Autogas u novom zakonu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • banconi
    CBC Član
    • 19.11.2008
    • 20
    • Beograd
    • Seat Toledo 2002

Autogas u novom zakonu

Može li neko da sumira šta se dešava sa autogasom, atestom, pravilima i tim stvarima u novom zakonu? Priča se o tome da neće moći da se toči bez nalepnice. Još se priča da će za koji dan krenuti velika hajka na vozila sa gasom.

Da li je procedura za atest i dalje ona gimnastičarska - mup, ams, mup, ams, mup, ams....do beskonačnosti?

Kažu i da su redovi za atest dugački kao 1993. za benzin.

Neka neko kaže nešto više o tome.

Nije mi atestirana instalacija, pa se raspitujem. Planirao sam da je atestiram čim pojednostave proceduru, ili čim uzmem jedno tri slobodna dana za to cimanje.
  • Jesa
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2008
    • 344
    • Beograd
    • Honda Civic 1.4 LS

Re: Autogas u novom zakonu

Kazna za neimanje atesta, tj voznju vozila koje nema atestiran uredjaj je od 6k din. (do nekih 20k nisam siguran).

Ako nemas knjizicu o atestu u vozilu, kazna je 3k din.

Red ispred AMSS-a u Ruzveltovoj je danas bio dug par stotina m.

Ne znam da li se nesto promenilo u proceduri atestiranja, ili ce se promeniti od 10.12. er tada pocinje primena zakona.

Najbolje je da pozoves AMSS direktno i raspitas se.
    www.reverbnation.com/eclipsebgd

Comment

• deki-ascona
      Bio nam je drug! RIP
      • 10.04.2007
      • 2118
      • NI , Trosharina

Da li je procedura za atest i dalje ona gimnastičarska - mup, ams, mup, ams, mup, ams....do beskonačnosti?
      Ovo jedino ako se nekom mnogo svidja neka radnica na salteru

U praksi je gimnastika mnogo manja, tacnije "mup - ams - tehnicki pr. - mup" , + salter zbog uplatnice, i u 99% slucajeva traje 3h a ne 3 dana. Svi koje poznajem (i ja sam) smo se "spremali" za atest kao da idemo na odmor , uzimali neplaceno, nabijali kondiciju, trazili vezu, skupljali pare...licno sam 10x vise vremena potrosio citajuci iskustva o atestiranju na CBC nego sto sam potrosio na samo atestiranje.

Nov zakon ce sigurno da poskupi tehnicki pregled, za ostalo ne znam.

4140,00 rsd i miran san - po meni to nije skupo.
      Toliko trojica osrednjih junaka potrose u kafani samo za zagrevanje ....

E sad, sto svi cekaju zadnji dan, pa se prave redovi - to je vec materija koju izucavaju sociolozi, psiholozi ...
      Originally posted by Valent Vudriga
      ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
      Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• antap
        CBC Član
        • 28.07.2006
        • 62
        • Beograd

Nasao sam da postoji deo koji govori o tome da se kaznjavaju vozaci automobila na gas koji nemaju potvrdu o povremenom kontrolisanju gasnog uredjaja, pa me zanima o cemu se radi. Ko bi trebao da radi te kontrole, koliko cesto...?
        vlasnik Xsare Picasso 1.8 + plin

Comment

• slavko_bgd
          CBC Senator XXL
          • 24.03.2009
          • 771
          • Batajnica
          • Stilo 1.6 16V MW

Imas na sajtu MUP-a kompletan novi ZOBS.
          Ono što nije regulisano Zakonom biće naknadno regulisano sa podzakonskim aktima, uredbama i pravilnicima.
          U ovom momentu važi sve kao i pre dve godine.
          Čim ZVANIČNO bude nešto novo, a biće vrlo brzo, onda ćemo pisati.

Pozdrav svima!
          Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• Antoaster
            CBC Senator XXL
            • 07.12.2007
            • 343
            • Beograd, Voždovac

A jel nalepica obavezna, imam sve samo nju nemam?

Comment

• *IvanT*
              CBC Senator XXL
              • 30.01.2005
              • 3234
              • Srbija, Beograd, Kara

Novi zakon o Bezbednosti u sobracaju, nije doneo nikakve promene u vezi ugradnje i atestiranja autogasne opreme u vozilima, tako da za tu oblast na snazi ostaje stari zakon i regulative.

Kao sto je Slavko napisao, cim bude bilo novosti bicete medju prvima koji ce saznati za njih.
              http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• ragazzoni
                CBC Senator XXL
                • 24.02.2009
                • 774
                • Obrenovac i okolina
                • Opel Omega 2.0i-16v

Za razliku od STAROG zakona u novom zakonu član 252. obrađuje temu vozila na gas. Za sve ostale stvari u vezi sa tim, a što zakonom nije precizirano-periodični pregledi, načini atestiranja, označavanje, homologacija opreme, jedinstveni registar vozila i uređaja na tng.... baviće se AGENCIJA koju će formirati vlada. Kad, kako, koje će uredbe donositi ta agencija, ostaje da se vidi, kad se formira ista.
                Члан 252.
                (1) Уређаји за погон возила на гас који су уграђени у моторна возила морају се подвргавати периодичном прегледу код правног лица кога овласти Агенција.
                (2) Прегледи из претходног става морају се обављати у роковима који не могу бити дужи од 5 година.
                (3) О исправности уређаја правно лице из става 1. издаје потврду.
                (4) Правна лица из става 1. дужна су да преглед врше прописно и на савестан начин.
                (5) Возило у које су уграђени уређаји за погон на гас, не сме да учествује у саобраћају на путу, док се на прегледу из става 2. не утврди да су исти исправни .
                (6) Возач возила са уграђеним погоном на гас мора поседовати код себе потврду из претходног става и исту пружити на увид овлашћеном лицу.
                (7) Послове из става 1. овог члана Агенција обавља као поверене.
                (izvor sajt MUP-a republike Srbije, predlog ZOBS)
                ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• speedplus
                  RIP Bio nam je drug!
                  • 15.01.2007
                  • 2419
                  • LAZAREVAC

Originally posted by ragazzoni
                  kad se formira ista.
                  A kad se bude formirala,rešavaće prvo prioritetne stvari,a koliko sam ja obavešten uredba o TNG-u im nije na prvom mestu.Sve u svemu nema mesta panici,ali atest treba uraditi u dogledno vreme.

Comment

• neca84
                    CBC Član
                    • 09.10.2008
                    • 31
                    • Beograd

E ljudi juce sam odradio atest da vam ne pricam kako,ali imao sam srece.....
                    Ali da se vratimo,momci iz AMSS mi rekose da je to buva samo tako.Navodno zakon je isti koji vazi poodavno,nego neko izasao na TV pustio buvu rekao cifru za kaznu i to je to.I naravno narod pohrlio da mu izvuku jos ovo malo para!Inace momci kazu da se nista nece menjati to je isti zakon samo prepisan ,naravno sto se tice za koriscenje TNG-a .Panduri ce da te opomenu,oni drkosi da ti naplate kaznu iskljuce iz saobracaja i to je to.Prema tome isto je.
                    Mene do sad nisu zaustavljali i trazili atest,pa tako neverujem i da ce sada,
                    Ipak za svaki slucaj sam odradio pa sta bude!!
                    Pozz!!!

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Originally posted by neca84
                      Ipak za svaki slucaj sam odradio pa sta bude!!
                      Tačno tako, sve je isto, samo... Treba pogledati novi ZOBS i zaprećene kazne za pravna lica koja vrše tehnički pregled, za nesavesno obavljanje istog.

Svima je jasno, da sprovođenje novih propisa neće ići baš glatko, ali se dosadašnji javašluk, neće tolerisati kao do sada. Jedan od razloga je i prazan budžet, a naplaćene kazne su znatan izvor prihoda.

Upravo je na FOX-u emisija o ZOBS, gde policajac kaže da drski vozači treba da se plaše od sprovođenja propisa, a i ostali nesavesni.

Comment

• deki-ascona
                        Bio nam je drug! RIP
                        • 10.04.2007
                        • 2118
                        • NI , Trosharina

Ako se pogleda bilo koji kalkulator cena za produzetak registracije i obavezno osiguranje, npr.
                        http://www.registracija-vozila.rs/index ... ju&lang=sr

u polju "tip motora" ima 4 opcije :

1. dvotaktni motori na benz.ili dizel
                        2. cetvorotaktni motori na benz.ili dizel.
                        3. EURO 4 motori i TNG
                        4. EURO 3 motori

iz cega proizilazi da je vozilo na TNG ravno motoru EURO 4 u smislu emisije stetnih gasova.

E sad, da li i dalje stoji prica da vozilo na gas prolazi tehnicki (po novom pravilniku) iako nema katalizator ? Cemu kat ako se vec vozi na gas?

Drugo : Jel bih npr. ja (tj.ascona ) prosao tehnicki, ako uopste ne koristim benzin, rezervoar prazan, benz.pumpa skinuta, LPG instalacija atestirana, upisano u saobracajnu, kartonce, nalepnica gde treba... pod****n, obrijan...

Ili prostije : jel smo mi legalni vozaci na LPG OBAVEZNI da koristimo i benz. Znam da bi trebalo, zbog nasa samih i auta nasih, ali me zanima zakonski gledano.

p.s.
                        Nedostaje mi @Dranix ovde , on je znao da umiri coveka, a takodje nije koristio benzin na autu

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Sad sa novim zakonom ne znam ali sa starim nisi bio obavezan da koristiš benzin. Neki su koristili "rupu" u zakonu u skidali sve sa vozila što podseća na benzin i tako ih uvozili kao Euro 3 (sa atestiranjem naravno) iako nisu bili to po fabričkim specifikacijama, znači starija vozila. Pogon isključivo na autogas. Šta ovi što nemaju autogas u kolima pa im nestane benzina, opale im kaznu zato što nemaju alternativno gorivo
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• deki-ascona
                            Bio nam je drug! RIP
                            • 10.04.2007
                            • 2118
                            • NI , Trosharina

Bas tako, alternativno gorivo je u nasem slucaju benzin . Uostalom, pisalo bi u saobracajnoj da je "vozilo i na benz i na gas". Mozda nisu imali mesta u polju "napomena"...videcemo . Mozda skoknem do tehnickog da se raspitam, mada sumnjam da i oni znaju kako ce to da izgleda.

Izgleda da tvoje misljenje "drzi vodu". Hvala Doro.

Ako me vrate s tehnickog da znas da necu vise da se druzim s tobom

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

Nemoj @Deki-ascona nista da ih pitas na tehnickom,.. da se "Turci" ne dosete.
                              e jes vala @Dranix legenda sa njegovim Saab-om . LPG ONLY... sto kaze @deki_ascona pravio drustvo nama obicnima,koji kad voze na Gas imaju rupu na rezervoaru za benzin , .. imao je i @Dora Asconu sa busnim rezervoarom,samo sad se profinio.. te seqvent, te laptop stelovanje ..ovo-ono
                              Mora da je i @Dranix presao na dizel chim nesvratja vishe .. a i ja sam preshao samo iz inata da neidem na atest.. srpska posla .
                              mada podvlacim da kada auto ima dobro nastelovanu potrosnju, vise se isplati voznja na gas nego na dizel..tako da tje moj sledetji auto ( Boze zdravlja) biti neki Seqventash ..
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                              X