Elektronsko paljenje za peglicu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • samsung
    CBC Veteran
    • 09.04.2005
    • 107
    • Banovci Dunav

Elektronsko paljenje za peglicu

Hteo da ugradim elektronsko paljenje u peglicu.Kao sto znate sada su tu platine koje se cesto menjaju i mora da steluje paljenje tako da bi ugradio elektronsko paljenje ako moze.
    Da li neko moze da mi preporuci nekog elektricara koji bi to mogao da napravi i ugradi?
  • dranix
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 3079
    • Antwerpen/Belgium
    • Saab 9-3

Ja mislim da bi to trebalo da ima mozda u radio klubu da se kupi u kit formi. Bilo je nekada.
    Ako se ne varam ti mislis na prekidac sa tranzistorom koji smanjuje struju kroz platine sa 5-6 ampera na 50-100mA posto platine onda okidaju samo tranzistorski prekidac a tranzistor samu bobinu.
    Takva spravica je prosta i nije skupa odn. nije skup materijal da se napravi.
    Ja bi mogao da obezbedim semu ako ne nadjes kit.
    Licno smatram da bi ti sam MORAO da znas kako se povezuje i to napamet zato sto moze da ti se desi da ako vozis po prasini da se zaprase platinska dugmad i da ne prekidaju dobro i u tom slucaju moras da predjes na klasicno na licu mesta i nastavis put ili da sedis pored auta i places. Ne salim se. Desilo se to na autu u kom smo se vozili ali je vlasnik bio "majstor" pa smo posle tri minuta nastavili put.
    Kaze on da se to desava redovno kad se vozi po prasini. Auto je bio Renault 4. Motor nije sasvim stao ali je poceo da zeza i da osetno promasuje paljenje.

Comment

• samsung
      CBC Veteran
      • 09.04.2005
      • 107
      • Banovci Dunav

Da li je to ovo ? www.teleshop024.com/index.php?productID=116
      Ja sam porucio pa cu videti.

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

99% da je to. Cena takodje odgovara (bar po meni).
        Videces da je povezivanje veoma jednostavno.
        Obrati paznju da trajnost platinskih dugmadi posle montiranja ovog elektronskog prekidaca zavisi skoro iskljucivo od brzine trosenja fibera pa stoga obezbedi da je dodirna povrsina uvek dobro (ne previse) podmazana kvalitetnom mascu koja ne curi pod povisenom temperaturom.
        Ne verujem da ovaj prekidac stedi gorivo a za besprekoran rad je obavezno da su platine uvek potpuno ciste. Ipak su gubici manji pa je iskra sigurno jaca nego sa platinama.
        Povremeno ih treba obrisati tako sto se izmedju njih provuce npr. traka papira od skicen bloka recimo ili neki drugi grublji papir ali NE smirgla nikako. Platina ne oksidira ali se zato skuplja prasina i masnoca od smoga iz motornog prostora. Taman kad se kontrolisu svecice uradis i to. Mislim da bi bilo dovoljno.
        Ne brini, osetices ti na peglici lako ako ne radi kako treba. Nema ona 8 cilindara.

Comment

• samsung
          CBC Veteran
          • 09.04.2005
          • 107
          • Banovci Dunav

Kad stigne i namontiram elek.paljenje na peglu javljam rezultate.
          Nije mi samo jasno da li to znaci kad namontiram elek.paljenje to znaci da vise nikad ne moram da stelujem paljenje?
          Na koliko sa km tada menjaju platine? Da li moram imati u rezervi kondezator ili ova spravica preskace i platine i kondezator?

Comment

• samsung
            CBC Veteran
            • 09.04.2005
            • 107
            • Banovci Dunav

Danas je stiglo i namontirano je elek.paljenje na peglu , ugradnja je trajala nekih 10 minuta i jako je prosta.
            Rezultati-extra!.... mnogo tisi rad motora ,ventili se sad skoro ne cuju i pegla mnogo brze ide,opet je dostigla max brzinu od preko 100 km/h

Jos bi trebalo samo po uputstvu proveriti zazor platina i to je to.Da li neko zna kako se steluje zazor platina?

Na ovom mestu ima dosta toga ovome:
            www.mikroe.com/sr/magazine/3broj/3broj12.htm
            www.mikroe.com/sr/magazine/4broj/4broj9.htm

Comment

• dranix
              CBC Senator XXL
              • 04.10.2004
              • 3079
              • Antwerpen/Belgium
              • Saab 9-3

E, cekaj sad.
              Kupi NOVE platine pa kod majstora za peglu da ti podesi po propisu paljenje.
              Intervencija nije skupa.
              Ili nadji knjigu pa pokusaj da podesis sam.
              Ako ti se cinilo kao da ti "lupaju ventili" PAZI da to nije mozda kliktanje motora. Pod hitno onda kod majstora.

Comment

• Gumetina
                Banovan
                • 12.12.2004
                • 1082
                • Novi Sad

ne znam kako stoji kod pegle razvodnik i kakav prenos ima, al kad bi mogao da se ugura ili u to kuciste ili kompletan bosch razvodnik od juga, elektronac, i da mu se polome izbruse ili ti otklone 2 od 4 zuba... ? onda vise nema platina, samo poluprovodnici

sto kaze jedan moj prijatelj, "tiristori, izmislili su ih slucajno, tako i rade "

Comment

• dranix
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 3079
                  • Antwerpen/Belgium
                  • Saab 9-3

Pa mogao bi on da stavi i motor od Jugasina. To bi tek bilo.....

Comment

• zoranbg
                    CBC Senator XXL
                    • 23.03.2005
                    • 4098
                    • Rooster's Hill , Beog
                    • Grande Punto 1.2

hocu i ja ovo 100%.. jel moze da se kupi negde bez internet kartice,plati i nosi?
                    mozda ako ovaj oglas nije zastareo: http://www.radanpro.com/oglas_view.php?id=10002043 ??

nadjoh i ovde,ali nije BG nego Nis .. a uzeo bi odmah : http://www.interhit.co.yu/

@Samsung ,jel si ti platio Postaru kad si dobio ili si platio Online??
                    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

narucio sam i ja preko teleshopa024 , sad sam razgovarao sa njim,kazu da su prodali na hiljade komada bez problema,raklamacija.
                      placa se postaru prilikom preuzimanja. postarina je 164 dinara.
                      i to vazi za bilo koju robu koja se poruci. trebalo bi da dobijem oko 5-6 Janura pa kad montiram javljam i svoje utiske.(ovo mi je mnogo jeftinija varijanta nego da trazim dobar razvodnik sa elektronskim paljenjem i drugom bombinom,kablovima i ko zna sta jos.)a i onako mi ovaj moj razvodnik ima lufta,a sa elektronskim paljenjem to nece biti neki problem.
                      inace za polovni isti su mi trazili 50 evra nedam bre

@Samsung za peglicu je zazor platinskih dugmadi 0,5 mm . ako je razvodnik marke mareli onda je zazor 0.37-0.45 mm (znaci oko 0.4mm)
                      u autodati pise da je mareli razvodnik imala serija peglica od 1987 do 1993 godine.
                      stelovanje : skines kapu razvodnika,skines razvodnu ruku(da ti nesmeta),ubacis auto u cetvrtu brzinu(parkiraj auto na ravnu povrsinu i spusti rucnu) i guras ga,a svo vreme gledas kada ce platine da "naidju na breg" to jest da fiber koji dotice osovinu razvodnika naidje na jedan od cetiri brega koji postoje na razvodniku,kada fiber bude na najvisoj tacki brega(gledaj da budes tu precizan kolko moze) zavuci kontrolni listic "shpijun" debljine 0,5 mm i ako on tesno prolazi kroz otvor platinskih dugmadi(izmedju dva kontakta) onda je OK.ako je razmak veci ili manji,onda otpustis sraf koji drzi platine,zavuces "shpijun" i podesis da bude bas 0,5 mm.sraf koji drzi platine stegni jako,spakuj ruku i kapu nazad i to je to. veruj mi, mnoooogo je lakse da se uradi nego da se objasni kako se radi

Comment

• samsung
                        CBC Veteran
                        • 09.04.2005
                        • 107
                        • Banovci Dunav

Instalacija je laka i brza.Cena je 1050 dinara plus postarina 160.Placa se postaru i sto je najvaznije radi.Pegla mnogo bolje vuce ne zvoni a uspeo sam da je nateram na 110 km/h bar po cajgeru .

Comment

• dranix
                          CBC Senator XXL
                          • 04.10.2004
                          • 3079
                          • Antwerpen/Belgium
                          • Saab 9-3

Vozi se tako malo pa skini svecice i pogledaj da li im je boja kako treba i uzgred proveri zazor na njima. Odmah ce ti biti jasno stanje prilikom sagorevanja.

Comment

• zoranbg
                            CBC Senator XXL
                            • 23.03.2005
                            • 4098
                            • Rooster's Hill , Beog
                            • Grande Punto 1.2

stiglo mi el.paljenje juce..sve regularno..cena,postarina..uputstvo.

al nesto mi laka ona plasticna kutijica..neznam dal ima 30-40 grama...
                            nisam je otvarao jer je zatopljena plastika..danas sam montirao...i auto radi...isto ... doduse radio je dobro i pre,pali na pola-kjuca..tako da i nije moglo nesto da se "desi".
                            neka ga, kad sam ga vec kupio nek radi..jedino da me negde ne ostavi na putu,pa da se zezam da vracam na "klasiku" ..valjda nece.

Comment

• samsung
                              CBC Veteran
                              • 09.04.2005
                              • 107
                              • Banovci Dunav

Kod mene se bas primetila razlika jer mi je paljenije bilo skroz pomereno i pegla je slabo vukla i kliktala.Kad sam stavio elek.paljenje max brzina se povecala sa jedva 80 na preko 100 culo se kliktanje doduse samo u nekim situacijama( u 4 toj brzini na brzini od 40km/h pun gas dam i klikce).
                              Sve je to resilo jedno stelovanje paljenje kod prijatelja- majstora i pegla ide ko luda ,pali ko mina i ne klikce ni malo.
                              Tako mi nikad nije radila cak i kad je bila extra nastelovana .

Comment

Working...
                              X