predlog uredbe za ispitvanje vozila na TNG

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pantah
    CBC Veteran
    • 25.03.2007
    • 159
    • Beograd

predlog uredbe za ispitvanje vozila na TNG

Postovane kolege,

Nakon jednogodisnjeg rada i niza sakacenja predloga radne grupe , kao i dodavanja kaznenih odredbi (čik pogodite ko je dodavao kazne) , u mogućnosti sam da postujem predlog Uredbe koja bi trebala da uredi tršište ugradnje i servisiranja vozila sa pogonom na TNG (i delimično CNG).

Najvažnije razlike su obavezna upotreba opreme homologovane prema ECE 67 revizija 1, Montaža cilindričnih rezervoara na namenske nosače, prijava servisa i njihovo licenciranje od strane proizvođača opreme. I naravno kazne

Kada će vlada razmatrati ovaj predlog - nemam pojma, ali prema nekim razgovorima u ministarstvu za infrastrukturu su jaaaako zainteresovani za "sređivanje stanja". Postoji i, već izražena želja, za saradnjom ostalih ministarstava pmenutih u uredbi.

Da vas razočaram, možete (naravno) da diskutujete o odredbama, no na žalost ne možemo ih više izmeniti (u ovom krugu).

Daklem, srećna Nova Godina i vama (i Božić, Pasha, Ramadan...).
    Money for nothin' and chicks for free
  • mugos
    CBC Senator XXL
    • 18.09.2007
    • 555
    • BG/sada Novi Beograd

Re: predlog uredbe za ispitvanje vozila na TNG

Nije to ni loše jer ima gomila majstora koji rade po kojekakvim garažama sa pitaj boga kakvom "original" opremom. Ovde na forumu ima majstora koji znaju posao i ne uvaljuju kojekakvu "furdu", a i biće mi lepše kada kupim auto sa atestiranim plinom i znam da nemoram odmah da ga teram u servis na kontrolu. Nalepnicu sam već zalepio na 5 im vratima tako da nebrinem.
    Nepsujem, nepijem, nepušim. U p.m. pade mi pepeo u pivo.

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

super "izboxovali " ste monopol ...
      sad molite boga da gas bude 3 puta jeftiniji od benzina,da bi ste uopste imali bilo kakav posao.

situacija na terenu nije razlog donosenja ovako drakonske uredbe,jer nije bilo nesretja izazvanih "losom" ugradnjom ili ih je bilo u zanemarljivom broju.

i naravno ,drzava nije spremna da napravi nikakav ustupak na prelazak na gas .. ako nemoze da subvencionira ugradnju,onda barem je mogla da obezbedi besplatan atest ..ali ne ..kao i obicno ..pljachkaj bato !

i da ne bih pominjao gomilu primera gde se ne koriste takve drakonske uredbe i "japanizam" ,banalan primer..da mozete sami celu kutju da izgradite..bez ikakvih atesta .. , ali sta sad.. sta je jedna kutja,naspram smrtonosne opreme za autogas.
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• mugos
        CBC Senator XXL
        • 18.09.2007
        • 555
        • BG/sada Novi Beograd

Mora i budžet da se napuni. Šta je tu "drakonski". Sigurnija oprema? Uvođenje reda? Nisam shvatio tvoj post. Objasni makar i na pvt.

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

ako sam ja dobro protumachio uredbu(a jesam) : Svako popravljanje, montiranje, izmene i shtelovanja opreme van "atestiranih" servisa je STROGO zabranjeno I KAZNJIVO zakonom.
          to znaci kad stupi na snagu ..ovaj deo foruma koji se odnosio na autogas opremu moze da ima samo jedan post:
          u kojem tje da bude natpis : " za sve popravke i ugradnju obratite se nekom od ovlashtjenih servisera"

u suprotnom bilo kako online popravljanje i popravljanje korisnika na svoju ruku podleze ZAKONU i bitje KAZNJENO.

to je zaista tako i nikako drugacije.

za sada se pokazalo da je ugradnja autogas opreme sasvim mogutja od strane bilo kog Automehanicarskog servisa ili od strane samih korisnika. jer kada to nebi bilo istina,imali bi serije incidenata i tragedija izazvanih nestrucnom ugradnjom.nerazum ..kako ti nije jasno ,da tvoj majstor koji ti odrzava naprimer kochnice na automobilu ,nema nikakav "atest" da to ume da radi ..nego jednostavno zna..manje ili vishe.
          otjes da kazes da su kochnice marginalna stvar na automobilu ?
          dali znash koliko je terasa palo u Srbiji zahvaljujutji "struchnim" i "shtedljivim" privatnim gradjevinarima ?
          dali znash da ja svaki put kada menjam bocu sa TNG gasom u kuhinji "rastavljam" faktichki instalaciju da bih zamenio bocu ..shta ako je ne zavrnem kako treba ???
          ima 1000 primera.

po meni je potreban ATEST i nishta vishe ..pa nek ugradjuje i DJoka u garazhi i Mika u Baraci .. ili JA na parkingu.

pozdrav.

Comment

• rrapaic
            CBC Senator
            • 13.02.2008
            • 225
            • Beograd
            • Fiat Stilo 1.9 JTD

zoranbg, odlican post!

Svaka ti je na mestu...

Rajko
            Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Ne sekiraj se za forum i u Hrvatskoj je slično pa imaju forum a i na zapadu takodje Ja se nisam izboksovao ako se odnosilo na servisere, to jest jesam ali radom.
              Ni meni se ne svidja da me neka organizacija ili udruženje uvoznika ili sam uvoznik ovlašćuje da radim nešto. Ko je njega ovlastio da mene ovlasti. Ovima sa mašinca mogu da držim predavanje tri dana na temu a treba da mi daju dozvolu?
              Treba nekom da platim licencu koja sigurno neće biti mala da bi m ipotvrdio da znam da radim il ida bi me obavezao na opremu vrednu nekoliko hiljada evra koja nikome ne služi. Piše dijagnostička oprema, pa to nema niko na svetu.. Itd...
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• mugos
                CBC Senator XXL
                • 18.09.2007
                • 555
                • BG/sada Novi Beograd

Probaj negde u inostranstvu da zameniš ulje ili da opereš auto na ulici, ili popraviš kočnice.
                Nisam imao nameru da se raspravljam, ali mislim da treba sve da se radi u servisu.

Comment

• agw
                  CBC Veteran
                  • 20.04.2008
                  • 125
                  • Novi Sad

Originally posted by mugos
                  Nisam imao nameru da se raspravljam, ali mislim da treba sve da se radi u servisu.
                  I ja mislim da treba da se radi u servisu. Tako sam i uradio, ugradio sam gas u ovlascenom servisu jer mi drugacije ne bi vazila garancija na nova kola.

Za godinu dana sam otplatio uredjaj i sada stedim 2€ na 100km

Nisam nikada otisao na atest jer bih za to morao da izgubim nekoliko dana. Naime, ja sam iz Novog Sada, a kola su registrovana na lizing kucu iz BG. Znaci prvo kod njih po ovlascenje, pa trazenje SUP-a u BG da dobijes uput pa onada na atest pa opet u SUP u BG pa opet u lizing kucu....

Kada taj propis zazivi uredjaj leti istog dana napolje iz kola, a sada sam definitivno resio i dilemu (tema Mala racunica) da li cu u nova veca i snaznija kola koja sam kupio pre dva meseca, ugradjivati gas: NECU

Comment

• NED
                    CBC Veteran
                    • 02.11.2008
                    • 149
                    • Kragujevac

Slazem se,ne vidim nista epohalno u ovom predlogu zakona ili kako god, problem je u tome sto smo kao narod naviknuti da kada nesto treba na autu odvezemo ga kod Pere, Mike, Laze... jer naplatice nam manje. Svako treba da radi posao za koji je obucen i za koje ima uslova, a to su ovlasceni servisi.

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

ni ja nisam imao nameru da se raspravljam ..
                      samo niko mi ne odgovara na ono na šta ja ukazujem.

kako će automehaničarski servis da ti skine glavu motora .. naprimer.. ,a da neotkači ni jedan TNG uredjaj ?
                      a ako to uradi,nesme posle da ga montira ..?!
                      ako vi mislite da je ta uredba proforme radi ..varate se..
                      oni i ovako prebacuju loptu i brigu jedan sa drugoga . .. Gasmajstor na autoelektričara a on na automehaničara..

posle donošenje ovakog zakona ..ja naprimer kao autoelektričar nebih želeo ni da taknem auto koji ima ugradjen autogas ... halo ! kazna je 500 000 dinara !
                      nije to apsolutno izdvojen uredjaj na kolima ... ,pa da ga tako tretiraju.

Comment

• agw
                        CBC Veteran
                        • 20.04.2008
                        • 125
                        • Novi Sad

Originally posted by zoranbg
                        ni ja nisam imao nameru da se raspravljam ..
                        samo niko mi ne odgovara na ono na šta ja ukazujem.

kako će automehaničarski servis da ti skine glavu motora .. naprimer.. ,a da neotkači ni jedan TNG uredjaj ?
                        a ako to uradi,nesme posle da ga montira ..?!
                        ako vi mislite da je ta uredba proforme radi ..varate se..
                        oni i ovako prebacuju loptu i brigu jedan sa drugoga . .. Gasmajstor na autoelektričara a on na automehaničara..

posle donošenje ovakog zakona ..ja naprimer kao autoelektričar nebih želeo ni da taknem auto koji ima ugradjen autogas ... halo ! kazna je 500 000 dinara !
                        nije to apsolutno izdvojen uredjaj na kolima ... ,pa da ga tako tretiraju.
                        Nisam tako pazljivo citao predlog, ali ovo je ozbiljan problem. Kod nas uvek ima losih resenja, kao sto je sadasnje da policija daje uput za atest. Mnogo sam razmisljao ali nisam mogao da pronadjem svrhu ovome, osim da se uzme neka parica.

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Ne znam ni ja šta će i kako biti. Od početka dok toga nije baš mnogo bilo ovo se tretiralo kao opasne materije, što u onim neki mvremenima i jeste bilo. To se nekako prenelo po automatizmu jer su ga manje više iste institucije popravljale ili preradjivale, mislim na zakon. Sad baš da neko ne sme da skine dizne (plinske) da bi došao do recimo benzinskih radi čišćenja ne verujem da će biti u praksi. Isto tako se slažem da je onaj ko popravlja kočnice il ivolan jednako podložan atestiranju jer zavisi bezbednost saobraćaja od njega. Jedina razlika je kad se auto ne vozi, od kočnica ili volana ne boli glava a od plina može da boli.

https.autogas.rs

Comment

• bili
                            CBC Senator
                            • 13.11.2007
                            • 208
                            • NS

Voleo bih da čujem vaša mišljenja u vezi nalepnice.

Lično neću je stavljati iako imam atest, mislim ako budu tražili na tehničkom, stvim je i skinem čim izađem sa tehničkog. Šta koga briga na šta ja vozim, hoćemo li onda stavljati i nalepnice dizel, benzin?
                            VW über alles.

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Nalepnica je obavezna u mnogim zemljama EU zbog parkiranja u podzemnim garažama i zbog drugačijeg tretmana auta u nekim takvim prilikama. Ako udje u zakon, to neće biti stvar tehničkog pregleda nego policije a plaćati svaki čas nekom nije baš zgodno. Isto kao kad ne bi teretno vozilo imalo nalepnicu o maksimalnoj brzini.

https.autogas.rs

Comment

Working...
                              X