problem sa prekidacem benzin/gas

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gvozdenzub
    CBC Početnik
    • 21.05.2009
    • 2
    • Ruma,Srbija

problem sa prekidacem benzin/gas

Pozdrav svima!

Imam problem sa prekidacem koji prebacuje sa benzina na gas i obratno.Moj auto je opel kadet-1.4 I 1990 godiste.Gas sam ugradio pre vise od godinu dana u jednom servisu u Novom Sadu.Tamo sam uradio i atest.Necu da pricam o kome se radi da ne ispadne reklama.Boca je tocak "lovato",a za isparivac i ostalo bih morao da pogledam u dokumentaciji,ali mislim da to nije toliko bitno za moj problem.Do sada nije bilo nikakvih problema sa uredjajem.Na pocetku mi se samo gasio na ler gasu,jer su majstori u servisu imali mnogo posla,pa su ler stelovali kada je motor bio hladan.Posto imam automatski saug kad se zagreje motor i smanji se saug,a samim tim i dotok goriva u motor.Tada mi se gasio na semaforu ili slicno,to jest kada pustim papucicu gasa i kada auto radi na leru.Mrzilo me da opet idem u Novi Sad,pa mi je to neki drugi majstor sredio za 5 minuta.Medjutim sada mi se javlja problem sa gore pomenutim prekidacem.Prekidac ima tri polozaja.Na "1" radi na benzinu,na"2" na gasu,a polozaj"0",je za paljenje na benzinu,pa kad se motor malo zagreje,malo se doda gas i na povecanom broju obrtaja motora,elektronika prekidaca sama prebaci na gas.Ja ga uvek i zimi i leti palim u polozaju"0".Znaci prvo benzin,pa kad se motor zagreje dodam gas,a on prebaci na plin.Posto se bavim elektronikom,malo sam ga rastavio i utvrdio sam da elektronika odradi sta treba.Kada ga upalim u polozaju"0",on lepo radi prvo na benzinu.Kada ja povecam gas cuje se da rele skljocne,ali ne dobijam napon na ona dva elektroventila koji se nalaze ispod haube kod motora i uredjaj ne prebaci sa benzina na gas.Ventili su takodje ispitani i 100% su ispravni.Posto su i svi vodovi(zice)100% ispitani i ispravni su,verovatno su u pitanju kontakti relea.Rele se mnogo greje,pa mislim da su kontakti prljavi.Ne mogu ga otvoriti jer je zaliven.Sada vozim na gas,ali mi je kutija prekidaca otvorena,tako da mi je dostupan rele uvek.Kada pocne da pravi probleme,samo ga malo kucnem srafcigerom i sve ponovo proradi.Interesuje me da li neko zna gde ima da se kupi pomenuti rele ili ceo prekidac i koji su cene.Gledao sam ovde u Rumi kod mene,ali nisam nasao.Samo su mi na jednom mestu rekli da imaju za sistem sa karburatorom,a ne za direktno ubrizgavanje,kakav meni i treba.Ako neko zna za neku prodavnicu ovih i slicnih delova u Beogradu,Novom Sadu...i ta informacija bi mi bila korisna.Za sada mi radi i ovako,ali posto prelazim po pedesetak km dnevno,ne znam dokle ce.

Rele je:

SANYOU CY5A
    20A-14V DC
    5A/20A-250V AC
    SD-S-112D

Prekidac je :

TAMONA IN-3
    12V change-over switch

Evo i slika:

Hvala unapred!
  • *IvanT*
    CBC Senator XXL
    • 30.01.2005
    • 3234
    • Srbija, Beograd, Kara

Re: problem sa prekidacem benzin/gas

Neisplativo je menjati rele ili bilo šta drugo na prekidaču. Cena kompletnog prekidača sa instalacijom je ispod 10€...
    http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• zoki becejac
      CBC Član
      • 01.04.2008
      • 89
      • niš

kod mene isti prekidac , lovato sistem a problem malo drugaciji-kada stoji prekidac na 0 polozaju znaci prebacivanje benzin-plin na broj obrtaja i uz to ukljucenje brisaca uredjaj tamona poludi-definitivno je sranjeod uredjaja u pitanju koje bismo morali sto pre da promenimo pozdrav

Comment

• *IvanT*
        CBC Senator XXL
        • 30.01.2005
        • 3234
        • Srbija, Beograd, Kara

Radi se o sasvim pristojnom prekidaču, koji je korektno odrađen. Problem koji ti se javlja prilikom paljenja brisača je verovatno povezan za lošim povezivanjem same instalacije, ne sa prekidačem.
        http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• zoki becejac
          CBC Član
          • 01.04.2008
          • 89
          • niš

u pravu si potpuno u vezi sa povezivanjem , samo mi jedna stvar nije jasna-kad prebacim sam prekidac u polozaj samo na plin problema nema jedino se problem javlja- prebacivanje plin-benzin prilikom ukljucenja brisaca kada je polozaj na O polozaju znaci ono broj obrtaja,ja to resim u momentu samo kada je losije vreme okrenem samo na plin ali mi je malo teze da caletu sve to objasnim jer se pogubimo negde na pola tako da on odustaje od kombinacija

Comment

• gvozdenzub
            CBC Početnik
            • 21.05.2009
            • 2
            • Ruma,Srbija

OK.
            Hvala na odgovorima.Ako neko ima jos neku adresu gde bih mogao da narucim ceo uredjaj neka postavi.

A sto se tice ovog problema koji ima zoki i ja mislim da je u pitanju nekorektno povezivanje uredjaja,a ne da je sam uredjaj neispravan.Molim te da sve ovo sto cu ti reci uzmes sa jednom malom dozom rezerve,jer ja se bavim elektronikom,ali nemam iskustva sa ovim uredjajima.Mislim dakle da mora postojati neki ulazni impuls koji "natera" uredjaj da prebaci sa benzina na plin,kada ti je prekidac u polozaju"0".Nisam zagledao,ali mislim da mozda postoji neki mali namotaj,recimo na nekom kablu od svecice ili slicno,u kome se indukuje naponski impuls koji pobudjuje tvoj uredjaj,a taj impuls raste kako ti dodajes gas.U jednom momentu kada impuls bude toliki da se uredjaj aktivira,on to i uradi i prebaci na plin.Taj nivo(broj obrtaja na kome uredjaj prebaci),podesavas na malom potenciometru koji se nalazi sa leve strane kutije uredjaja.Ima tu mala rupica kroz koju mozes gurnuti neki mali srafciger i polako okretati potenciometar,dok ne namestis pri kom broju obrtaja ce da ti uredjaj prebaci na plin sa benzina.E sad moguce je da in stalacija za brisace prolazi blizu tog namotaja,pa da kada ti ukljucis brisace(jos pogotovo oako namoestis da se periodicno pale i gase,jer tada imas vise "impuls spiceva",da ih tako nazovem),dolazi do dodatne indukcije u tom namotaju,sto aktivira uredjaj i on prebaci na plin.Mozda bi problem resilo to da povecas na pomenutom potenciometru broj obrtaja na kome uredjaj prebaci na plin,jer bi tada bio neosetljiv na niske naponske impulse smetnji koje dolaze od brisaca.Ovo sa stelovanjem potenciometra,ja sam vec radio pa znam sigurno da mozes i ti sam da uradis.Prvo moras kutiju osloboditi od plasticnog drzaca,koji ima dva mala srafa.Kada je kutija uredjaja slobodna nadji neki jako mali srafciger,pa probaj da potenciometar malo okrenes kad ti je auto ugasen.Onda probaj da upalis auto,pa vidi na kom sad broju obrtaja prebaci.Ako na jos nizem,okreci potenciometar u drugu stranu,sve dok ne budes zadovoljan momentom prebacivanja.Potenciometar okreci veoma nezno i u sto manjim koracima,i uvek kada ti je auto ugasen.E jos jednom te molim da sve ovo ,osim naravno podesavanje potenciometra koji je gore pomenut ,uzmes sa rezervom.Bilo bi dobro da odes kod strucnjaka,ali eto ti samo ideje sta bi moglo biti uzrok kvara.I oprezno,nije se igrati sa gasom!

Pozdrav!

Comment

• zoki becejac
              CBC Član
              • 01.04.2008
              • 89
              • niš

Hvala nejlepse za ovako iscrpan odgovor kao i sugestije,naravno da cu problem probati da resim uz saradnju sa majstorom jer kao sto kazes nije se igrati sa plinom shvatam to ozbiljno tako da ne cackam nista u vezi sa istim POZDRAV!

Comment

• kasper71
                CBC Početnik
                • 21.07.2009
                • 1
                • republika srpska BiH

zdravo svima imam problema sa prekidacem benzin -gas imam jeppa cirokija benzinca 1991gp. 4,0 motor 200 ks ne radi mi na plin samo prebacuje na cas na benzin cas na plin jedino radi na vecim obrtajima plin cim smanjim obtaje odmah sam prebacuje plin je marke brc inace sam i gradiske kod banja luke unaprijed zahvalan

Comment

• duh koji hoda
                  CBC Veteran
                  • 10.03.2009
                  • 123
                  • djavolja varos

Pozovi 065/516-271 Dejan iz Brckog moze da ti pomogne da resis problem.

Comment

• charjek
                    CBC Veteran
                    • 20.09.2008
                    • 191
                    • Sremska Mitrovica
                    • Jugo

ljudi meni prekidac za prebacivanuje sa plina na benzin nesto zeza!!!Na plin prebacim bez problema medjutim kad prebacim na benzin nece da prihvati!Jednostavno nekad ''uhvati'',a da bi prihvatio treba dobro da ga lupim. U poslednje vreme i to nece da pali. Jel zna neko cenu tog prekidaca i jel se samo on menja ili i cela instalacija do elektromagnetnih ventila.
                    DANAS SAM BIO KOD MAJSTORA I ON MI TRAZI 20 EURA PA MI SE TO UCINILO MALO PUNO ZA TAJ PREKIDAC!!!!Zato me interesuje otprilike cena,jel neko to radio i jel moze nekako da se prespoji da nemoram da ga menjam?????
                    Zene su zakon, a muskarci uvek traze rupu u zakonu!!!

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Ja imam jednu sliku ali se malo pocepala, traži mi majstor (slikar) 1000 evra da je "opravi" to mi je malo puno, da li to može da ja skrpim i zafarbam. Ah da zaboravio sam da kažem da je van Gogova slika u pitanju.

TI si zaboravi oda kažeš o kom se prekidaču radi. Elektronski toliko košta u radnji a vakumski malo više sa ugradnjom, sad ti vidi šta ti je činiti. Uglavnom nemoj ga šopati, kad tad ćeš povrediti ruku.
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• charjek
                        CBC Veteran
                        • 20.09.2008
                        • 191
                        • Sremska Mitrovica
                        • Jugo

Ja imam jednu sliku ali se malo pocepala, traži mi majstor (slikar) 1000 evra da je "opravi" to mi je malo puno, da li to može da ja skrpim i zafarbam. Ah da zaboravio sam da kažem da je van Gogova slika u pitanju.

ej legendo ja popravio moj prekidac!kupljen obican prekidac sa tri polozaja i zice jednostavno prevukao na taj novi!!!!A TI VIDI DA TI NEKO TU SLIKU SREDI AL NEMOJ DATI PUNO PARA STA CES TI ONDA
                        Zene su zakon, a muskarci uvek traze rupu u zakonu!!!

Comment

Working...
                        X