do potrebe da se opet vozi. Naravno, nije hteo da upali pa sam aku morao na punjac i jutros je kresnuo. Otisao sam do autoelektricara, ovaj put do drugog, izmerimo napon dok je auto na leru 14.2v sa upaljenjim svetlima 14.1v!!! Kaze alternator ti je ok, aku ne valja i zbog toga slabe svetla na leru i padaju kazaljke meraca goriva i temp motora. Posto je u garanciji odem do servisera. I on premeri punjenje kaze ok je. Stavi ga na aparaturu krene sa ispitivanjem(valjda ga prazni tj. simulira verglanje 15 sec) Na kompu se ocitacvaju vrednosti od 12.5v do 9.1v, i kaze da je uzimajuci u obzir starost (proizveden 02.2007 a kupljen 06.2007), da su ovo ok vrednosti za njega. Ipak odluci da ga zadrzi nekoliko dana a meni da da se sluzim sa Topla 66Ah. Na parkingu pustim auto na ler i gledam kazaljke na meracu za benzin i temp, miruju. Sa paljenjem svetla i grejaca zadnjeg stakla kazaljke postepeno i lagano padaju! Osim sto bih povecao br obrtaja na leru jer mi se cini da su niski i sto planiram da odem do treceg elektricara, sta jos mogu da uradim!Idiots authority, promising equality, so where is the land of the free... STOP IT YOU'RE KILLING ME
Comment
-
Comment