Auto gas, palenje i vlaga ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bokix
    CBC Početnik
    • 08.04.2010
    • 1
    • Sombor

Auto gas, palenje i vlaga ?

Pozdrav svima ! Nov sam na ovom forumu, inače sam iz Sombora i imam Yuga 45 92. godište sa ugrađenim autogasom lovato. Imam sledeći problem sa palenjem.
    Problem je u tome što neće ujutro da upali na gas ako je napolju bilo kiše i malo zahladni, predpostavljam da je zbog vlage u vazduhu jer se samo tada to dešava. Zanimljivo je to što kada ga veče pre toga prebacim na benzin ujutro upali na zub bez problema iako je kiša i vlažno je vreme. Nedavno sam stavljao nove svećice ali nisam menjao kablove i ostalo vezano za palenje. Predpostavljam da je nešto sa vlagom i palenjem ali zašto na benzin hoće a na gas nema teorije. I imam još jedno pitanje kada ga vozim na benzin čuje se lupkanje kao da su ventili ali kada ga vozim na gasu lupkanja nema motor radi odlično, verovatno je i to nešta vezano sa podešavanjem palenja? Unapred sam zahvalan na pomoći i odgovorima!
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: Auto gas, palenje i vlaga ?

Probaj da ti neko namesti ugao predpaljenja za plin,da bi mogao da palis bez problema...verovatno je pomereno ranije predpaljenje pa se cuju ventili na benzinu,ili ima vode u istom...zameni kablove,razvodnu kapu i ruku...kontakte isprskaj sa wd40 ili nekim drugim kontakt sprejom...kad palis na plin,naspricaj par puta pa sacekaj 30-tak sekundi

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Ako je pomereno na ranije već je namešteno za plin.Za početak proveri paljenje, namesti da bude fabrički. Koristi dodavanje plina kako je Legenda napisao, verovatno nema dovoljno gasa. pregledaj vakum crevo koje ide sa usine grane na isparivač da nema naprsnuća i vuče falš vazduh.

kako pališ auto? Ono sednem, dam kontakt, prtiskam ne pritiskam itd...
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Srdjan
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 2416
        • Bajina Basta/Beograd

Jedno teorijsko pitanje. Da bi auto isao bolje na plin paljenje se pomera malo unapred u odnosu na benzin. To je kad je motor vec upaljen. Sta se desava u toku verglanja, jel tako pomereno paljenje omogucava laksi start motora, manje verglanja i sl. Imam problem sa produzenim verglanjem pri startu motora, pa pokusavam da suzim problem.
        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

2 do 3 stepena za koliko se pomera ako se pomera ne znače puno za paljenje. U principu auto je koncipiran da pali na bentzin pa je tako i pretpaljenje namešteno. Pomeranjem za plin ako se pali na plin je ista stvar, znači dobro je.
          previše rano paljenje otežava start motora a ako se baš pretera motor se ponaša kao da ide niz stepenice, zapne pa se okrene pa zapne i na kraju upali.

Sumnjam da je problem u paljenju, nešto drugo je u pitanju.

https.autogas.rs

Comment

• Srdjan
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 2416
            • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by Dora
            previše rano paljenje otežava start motora a ako se baš pretera motor se ponaša kao da ide niz stepenice, zapne pa se okrene pa zapne i na kraju upali.
            Bas to mi se i dogadja zimi i kad je temperatura u minusu. Ja sam mislio da ima veze sa anlaserom, cim je lepse vreme vergla ok. Prvo paljenje ujutru mu treba preko 5 sec neprekidnog verglanja, nezavisno da li je pritisnuta papucica gasa ili ne. Kada upali radi ok, lepo ide i trosi koliko treba. Nema detonacija ni pri verglanju ni u voznji. Radjen je remont isparivaca. Mislim da nema veze sa plinom odnosno stelovanjem istog. Dalje, kada ga ugasim pa odmah zaverglam onda upali odmah. Kada vruc motor pustim malo da ostoji, recimo pola sata, dakle i dalje je topao opet moram da verglam dugo. Ne znam odakle da krenem u resavanje problema. A cilj je da pali kao mina i da trosi normalno i da normalno ide. Jel to mnogo. Benzin ne radi godinama i tako ce ostati. Jel paljenje i predpaljenje ista stvar? Inace auto je mazda 626 2.0 16v FE motor sa klasicnim razvodnikom. Mogu rucno da ga okrenem.
            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• TECA
              CBC Senator XXL
              • 14.10.2007
              • 2355
              • Oz

Nije tu problem sa podesavanjem paljenja.Lici mi na neispravnost u samom isparivacu.Navedi koji je plinski uredjaj u pitanju.

Comment

• Srdjan
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 2416
                • Bajina Basta/Beograd

Vise podataka moze dati IvanT. A isparivac je Landi ili Landirenzo. Klasican vakumski sistem. Izbacen je prekidac i zice povezane tako da kad dam kontakt pusta plin i palim. Benzinska pumpa crkla, dizne zapusene i ko zna sta jos. Protokomer i on ko zna kakav je. Zamenjene membrane pre koju hiljadu kilometara. Pa da je isparivac onda bi se valjda odrazilo i na nesto drugo. A trosi ok, lepo radi. Pazi, ovo nije problem od juce, ja ga vozim i palim ovako vec godinu dana. E sad hocu da prodam auto, pa bih da napravim da auto pali lepo na plin. Hiljade automobila pali direktno na plin odmah i ne verglaju ovoliko dugo. Verujem da je ovo neka glupost i da mi je jeftinije da ovo napravim nego da ga osposobim da pali na benzin.
                Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

@Srdjan pa nemas "sauk" na gasu. da nesto malo spricne vise gasa pre paljenja.

@BokiX ja bih promenio kablove,neke kvalitetne da stavis i kapu ako nisi menjao ..na to mi lici.
                  Jedno vece skini kapu i kablove i odnesi kuci na toplo,ujutro montiraj i ako upali na gas normalno..znaci da je do kape-kablova (da ne kupujes dzabe)
                  Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Hiljade automobila pale nabenzin pa prebace na plin, pojedini pale direktno na plin. Tako je predvidjeno iz više razloga.

Verglanje od par sekundi više je normalno kad se pali na plin. Razlog je što plin treba da "doputuje" do cilindra za razliku od benzina kojeg dizna štcne na sam ulaz cilindra čim se okrene motor za jedan krug, tebi treba više obrtaja motora da bi gas stigao do cilindra. Pomaže saug koga nemaš kao kod karburatora ili puštanje plina na kontaktu par sekundi pre nego zaverglaš. Normalno sve ovo je pogadjanje koliko i zavisi od spolnje temperature, podešenosti isparivača i dosta toga. Isparivač ma kako bio dobro podešen za normalan rad nije pogodan za hladan start, ne pravi dobru smešu.
                    Druga otežavajuća okolnost je da ispusti sav gas iz sebe kad se ugasi auto, treba mu vremena ali se isprazni. Zato lakše pali kad se ugasi i pali posle kratkog vremena.

Da pali na pola ključa, teško ako nisu svi uslovi zadovoljeni a uslove je opet teško ispuniti ako je elektronski isparivač koji treba direktno da pali injection motor.

https.autogas.rs

Comment

• Srdjan
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 2416
                      • Bajina Basta/Beograd

Ne treba da pali na pola kljuca. Sekund, dva verglanja je ok. Znam da je ispravno paljenje na benzin, ali ima masa automobila koji ne rade na benzin i direktno pale na plin a isto su efi i ne verglaju ovoliko. Nemam problema sa detonacijama i zelim da i dalje palim na plin samo malo lakse da upali. Probacu da pomerim paljenje da vidim hoce li biti bolje. Mada kada sam pomerao jednom razvodnik, cini mi se da je lakse verglao ali je zato trosio kao lud i vukao se kao prebijena krava na putu.
                      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• deki-ascona
                        Bio nam je drug! RIP
                        • 10.04.2007
                        • 2118
                        • NI , Trosharina

Cini mi se da spomenuh jednom, al' evo opet : kod mene je trebalo 5-6 sec u kontaktu (curenje gasa), pa jos 3-4 sec verglanja. A onda sam otisao kod majstora koji je cackao samo isparivac. Doduse, promenjen je i el.ventil gasa, tj. vrsta filtera . Stelovan je na gas analizatoru (na koji je majstor mnogo ponosan , a ja mislim da mu je zao 1500 eur , pa ga zato hvali ). Sad pali na okret kljuca. Al' opet, nisu svi motori jednaki....
                        Originally posted by Valent Vudriga
                        ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                        Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

Working...
                        X