Novi Beograd: Eksplodirao auto

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • agw
    CBC Veteran
    • 20.04.2008
    • 125
    • Novi Sad

Re: Novi Beograd: Eksplodirao auto

Evo ja cu vam opisati jedan moj dozivljaj koji bo mogap da se podvede pod "ljudski faktor"

Imao sam Nivu. Nestane mi gasa i prebacim na benzin, kad ona se ugasi. Kod starih karburatorskih Niva postojala je i rucna pumpa za benzin. Pomerim rezervni tocak, skinem crevo sa pumpe i probam rucno, ne pumpa benzin.

U to naidje prijatelj sa svojom Nivom i odvuce me do gasne pumpe. Natocim gas i odvezem se kuci. Posle podne sam trebao negde da idem i kazem klincu da mi dotera kola pred vrata. On upali i pretera jedno 15m do ulaznih vrata od kuce i ugasi motor.

Sednem ja u kola okrenem kljuc odjedanput detonacija i plamen iz motora. Mahinalno se pomerim 2m unapred. Istrcim napolje, gori motor i plamen ispod spoljasnjeg rezervoara. Uzmem aparat za gasenje, koji je bio u kolima, ali ne mogu da dodjem do vatre. Znam da ne bi trebalo otvarati haubu, ali nema drugog pristupa plamenu. Probam da otvorim, ne moze, istopio se plasticni buzir od sajle za otvaranje. Najzad pronadjem rupu kod leve poluosovine i ugasim vatru u motoru i onda i onu spolja, ispod boce za gas.

Falilo je samo malo da spalim kola ispred kuce.

Sta je bilo? Nisam vratio crevo na bebzinsku pumpu. Pumpa je proradila i strcnula benzin direktno na razvod.

Izgoreli su kablovi i creva, steta 4000din.

Comment

• djape1977
      CBC Senator XXL
      • 08.03.2008
      • 401
      • bg
      • fiat 132 i lada 2103

Re: Novi Beograd: Eksplodirao auto

na srecu, LPG je jako retko uzrok pozara na automobilima. toliko retko da zapravo i nije faktor rizika. elektricna instalacija je uzrok br 1 a zatim instalacija za benzin. lpg moze samo da malo pojaca pozar kad vec ceo auto bude zahvacen plamenom. na samoj boci postoji ventil koji u toku pozara, kako se boca zagreva, ispusta plin taman toliko da ne eksplodira. rezervoar za benzin je mnogo rizicniji jer je od materijala koji ne trpe visoke temperature ni pritiske.

sta je sve moguce da se desi autu dok stoji na parkingu? evo divnog primera:
      ovaj Chevy Malibu je 1992. pogodio meteorit.

Comment

Working...
      X