Skinuta lambda

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markovic.mr
    CBC Član
    • 05.04.2008
    • 46
    • Niš

Skinuta lambda

Ljudi vec sam vam pisao o nenormalnoj potrosnji mog auta...i ima razlicitih misljenja, ok...
    Al me nesto zivo zanima - trazeci uzroke velike potrosnje, krenem da trazim lambda sondu, posto sam video da postoji nacin da se ona koliko-toliko ispita u kucnoj radinosti.
    Od ranije znam da je na mom autu skinut katalizator, ali nisam zagledao da je skinuta i lambda sonda! Nije valjda da je fabricki nema? Malo sam brckao, i nisam naisao na neki "viseci" konektor za lambda sondu - sto ne znaci da se ne krije tu negde - nisam gledao nesto puno....
    Moje pitanje je: da li je to uradjeno iz neznanja, ili ima neka fora ili sta vec?! Da li da vratim lambda sondu, i da li neko zna gde bi trebalo da se montira, da li ima veze tacno mesto ili postoji tolerancija ( znam da je tik pre katalizatora na tim starijim modelima) - sad sumnjam da je njen nedostatak uzrok da auto isto trosi i na otvorenom i po gradu (benzina, 14l/100km)
    Unapred hvala na odgovorima, a - auto je Renault 19 chamade 16V 1.8 - 1991. god.
  • nemanya
    CBC Veteran
    • 29.03.2008
    • 199
    • Beograd

Koliko ja saznah (i naucih) sonda koja se nalazi ispred katalizatora je odgovorna za doziranje goriva u automobilima koji su elektronski kontrolisani.

Trebalo bi da je vratis ako je bila prisutna,jer nedostatak katalizatora ne znaci da ona treba da se izbacuje iz sistema.
    "..da ima karburator,ja bih znao da ga ... produvam. Al' ova elektrika,sve neke dizne i koješta..ki da teraš šporet.."

Comment

• markovic.mr
      CBC Član
      • 05.04.2008
      • 46
      • Niš

Ama jasno je meni cemu ona sluzi, mene zanima da li je neko mozda cuo da se lambda skida zbog toga i toga, pa se onda ECU uradi to i to.... ili je skinuta iz neznanja ili cega vec... i, ako treba da je vratim - gde da je vratim? Tamo gde je bio katalizator sad je samo jedna cev, ni traga od mesta gde se l-sonda srafi.
      Skoro sam siguran da je to uzrok nenormalne potrosnje, pa sam malo euforican i nestrpljiv - molim strucnjake za misljenje

Comment

• deki-ascona
        Bio nam je drug! RIP
        • 10.04.2007
        • 2118
        • NI , Trosharina

A zar nije bilo reci o potrosnji LPG ? Sad odjednom benzin...
        Sonda stoji obicno ili na izd.grani ili ispred katalizatora ili i jedno i drugo.
        Originally posted by Valent Vudriga
        ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
        Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• markovic.mr
          CBC Član
          • 05.04.2008
          • 46
          • Niš

A zar nije bilo reci o potrosnji LPG ? Sad odjednom benzin...
          LPG naravno koristim veci deo vremena. A na pocetku te teme lepo stoji da nisam hteo nista da cackam dok ne vidim potrosnju i na benzin. Takodje stioji da i benzina trosi famoznih 14l/100km.

Sonda stoji obicno ili na izd.grani ili ispred katalizatora ili i jedno i drugo.
          Znam. Nema je. Samo navarena cev.

Comment

• deki-ascona
            Bio nam je drug! RIP
            • 10.04.2007
            • 2118
            • NI , Trosharina

Hmmm, ima jedna fora tu: neispravna sonda (kao ni protokomer) ne moze da poveca potrosnju LPG zato sto sonda utice na rad dizni , koje nemaju veze sa LPG. Dakle potrosnja LPG ne bi trebalo da ima veze sa neispravnom sondom.
            Kod mene je neispravan protokomer i potrosnja benzina mi je verovatno preko 25l, zato samo upalim na benz , ostalo strogo LPG (dok ne nadjem protokomer, a i ne trudim se bas mnogo )
            Ispravice me experti ako gresim.
            Ako nema rupe za sondu, znaci da je promenjen izduv ili deo izduva - nije fabricki za taj auto. Verovatno mora da se busi rupa ili da se kupi izduv.

Comment

• markovic.mr
              CBC Član
              • 05.04.2008
              • 46
              • Niš

Hmmm, ima jedna fora tu: neispravna sonda (kao ni protokomer) ne moze da poveca potrosnju LPG zato sto sonda utice na rad dizni , koje nemaju veze sa LPG. Dakle potrosnja LPG ne bi trebalo da ima veze sa neispravnom sondom.
              Slazem se za LPG - posto mi se cini da nemam sistem sa LCS, vec samo onaj emulator...
              Jbga, niko ne moze da me ubedi da je ovo normalna potrosnja iako je auto taj koji je... Na koju foru moze da trosi isto i na otvorenom i po gradu? Sto je mnogo, mnogo, i zapeo sam ko sivonja da nadjem sta je uzrok... Znam da ja nisam

Comment

• deki-ascona
                Bio nam je drug! RIP
                • 10.04.2007
                • 2118
                • NI , Trosharina

Prestani da se zamaras , na kraju ces verovatno da se pomiris s tim.
                Jedno dobro stelovanje na onoj gasnoj pumpi ispred Metroa (koja ima analizator gasova), ali tek nakon zamene filtera gasa i vazduha, svecica i kablova, kontrole celog u**** i kucista filtera za vazduh - to je verovatno najvise sto mozes da uradis na venturiju.
                Ponovicu: kod mene je grad 12-14, autoput isto pri brzini 130-140, zavisi najvise od toga gde sipam LPG.
                Uz pomoc foruma sam uspeo ne da smanjim potrosnju, nego da nateram auto star 20 god. da ide k'o zec. To mi je neko na pocetku i prognozirao (mislim da je Dranix) i ispostavilo se kao veoma tacno. Probaj tako da posmatras stvari i bices prezadovoljan!
                Uostalom, taj tvoj auto i nije neki slabasan stedisa.

naravno da treba da resis i l-sondu, ali samo vezano za benzin.

Al sam se raspricao, vise sam danas ovde pisao nego sto sam sa rodjenom zenom pricao

Comment

• stainless
                  CBC Veteran
                  • 26.10.2007
                  • 183
                  • CG

hm...i meni je mjesto kata stavljena cijev,na nju nema nikakvih rupa,znaci tu lambda nije,jedino na granu auspuha da pogledam.I potrosnja se krece oko 13,5L benzina kroz grad,ali je zato na otvoreno znatno manja.
                  kako izgleda mjesto dje je lambda,ima li neko sliku?
                  Originally posted by Stefan_s
                  Ta dvojka je trosila stvarno malo, desavalo mi se da se ugasi jer ostanem bez goriva..naravno to kad teram pun gas. i nekako upalim i pola dana se jos vozim laganim gasom. Nekad sam imao tripove da ide na vazduh, majke mi...

Comment

• nijebitno
                    CBC Senator XXL
                    • 14.03.2006
                    • 629
                    • Modrica

Sresces je na putu od motora do katalizatora, ili barem rupu gdje je bila zavrnuta
                    Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• dranix
                      CBC Senator XXL
                      • 04.10.2004
                      • 3079
                      • Antwerpen/Belgium
                      • Saab 9-3

Ne znam auto napamet ali znam da je lambda sonda na nekima u MOTORNOM PROSTORU na izduvnoj grani tako da je ne trazite samo ispod auta.
                      Po meni nije pametno skidati lambda sondu ako se vec mora (a ne mora) skidati katalizator.
                      Po svaku cenu pokusajte da odrzite ispravnost benzinskog sistema koliko-toliko iako vozite 99,99% vremena na gas.
                      Mr. Markovicu. Nisi nam rekao sta imas ugradjeno od gasne opreme. Postoji verovatnoca da "tolika" potrosnja nije samo do tebe.

Comment

• markovic.mr
                        CBC Član
                        • 05.04.2008
                        • 46
                        • Niš

Hvala na odgovorima, ljudi.
                        Pokusacu ponovo da nadjem lambdu, mozda je vislje u motornom prostoru.
                        Po svaku cenu pokusajte da odrzite ispravnost benzinskog sistema koliko-toliko iako vozite 99,99% vremena na gas.
                        To i pokusavam - i praktikujem da s' vremena na vreme provozam auto na benzin, kako preporucuju strucnjaci.

Nisi nam rekao sta imas ugradjeno od gasne opreme
                        Isparivac je postavljen tako da je jako tesko ocitati oznaku (osim ako ne rasturim usisnu granu i deo rashladnog sistema) - u atestu pise BRC, 4AE-D-8832 - nisam mogao da nadjem nista na Internetu o ovom isparivacu. Ono sto sam ja video je da ima dva elektroventila, po jedan sa svake bocne strane. Mozda ce nekom biti bitan podatak da sam pre jedno nedelju dana ispustao ulje iz isparivaca - kad sam to radio, primetio sam da je isparivac bio postavljen malo ukoso, ulje nije htelo da izadje dok ceo isparivac nisam zakrenuo da stoji u horizontalnom polozaju (a kad je izaslo, bilo ga je bas dosta). Ostavio sam ga u tom polozaju, ne znam da li ima neke veze sto je bio ukoso. Znam da ima veze kad je postavljen poprecno na uzduznu osu automobila, ne znam za "zakrenutost"..... mada, nista se vidno nije promenilo od tad.

Postoji verovatnoca da "tolika" potrosnja nije samo do tebe.
                        Najzad neko razuman

Comment

• markovic.mr
                          CBC Član
                          • 05.04.2008
                          • 46
                          • Niš

Ljudi, definitivno nema lambda sonde. Ubih se trazeci po Internetu gde ona treba da bude - bezuspesno. Molim vas, ako neko ima slican auto ili manual ili zna pouzdano gde bi lambda trebalo da se nalazi neka postuje!

Comment

• Gavra
                            CBC Senator XXL
                            • 06.03.2008
                            • 2031
                            • Beograd

A da probas kod majstora mozda???
                            Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• dranix
                              CBC Senator XXL
                              • 04.10.2004
                              • 3079
                              • Antwerpen/Belgium
                              • Saab 9-3

Da mu majstor "trazi" lambda sondu?
                              Mislio si kad vec ima dizalicu ili kanal, pa kad je vec tu.....

Comment

Working...
                              X