Tipovi boca za gas

Collapse
X
Collapse
+ More Options
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • rrapaic
    CBC Senator
    • 13.02.2008
    • 225
    • Beograd
    • Fiat Stilo 1.9 JTD

Tipovi boca za gas

Pozdrav svima,

ovih dana bi trebalo da ugradim novu bocu za plin. Pa me zanima postoje li jos neke vrste (oblikom) osim cilindricnih i toro boca?

Evo o cemu se radi. Imam bocu kojoj je istekao rok od dve godine (sad je stara 4 godine) za registraciju atesta. Pa posto mi je boca cilindricna, zauzima pola gepeka. S druge strane, toro boca bi kod mene teze isla, jer mi je tocak ISPOD auta; moze, raspitao sam se, ali onaj zastitni lim mora biti 20+cm iznad tla, sto nisam siguran da je 100% izvodljivo.
    Pitam se postoji li neki treci oblik boce (recimo elipsoidna osnova cilindra; lupam), ili mozda drugacija montaza, takva da dobijem sto vise prostora u gepeku?

Auto je iz potpisa, a boca je 50-ak litara. Mada, velicina boce mi i nije previse bitna, cesto i rado idem na pumpu (volim da probam svakakav gas).
    Hvala unapred

Rajko
    Fiat Stilo 1.9 JTD
  • rrapaic
    CBC Senator
    • 13.02.2008
    • 225
    • Beograd
    • Fiat Stilo 1.9 JTD

Re: Tipovi boca za gas

Istini za volju, ima jos jedan razlog zasto hocu ekspresno da menjam bocu.

Sinoc sam hteo da ocistim filter za gas (nema nigde da se kupi ovakav vise, pa moram da cistim). Nije mi prvi put, i odmalena radim sa kucnim plinom, dakle umem da "gledam i mislim". Elem, desilo se da nikako nisam mogao da zavrnem ventil na boci (ka motoru), cak ni kljestima (i prosli put je bilo tesko, ali sad nikako!). Proveru radim tako sto probam da upalim auto; nikako da se ugasi . Kapiram da je boca ovakva kakva je OPASNA, i posto je vec prestarela (za atest) ima da LETI iz mog auta; tacka .

Ima li neko predlog sta da kupim (bocu), a da dobijem max prostora? Da li je neko mozda vec na 19-ici ugradio toro bocu (i dobio atest za to)...?
    Pozz

Rajko

P.S. Razume se da cu bocu da ugradim kod majstora ; jesam lud, ali toliko nisam.
    Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Ventil nije sastavni deo boce pa nije razlog da je menjaš, boca ima atest 10 godina, preostaje ti 6 godina za atest. Ako ej prostor u pitanju onda nema veze koliko ima godina. Što se tiče atesta za bocu odole, jedini pravi odgovor je da odeš na pregled kod atestiraca, ako kaže da može slikaš ga sa novinama na kojima se vidi datum i broj tablica sa tvog auta, uradiš šta treba i odmah pravac kod tog slikanog.

Uvodjenjem novih propisa koji će tek da važe nastala je papazjanija i neki ih već primenjuju u nekom delu a neki ne tako da pravog odgovora nema. Lim na boci je zalepljen za bocu tako da utiče na visinu (nizinu) sa 5 mm i to možeš sam izmeriti tamo gde ti stoji točak. Boca je visine 200 mm i obavezan je MV sa elektroventilom da bi prošao atest.
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• rrapaic
        CBC Senator
        • 13.02.2008
        • 225
        • Beograd
        • Fiat Stilo 1.9 JTD

Dora, hvala na odgovoru!

U medjuvremenu se kojesta izdesavalo; jos ne mogu da se opasuljim, ali ispalo je "skoro pa dobro" . Da ne duzim, legalizovao sam plin na mom autu ; stvarno je dobar osecaj.
        Detalje cu napisati u temi "vasa iskustva sa atestom".
        Hvala jos jednom!

Rajko
        Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

Working...