Trenutne cene gasa i kvalitet istoga?! Deo 2.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DraxNS
    CBC Senator XXL
    • 24.10.2006
    • 520
    • Bačka Palanka
    • Peugeot 307 SW

Re: Trenutne cene gasa i kvalitet istoga?! Deo 2.

Evo ja se bavim evidencijom lične potrošnje... pa pišem i cenu i tako to.... 02.07.2009. kad sam počeo da pratim, cena TNG-a je bila 43,00 dinara 09.07.2010. je to bilo 55,00 dinara za litar.... a poslednje točenje ( i do sad najskuplje) je bilo 07.11.2010. po ceni od 65,00 dinara za litar. Za 4 poslednja meseca je poskupelo 10 dinara i kao što vidimo ide i dalje.

Ozbiljno se vodim računicom, da li se isplati i dalje voziti na plin, posebno što dolazi zima, pa samim tim i "zimska" smeša. Realno mi auto po gradu troši 15 do 18 litara na 100km čiste gradske vožnje (zavisno od godišnjeg doba i noge), a na otvorenom oko 10 do 12 (pri prosečnih 140km/h).
    Ako je verovati BC-u, pažljivom gradskom vožnjom bi trebalo da mogu postići nekih 8 litara benzina na 100km, a na otvorenom oko 10 (pri istoj prosečnoj brzini). Nekako mi ove vrednosti imaju smisla i po (iako retkom) točenju benzina.

Pa da vidimo, 18*69=1242 ili 8*117,5=940.. hmmmm ajd neka bude 9... 9*117,5=1057,5.... pa neka bude i 10l benzina po gradu... to je 1175,00 dinara za 100 km, a za plin mi treba 1242,00.
    Na otvorenom je razlika u potrošnji dosta manja, što takođe ima smisla (tempomat je mama ) ali odstupanje potrošnje plina od nekog proseka jako varira od točenja do točenja, (najmanje mi je trošio 8 a najviše 22 litra na 100km) dok je benzin ipak pouzdaniji (uvek je podjednako loš ). Da znam... da sam se otvorio za sekvent... bilo bi mnogo manje razlike... ali to je sad već sasvim drugi par rukava.

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

Moja Vectra C 1.8 troši po gradu od 9 do 13 litara plina ili 8 do 11 litara benzina. Mislim da mi se isplati cena do skoro 100 din, ali je onda pitanje isplativosti uređaja.
      Pošto sada skoro ne palim klimu ne prelazi 9.5 litara plina po gradu, i još pola litre benzina. Meni je zimska smeša extra!

Pogledao sam sajtove lanaca pumpi i svugde je cena od 67 do 67,9 din.
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• radebgyu
        CBC Senator
        • 03.02.2009
        • 244
        • Beograd

Knez petrol Sremski Karlovci ,bivsa Norma petrol 63.9,a dizel 105 .Sipao danas kad se vraco iz NS-a.
        http://www.mitsubishiclubserbia.com

Comment

• chobo13
          CBC Senator XXL
          • 01.05.2009
          • 1274
          • pozega,srbija
          • AUDI,VW

od uzica do pozege,sinoc i danas,samo je jedna pumpa tocila plin,i to u pozegi.ostale navodno nisu imale gasa?!!

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

Plin se svakako isplati bez obzira na cenu... bar meni, u odnosu na trenutnu cenu i potrošnju gasa, čak i da skoči na stotinak dinara, nema šanse da trošim toliko malo benzina da mi vožnja na gas postane neisplativa. (plus sve ostale prednosti gasa)

Neko je spominjao u računici servis plina, a da isto tako uračuna i servis benzina (makar filter za benzin ako nema još nešto, sigurno je cena filter+ruke ista ako ne i veća od gasa, ali to niko ne računa) - računamo da ostatak dele i benzin i plin (vazdušni filter, svećice...)
            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
            11.04. 0:12 #2
            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• marija12
              CBC Veteran
              • 15.04.2010
              • 193
              • Novi Sad
              • Stilo 1.9JTD

Izgleda da sam u pravo vreme napravio pravi potez, godinam sam vozio na TNG, godinam se patio sa kablovima, bombinama, svećicama. Ali sam uvek ponosno svima drugima nabijao na nos svoju ekonomičnost. Trenutna situacija prati situaciju sa gasom kad je u pitanju grejanje domaćinstava, pre 5 godina se uveliko u državi propagirala ova ideja ekonomičnog i ekološki čistog grejanja koje je sada u odnosu na onda jedno 4 puta skuplje. TNG takođe polako postaje promašena investicija, kud i kamo je bio jeftiniji za ugradnju kad se radilo o karburatorskim i singl point motorima, sad već ta vozila postaju punoletna na veliko, prosečan polovnjak od deset godina ima uglavnom MPI ubrizgavanje pa sama ugradnja TNG-a nije jeftina. Razlika u ceni postaje skoro ekvivalentna razlici u potrošnji, gasa ide više nego benzina i ako se nastavi ovim tempom za godinu dana ugradnja plina u vozila mlađa od 10 godina neće se isplatiti.
              Početkom godine sam kupio svoju prvu naftaricu, do sada sam prešao nekih 25K, trudim se da ED nabavljam iz sive zone a nadam se da će od nove godine cena na pumpi biti u skladu sa državama u okruženju pa će i pumpe biti na istom nivou isplativosti. Ta cena i potrošnja koju sam do sada imao me drže na nivou cene TNG-a od pre par meseci, s' tim da haubu dižem samo za veliki seris, nema detonacija, problema sa ler gasom, gašenja na semaforu i sličnih neprijatnosti kao sa TNG-om. Vozilo je snage i obrtnog momenta kao benzinac 1.6 16v iz tog doba, znači nekih 100-tak konja i sasvim zavidnih performansi, što će reći da ne zaostaje u odzivu na gas u odnosu na vozila na benzin kao što je to slučaj kod TNG-a. Mislim da TNG za godinu dana postaje podjednako isplativ kao dizel pa se njegova ugradnja više neće isplatiti kao do sada.
              Zadnjih godina sajmovi su nam jasno pokazivali da je trend malokubikažni turbo benzinac, pa onda su krenuli hibridi, onda elektromobili i polako ćemo početi da zaboravljamo D2, pa, Benzin, pa kako ga kod nas zovu Euro Disel, onda TNG i ....

Comment

• Vlada_nbgd
                CBC Senator XXL
                • 11.09.2005
                • 1066
                • Novi Beograd/Topcider
                • ford focus sport pack

Grsisi,plin jeste dosta poskupeo u zadnjih par dana ali nije to prvi put.U poslednjih par godina su imali nekoliko takvih ispada pa se sve vracalo na normalu,a i sa ovom cenom je skoro duplo jeftiniji od benzina tako da je i dalje vrlo isplativ.
                Probleme koje spominjes sa kolima na TNG su rezultat dotrajalih kola i vrljavih ugradnji i nisu nista veci nego problemi vlasnika matorih dizela s tim sto je popravka benzinca generalno jeftinija od dizelasa.Pa zamena plivajuceg zamjca na dizelasu je skuplja od ugradnje sekventa.
                A sto se tice isplativosti ugradnje-kola stara 10 i vise godina nisu nikakav reper na njima se mnogo toga ne isplati raditi pa se ipak silom prilike krpe jer narod nema para.
                FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• Kanarinac
                  CBC Senator XXL
                  • 08.10.2004
                  • 2870
                  • BG,Weedikovac

Shto neko rece isplati se i da je 100 dinara plin. Ja sam ugradnju tj uredjaj isplatio odavno, ali poenta price da cena plia tj TNG-a nikako ne moze da bude 70 dinara. Koliko mu je nabavna cena bez akciza, ugradnje pumpi i ostalog? 30ak dinara cini mi se? Zivimo u banana drzavi. Us vetu se svugde podstice ugradnja plinskih uredjaja i voznja na plin, nama ovi nasi moroni em udarili akcizu, ali kao imamo jeftiniju registraciju ako smo na tng, celih 200 dinara

Neshto cisto sumnjam da ce se cena spustiti mnogo. Mozda par dinara, ali pre toga ce da nateraju na 80 dinara za litar. A najbolje od svega nigde nema objasnjenja tj niko se na javlja da pojasni cemu ova poskupljenja..

I love my

Comment

• bullet
                    CBC Veteran
                    • 26.05.2008
                    • 115
                    • Beograd

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/2189 ... ne-isplati

Comment

• Miha
                      CBC Veteran
                      • 16.06.2006
                      • 150
                      • Beograd

Originally posted by ekonomik
                      Originally posted by Miha
                      Sto znaci da ce sledeca cena da bude 69 na ostalim pumpama.
                      Promasio si za dinar...
                      Sta da se radi, jos sam mlad pa verujem u ideale.
                      Bio sam optimista.
                      Dinar gore dole, nije bitno, a i ovako je lakse za racunanje.
                      100 je jos laksa brojka. Predlog za okruglu cenu.
                      Srecna vam nova cena.
                      ex. Kadett 1.6 SV, 90 ks
                      Astra G 1.6 16V 2003g.

Comment

• magirus
                        CBC Član
                        • 29.03.2010
                        • 18
                        • cacak

Da li je plin skup...?

Pozdrav drugari,
                        kratak cu da budem...elem iz Uzica sam i doziveo sam neprijatnost jutros,krenuo sam da naspem plina u moj auto Reno 5 punu bocu...kad ono nigde ga nema samo na AMSS-u sipaju al do 500din pitam pumpadziju a on kaze nepitaj, plin izlazi do 85 din do kraja godine, pa vas ja pitam sta vi mislite o tome jel to jeftino i da li uopste voziti na plin jer moj otac vozi pasata b2 na dizel jes skuplji al 4-5l potrosnja...pa dajte malo da prodiskutujemo o tome...red je inace plin je ovde trenutno 67.50din!!

Comment

• ekonomik
                          CBC Senator XXL
                          • 28.01.2007
                          • 315
                          • Železnik

Kao da se svi takmice sa procenama ko ce vecu cenu gasa da predvidi. Pre desetak dana procenjivali su da ce ici do 75, zatim do 80 a sada do 85 dinara. Kao kad je cena nafte u svetu divljala pa su predvidjali da se nece zaustavljati do 200, 250, 300 dolara... Videcemo. Sto cena vise raste potraznja opada, ljudi se manje voze i postepeno se vracaju benzinu. Kad se remonti po rafinerijama zavrse a snabdevanje u zapadnoj Evropi normalizuje i cena ce se stabilizovati.
                          Meni samo jedna stvar u celoj prici bode oci. TNG je poskupeo u celom regionu, nema sta. U odnosu na avgust u Bugarskoj sa 1,21 na 1,33 leva, u Makedoniji sa 36 na 39 denara. Morao je da poskupi i kod nas. Problem je u procentu poskupljenja. U Bugarskoj je to 9,9 %, u Makedoniji 8,3 % a u Srbiji (NIS) 21,8 %. (trenutna cena 67 din/lit)
                          Dobro, ove drzave imaju apsolutno stabilne valute, dok je kod nas u medjuvremenu evro ojacao za nesto manje od 1 %. Dakle da je poskupljenje kod nas do 10 % bilo bi razumljivo. 22 % je mnogo. A strajk u Francuskoj, nestasica i poskupljenje na berzi trebalo bi podjednako da pogadja i Bugare i nas...

Comment

• Cougar
                            CBC Senator XXL
                            • 13.06.2009
                            • 352
                            • NBG // Vrbas
                            • Cougar XR 2.5 V6 24v

Imamo situaciju da manje/vise svi prate NIS u smislu promene cenovnika jer je najveci igrac pa se kriju iza njegovih odluka... svim uvoznicima i dobavljacima odgovara da cena ide na gore a opet sa druge strane kukaju kako im je zarada svega 1-2 din po litru i da bi trebalo da je 5-6 din po litru... sad koliko im je verovati je diskutabilno... ja licno ne verujem da posluju sa tako malim marzama!!! Moje misljenje je da ce pre biti da je uspostavljen dogovor na nivou vecih uvoznika i da koriste opsta desavanja (sezonsko povecanje traznje, umanjenu ponudu, divljanje cena na globalnom nivou, itd.) da provuku tih dodatnih 10% ili koliko vec % vise od realne kalkulacije... Ovo im je itekako omoguceno nedostatkom adekvatne kontrole trzista... a verovatno i nezainteresovanoscu za kontrolom posto vece MP cene znaci i veci priliv PDV-a... Najcrnji scenario bi bio uvidjanje sve veceg ucesca TNG potrosaca na nasem trzistu i motivisanje ovakvih kalkulacija...
                            Boost is automotive equivalent of cocaine

Comment

• tomamega
                              CBC Senator XXL
                              • 19.03.2009
                              • 715
                              • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                              • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Po hiljaditi put: država NE UTIČE na cenu TNG-a, jer je u režimu slobodnog uvoza (samo preko akcize koja se menja jednom godišnje). Država nema niti planira da ima sopstvenog proizvođača/uvoznika TNG-a. Nije nam za sve u društvu kriva država, malo smo krivi i svi mi

U principu, sve su objasnili @economic i @Cougar. Samo bih dodao da je pre ovog poskupljenja, cena TNG bila niža u Srbiji od okruženja, pa je ova kriza iskorišćenja za usklađivanje. Do pre par meseci cena je bila oko 53-55 dinara, što je oko pola evra. Koliko sam informisan, a i iz sopstvenog iskustva, cena u okruženju varira od 0,60 do 0,70 evra po litru. Prema sadašnjem kursu, cena je oko 0.62 E/L.

Comment

• samsung
                                CBC Veteran
                                • 09.04.2005
                                • 107
                                • Banovci Dunav

Bio za vikendu Crnoj Gori i cene gasa su...
                                VukPetrol 60centi
                                Eko pumpe 65 centi i
                                INA Tivat 70 centi....

Comment

Working...
                                X