Lampica greške na airbagu...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dusan147
    CBC Senator
    • 08.03.2008
    • 287
    • Novi Sad
    • GT 1.9 JTDm 16v

Lampica greške na airbagu...

Unapred se zahvaljujem na pomoći u rešavanju ovog problema...
    Od juče mi na ekranu boardcomputera svetli crvena lampica airbaga, a žuta lampica airbaga suvozača blinka i ugasi se po završetku inicijalne dijagnostike, pri startovanju Alfe (147JTD).
    Alfa je kupljena pre nekoliko dana i dijagnostika u servisu na dan kupovine nije pokazivala nikakav problem.
    Ovo je bila česta tema u okviru Foruma (radio sam search po Forumu i proveravao kablove ispod sedišta), pa imam sledeća pitanja:
    a) da li je airbag neaktivan ako svetli lampica ili je to samo indikacija nekog (manjeg ili većeg, možda i banalnog) problema u airbag sistemu...
    b) ako vlaga ili tečnost (kiša, voda ili sredstvo za čišćenje) može da napravi problem u el. instalaciji sistema airbaga, mogu li kontakti da se zaštite za potenciojalne slične probleme ubuduće?
    c) ako je auto udaran, na koje airbag indikatore bi trebalo obratiti pažnju (napred, nazad, bočno)?
    d) Koliko košta intervencija na centrali airbag sistema ili na delu instalacije (kablovi, konektori) u odgovarajućerm servisu?
    Pozdrav. Dušan.
    Grešiti je ljudski, ali je osećaj božanski.
  • Driver_GT
    CBC Senator XXL
    • 04.07.2007
    • 368
    • Beograd

99% je problem u nekom konektoru! Isto sam i ja imao, otisao kod deshe, prikacio na dijagnostiku i za minut bukvalno resio prob
    Tako da nemoj da se ustrucavas, idi na dijagnostiku, sve ce ti biti jasno
    Alfa Romeo 147 1.9JTD

Comment

• dusan147
      CBC Senator
      • 08.03.2008
      • 287
      • Novi Sad
      • GT 1.9 JTDm 16v

Bio na dijagnostici kod Zeke u Heroja Pinkija 4 u NS

Jutros sam bio na dijagnostici i serviser (Zlatko - super lik) je ustanovio da je u pitanju problem sa naslonom za glavu sedišta vozača. Sutra (subota) idem da budem prvi na redu, da skinemo sedište, tapacirung i da vidimo koja žica, tj. konektor sekira mi boardcomputer Alfin.

Izvinjavam se na digresiji, ali kako radi tvoja tunirana Alfa u gradskim uslovima vožnje, da li si izvadio katalizator (kakav je zvuk) i sredio ventile kao što je bilo reči u jednoj poruci... Sa pažnjom sam pročitao temu o tuningu tvoje Alfe i veoma se radujem dobrim rezultatima...

Pozdrav. Dušan.

Comment

• dusan147
        CBC Senator
        • 08.03.2008
        • 287
        • Novi Sad
        • GT 1.9 JTDm 16v

Ponovo u servisu

Upravo sam se vratio iz servisa gde su radili dijagnostiku za airbag sistem... Ustanovljena je greška: kod 21 - Vozačev naslon glave - vazd. jastuk.
        Greška je izbrisana, ali se odmah ponovo pojavila.
        Provereni su konektori ispod sedišta i kontakti poprskani kontakt sprejom... Bez rezultata - lampica i dalje svetli.
        Onda smo rastavili sedište i ustanovili da je na njemu menjan bočni airbag...
        Senzori airbag sistema u stubu do vozača su delovali OK. I ti kontakti su poprskani kontakt sprejom...
        Kada je vraćeno sedište, lampica airbaga je i dalje svetlela...

Da li neko ima rešenje/predlog. Pomagajte...
        Pozdrav. Dušan.

Comment

• bkns
          CBC Član
          • 05.12.2007
          • 92
          • novi sad

ja imam slican problem, kod mene isto svetli... bio na dijagnostici i izbacio je gresku "punjenje vozaca air bag-a" obrisao sam gresku i posle desetak dana opet se upalila... sta da radim???

Comment

• Driver_GT
            CBC Senator XXL
            • 04.07.2007
            • 368
            • Beograd

Re: Bio na dijagnostici kod Zeke u Heroja Pinkija 4 u NS

Originally posted by dusan147
            Izvinjavam se na digresiji, ali kako radi tvoja tunirana Alfa u gradskim uslovima vožnje, da li si izvadio katalizator (kakav je zvuk) i sredio ventile kao što je bilo reči u jednoj poruci... Sa pažnjom sam pročitao temu o tuningu tvoje Alfe i veoma se radujem dobrim rezultatima...

Pozdrav. Dušan.
            Radi odlicno, nista sem chipa jos nisam radio, jbg, vreme, a i pare nedostaju.. zvuk je isti za sada, videcemo kad izvadim katalizator i sredim ventile. Za sada je sve odlicno
            Alfa Romeo 147 1.9JTD

Comment

• Dragon
              CBC Senator XXL
              • 15.11.2006
              • 963
              • Beograd

Odosmo u off, ali, posto cu uskoro da vozim JTD, o kakvom izbacivanju katalizatora i sredjivanju ventila pricate?
              Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• dusan147
                CBC Senator
                • 08.03.2008
                • 287
                • Novi Sad
                • GT 1.9 JTDm 16v

A zvuk?

Zanima me kakav je zvuk posle skidanja katalizatora... Prema pouzdanim izvorima sa ovog Foruma trebalo bi da posle te "neekološke" intervencije turbina radi sa još manje naprezanja, što je dobro, ali kakav je tada zvuk diesel mašine?
                Pozdrav. Dušan.
                A da se vratimo na problem sa airbag lampicom?

Comment

• Dragon
                  CBC Senator XXL
                  • 15.11.2006
                  • 963
                  • Beograd

Ok je to. Nije problem skidanja katalizatora, ali sta je sa merenjem izduvnih gasova? Poslednji put na tehnickom su mi to radili.
                  Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• bkns
                    CBC Član
                    • 05.12.2007
                    • 92
                    • novi sad

a kako bi bilo da se vratimo na temu i da mi neko pomogne???

Comment

• dusan147
                      CBC Senator
                      • 08.03.2008
                      • 287
                      • Novi Sad
                      • GT 1.9 JTDm 16v

Na temu lampica airbaga...

Da se vratimo na temu...
                      Na Alfowner forumu sam pronašao više postova koji spominju reset ECUa i reset ECUa airbaga... posle čega se problem nije više pojavljivao. Isto tako ima dosta slučajeva da se lampica povremeno aktivira, naizgled bez razloga, ostane uključena nekoliko dana, pa se isključi, itd.
                      Jedan Alfaowner je stvar rešio tako što je očistio kontakte na svim konektorima airbag sistema!!! Posle toga nema više problema.
                      Mislim da bi trebalo pogledati konektore i senzore koji su u uslovima vlage, prašine i vibracija. Gde je to na Alfi?
                      U razgovoru sa ljudima koji se bave uvozom i sređivanjem automobila shvatio sam da Fiati i Alfe često imaju problem sa indikacijom neispravnosti airbaga, čak i ako je sistem u osnovi ispravan, a fali mu nešto bezazleno (kontakti, konektori). Međutim, ako lampica upozorenja svetli (i zbog lošeg kontakta ili zbog neispravnog senzora udara), airbag se neće aktivirati u slučaju stvarne potrebe (udara, udesa), što može da bude izuzetno opasno, pa zato molim sve koji imaju neke ideje o rešenju da se jave.
                      Pozdrav. Dušan.

Comment

• Coha_V6 turbo
                        CBC Senator
                        • 04.06.2007
                        • 217
                        • Zemun

Naćiće se rešenje, privremeno... i kad sam uzeo auto zasvetlela lampica AB-a par dana, pa se to rešilo u servisu. Mesecima ništa, i pre par dana prali auto, i unutra naravno-i evo je opet lampica AB-a...

Comment

• atasic
                          CBC Član
                          • 22.08.2007
                          • 43
                          • NS

U Cvijicevoj ulici u novom Sadu imas servis Elektronike za automobile Bugarski.Kad odes tamo trazi Srdjana...on je jako Ok lik ....meni je isto tako svetlelo za air bag, dijagnostika nije pomogla, al Srdjan je resio problem za sat vremena .
                          kostalo je 1000 din.

Comment

• dusan147
                            CBC Senator
                            • 08.03.2008
                            • 287
                            • Novi Sad
                            • GT 1.9 JTDm 16v

Zbog dubinskog pranja?

Ja sam posle kupovine Alfe uradio jedno unutrašnje dubinsko pranje sedišta i obloga - možda je to napravilo problem. Možda će se to rešiti kada tečnost koja je korišćena za pranje (i eventualno pokvasila konektore) potpuno ispari? Cvijićeva je dobra ideja!

Comment

• dusan147
                              CBC Senator
                              • 08.03.2008
                              • 287
                              • Novi Sad
                              • GT 1.9 JTDm 16v

Problem rešen - Cvijićeva 28 je pravo mesto za ove stvari...

Problem rešen.
                              Jutros sam otišao u Cvijićevu 28, Autoelektronika "Bugarski", zahvaljujući sugestiji kolege atasic. Tamo je pomenuti Srđan (inače stvarno OK lik) zakačio moju 147JTD na dijagnostiku i rekao da je u pitanju airbag centrala tj. njen EEPROM. EEPROM je reprogramiran za sat vremena i za 30€. Nema više lampice greške na airbagu.
                              Pozdrav. Dušan.

Comment

Working...
                              X