Autom na gas kroz Evropu - moje prvo iskustvo sa gasom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • BRABUS
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2004
    • 2399
    • London

Autom na gas kroz Evropu - moje prvo iskustvo sa gasom

Evo mog prvog iskustva sa auto gasom. Naime, cale moj vozi Omegu 2.0 i sa auto gasom i zbog toga sto su cene dizela podivljale, a i vise zbog toga sto je moj budzet pri kraju, odlucio sam da dodjem u Nemacku Omegom, da bi mi bili troskovi manji. Mogu informacije nekom da koriste, ako planira da ide do Nemacke ili gde god kroz Evropu sa autom na gas.

Dakle...generalno gledano, ionako troma Omega, na gas je jos tromija i sporija...prava mrcina. Potrosnja je veca za nekih 2l i na otvorenom iznosi oko 10l gasa, voznja oko 120-140 na sat, bez varijacija, bio to nas, madjarski ili nemacki gas. Vozne karakterisitke takodje ne variraju osetno. Boca je od 80l, a prima 55-60l gasa.

Natocim u Nisu, i racunam da cu da sipam u Subotici, taman kad mi bude bilo pri kraju. Iskljucim se na Palic, racunajuci da cu na onom prilazu gradu da nadjem neku pumpu sa gasom...medjutim morao sam da udjem u Suboticu i motam se po gradu sve dok nisam nasao OMV na kome nesto nije bilo gasa, pa sam iso na NAP na kome su radili neki usporeni ljudi i sve u svemu izgubio sam skoro sat vremena trazeci pumpu i sipajuci gas. Pored kratke autonomije, prvi minus. 35 dinara/l....veliki plus

Kroz Madjarsku ima gasa veoma cesto, a ako neko sipa na izlazu iz Srbije, potrajace mu do ulaska u Austriju, tj. do samog granicnog prelaza, na kome je MOL pumpa koja ima gas, po ceni od 450 forinti...valjda oko 45 dinara.

U Austriji nema ni G od gasa...bar nisam video, a gledao sam

Posto sam se na Internetu pre polaska naoruzao podacima gde se prodaje gas po Nemackoj, znao sam gde da stanem. Ono sto nisam znao je to da u nemackoj se prodaju dve vrste gasa LPG (koji ja imam) i koji oni zovu Autogas ili Flussiggas i CNG, koji oni zovu Erdgas. Na moju nesrecu, na ionako retkim pumpama gde ima gasa...ima CNG i kosta 76 centi litar. Na jednoj od 5 pumpi sa gasom, ima LPG-a. Pogadjate....takve pumpe bas i nisu na glavnim putevima.

Nadjoh srecom blizu Minhena (Benzinska pumpa Irschenberg), na auto putu A8 taj LPg po ceni od 65c/l. Ako neko dalje nastavlja put, prema Frankfurtu ili severnije, ima na auto putu A5, benzinsku pumpu Hockenheim (odmah do staze F1) takodje LPG.

Ono sto je vazno je to da obavezno morate da trazite adapter na pumpi da vam daju, koji odgovara vasem vozilu. Negde vam mozda i naplate kauciju 20-30 evra, cisto da ne pobegnete sa adapterom...ali uredno vracaju kad platite racun

Atest niko ne trazi na granicama....iako sam cuo takve price.

Sto se Nemacke tice, kao sto rekoh, LPG-a nema skoro nigde, a i gde ga ima, pumpe ne rade 24h...ili su jako retke....sto voznju na gas cini uzasnom. Jebiga, ako treba da predjes 100 km tamo i nazad, da bi natocio rezervoar koji ima autonomiju od 500 km....kakva je to voznja. Za ilustraciju, mesto gde ja zivim ima 120.000 stanovnika u najrazvijenijem kraju nemacke je i u krugu od 40km nema pumpe za gas. Ima doduse za CNG, ali LPG-a nema....

Moji utisci....voznja na gas - jeftina ali neprakticna zbog male autonomije i nedostatka pumpi, sto dug put cini jaaaako zamornim. NIsam bio pristalica gasa, a nisam ni sada nesto odusevljen...ostajem veran mojoj lokomotivi koja moze da predje 1000 km sa jednim rezervoarom

Ako treba neki info, pitajte
  • Wartburg
    CBC Senator XXL
    • 01.02.2005
    • 663

CNG, kakva je to vrsta goriva?
    U cemu je razlika izmedju nega i LPG?

Comment

• dukili
      CBC Veteran
      • 29.08.2005
      • 104
      • pancevo

u hrvatskoj sam isto retko nailazio na plin, u zg sam tocio na nekoj zuto-crnoj pumpi blizu petlje na autoputu (svaki put je mrak kad idem, ili me prijatelj telefonom navodi pa sam zaboravio kako se zove). plin im je odlicnog kvaliteta, auto ide dosta bolje i manje trosi.
      "Sta god da ti se danas dogodi, ma kako ruzno ili bez veze, mnogo je bolje nego
      da ti se ne dogadja nista, jer ce zivot biti zanimljiviji." - A.P.

Comment

• dfast
        CBC Senator XXL
        • 26.05.2005
        • 1302
        • Hoofddorp NL /Bgd

Evo i moje je iskustvo sveze pa da dodam.
        CNG je prirodni gas, koji se ne preradjuje nego se izvlaci iz zemlje i direktno skladisti i kao takav upotrebljava, dok je Lpg ili plin produkt destilacije nafte i dobija se u rafinerijama i mesa u odnosu 70-30% propan-butan, koliko se secam dok sam ucio iz knjiga, a ako nije nek me neko ispravi.
        Ja sam malo drugacije putovao jer sam se unapred pripremio, pogledao sam pumpe na internetu na ruti kojom vozim i nisam imao mnogo lutanja i gubljenja vremena.

Sajt na kome su pumpe malo starijeg datuma ali one koje su oznacene bilo ih je i u realnosti. Dosao sam iz holandije sa manje od 3 rezervoara plina, jednom sipao u Wuzburgu na Aral-ovoj pumpi i moze se prici sa obe strane auto puta, cena oko 65c/l. U Austriji na Omw-u desetak kilometara pred Graz, cena slicno, nesto oko 67c/l cini mi se.
        Potrosnja oko 10l/100km a voznja od 120-160km/h, zavisno od uzbrdo ili nizbrdo, a uglavnom oko 130-140km/h (bmw 318i)

Comment

• Wiz
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 3104
          • Nish

A toliko napricase kako im je gas velika alternativa a nema ga nigde

Comment

• BOOST
            Founder - Admin od Začetka
            • 29.09.2004
            • 8726
            • Gislaved//Sweden
            • SAAB 9000 AERO R; SA

CNG je GAS

Tecni prirodni GAS, i ima ga svuda.
            Pumpe za njega su spremne da se prednje na vodonik, ovo je prelazni period.
            Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
            move your mind

Comment

• Wiz
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 3104
              • Nish

Al nema LPG,jel taj CNG metan,koliko skoro on bese skroz dz =]

Comment

• BOOST
                Founder - Admin od Začetka
                • 29.09.2004
                • 8726
                • Gislaved//Sweden
                • SAAB 9000 AERO R; SA

Problem sa malim rezervarima i vreme sipanja

Ustvari bolje da kazem sa VELIKIM rezervarima malog kapaciteta (u Kilogramima gasa)
                Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                move your mind

Comment

• Ladislav
                  CBC Senator
                  • 14.12.2004
                  • 223
                  • Kragujevac
                  • Lada Niva 1.7i

Re: Autom na gas kroz Evropu - moje prvo iskustvo sa gasom

Originally posted by BRABUS
                  ima CNG i kosta 76 centi litar
                  Hmmm... Mislim da si se malcice zezn'o po toj ceni nema nikakve logike da bude litar, nego KILO. Litar metana nije nista, da ako 2Km moze da se predje...

A i za CNG i jeste logicno da su pumpe svud redom jer je autonomija voznje uzasavajuce mala, drasticno manja nego sa LPG.

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Sto se Nemacke tice, kao sto rekoh, LPG-a nema skoro nigde,
                    nije mi jasno, na nemackim sajtovima se mogu naci spiskovi na kojima ima bas LPG, ili tecnog gasa.
                    koliko znam stanje je da ima oko 600 pumpi za LPG sirom Nemacke i da se mesecno otvara oko 5-10 novih.

cudi me da si imao muka pronadjes potrebne pumpe.

u Austriji ima takodje LPGa ali samo u vecim gradovima, to je tamo tek u povoju.

mesto gde ja zivim
                    koje je, daj da pogledamo zajednicki na karti. sigurno ima neka LPG pumpa koja je bliza od 100km. nije Nemacka bas toliko zaostala sa pumpama

statistika kaze da se svake godine u Nemackoj smanjuje broj pumpi koje toce benzin/dizel a povecava broj pumpi koje toce LPG.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

ako je Metan to jest CNG 76centi klio...koliko je to u ekvivalnetu LPGa ili benzina.....mislim,koliko moze da se predje sa 1 kilo CNGa?
                      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Heinz
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 1027
                        • Beograd, Voždovac
                        • Avensis 2.0 D4D

Re: Autom na gas kroz Evropu - moje prvo iskustvo sa gasom

Originally posted by BRABUS
                        Kroz Madjarsku ima gasa veoma cesto, a ako neko sipa na izlazu iz Srbije, potrajace mu do ulaska u Austriju, tj. do samog granicnog prelaza, na kome je MOL pumpa koja ima gas, po ceni od 450 forinti...valjda oko 45 dinara.
                        Cena gasa u HU je od 135-150 forinti, što izađe oko 48-50 dinara.
                        Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• dukili
                          CBC Veteran
                          • 29.08.2005
                          • 104
                          • pancevo

Originally posted by zoranbg
                          ako je Metan to jest CNG 76centi klio...koliko je to u ekvivalnetu LPGa ili benzina.....mislim,koliko moze da se predje sa 1 kilo CNGa?
                          koliko sam cuo, ako ti auto trosi 10l benzina, trosice valjda 1l metana. mozda i nije tacno, ali... i litar kosta nesto smesno.... ali su boce mnogo teze nego za tng i instalacija par puta skuplja od sadasnjeg npr. sequenta.

sad sam se us*o, mozda nije bas 10%, al' recimo 30%.. znaci 3l metana.. odnosno kg metana, on je valjda u kg... uf...

ma, batali
                          "Sta god da ti se danas dogodi, ma kako ruzno ili bez veze, mnogo je bolje nego
                          da ti se ne dogadja nista, jer ce zivot biti zanimljiviji." - A.P.

Comment

• BRABUS
                            CBC Senator XXL
                            • 15.10.2004
                            • 2399
                            • London

Sto se CNG-a tice...nisam obratio paznju sta je, litar ili kg...ali ako kazes da ima logike, onda je kg.

Brick...imam ispred sebe listu pumpi u krugu od 100km od mene (Reutlingen), koju su mi dali na pumpi i ima ih 17. Najbliza meni je Stuttgart, znaci 35-40km. Bila je jedna na 25km, ali se zatvorila. Dobar deo pumpi je smesten u firmama, znaci nisu klasicne pumpe.

Nisi shvatio...nije meni toliki problem naci pumpu...vec mi je izuzetno glupo da treba da predjem 40km da bih natocio plin....koji ce da mi nestane za 500km.

Za proputovanje kroz nemacku je relativno dobro reseno...ali ovako je uzasno.

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

koliko moze da se predje sa 1 kilo CNGa
                              Volvo 2.4 motor trosi 8 kila gasa (CNG, metana) na 100 km u proseku.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

Working...
                              X