ugradnja bez mapiranja?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ljubo
    CBC Senator
    • 18.10.2005
    • 278
    • Kraljevo

ugradnja bez mapiranja?

Naletoh na neke Slovence koji se hvale da su patentirali sistem za ubrizgavanje plina u realnom vremenu...
    nema potrebe za mapiranjem nakon ugradnje...
    cena kita oko 200eur, bez boce i multiventila.
    Veliko zanimivih vsebin, člankov in prispevkov za vsak dan. Vse potrebne informacije za izdelke, ki jih iščete in potrebujete.

Ima li ko iskustva sa ovim... da li neko kod nas ugradjuje, po kojoj ceni...
  • slavko_bgd
    CBC Senator XXL
    • 24.03.2009
    • 771
    • Batajnica
    • Stilo 1.6 16V MW

Re: ugradnja bez mapiranja?

Savrsenstvo!

Ovaj uredjaj radi na osnovu fiksne mape i korekcije preko K-linije.
    Nema klasicnog podesavanja, nema mapiranja i nema strategija ubrizgavanja.
    Sve sto se radi po ugradnji jeste provera na osnovu FFT(Fast Fuel Trim ili Short Term Fuel Trim)
    Idealan za pocetnike i tzv. "low-level" instalatere.
    Komponente su iste kao kod svih low-cost uredjaja u Srbiji.Cena visa nego za kvalitetnije uredjaje u Srbiji.
    Ovo pisem jer imam kompletno uputstvo za montazu jos iz 2008 godine,kada mi je nudjen taj G-1.
    Nisam ga ugradjivao ali jesam neke druge koji rade na istom principu i nije mi se dopalo to sto sam video.
    Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• Ljubo
      CBC Senator
      • 18.10.2005
      • 278
      • Kraljevo

A kada bi se uporedjivao sam rad uredjaja u odnosu na klasicni sekvencijani sistem?

Razlike, odnosno prednosti i mane?

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Imao sam iskustvaa sa jednim takvim uredjajem koji je čovek doneo i zahtevao ugradnju iako nisma imao ništa za podešavanje, čak ni softver za kontrolu. Za divno čudo to je proradilo posle točenja gasa ali.. Imao je malu knedlu kod naglijeg dodavanja gasa, imao je malo nestabilnosti kod otpuštanja gasa i imao je malo lošiji rad na leru.

Gasni ECU je u osnovi jedan kalkulator na osnovu ulaznih parametara koje većinom sažvaće benzinski ECU pa ovaj dobija gotov proizvod i to malo koriguje prema potrebama gasa. Povezivanjem na lambda sondu to se unapredjuje u još bolj uvarijantu, softveri ili ECu koji vrši korekciju smeše u odnosu na rezultat lambda sonde u odnosu na one koji to ne rade.

Iz ovog napisa sam shvatio da gasni ECU sve sam obavlja pa i tu korekciju koja nije svetsko čudo ali je po meni svetsko čudo da taj (takav) ECU samo toliko košta, a opet ne znači da sam u pravu.
        Uglavnom, meni se ne svidja ako ja nemam nikakve mogućnosti da čačkam po podešavanju. Windows i njegov plug and play su mi oduvek išli na džigericu.
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Ljubo
          CBC Senator
          • 18.10.2005
          • 278
          • Kraljevo

Kao prvo, moje naijskrenije postovanje tebi Dora na nesebicnoj, neiskvarenoj i iskrenoj nameri za deljenje iskustva.
          Ti ocigledno nisi olicenje coveka sa ovih prostora kada ti nije u genima da hvalis svoje a kudis tudje.

U vezi konkretne teme... plug 'n play iliti sto bi po naski rekli plug 'n pray sistem.
          To je sistem dobar koliko je i los, i obrnuto.
          Ipak, pretpostavljam da kada se ovaj sistem iskalibrise malo nakon ugradnje, da su za obicnog korisnika (citaj prosecnog vozaca), razlike u performansama neprimetne. Ovde mislim na razlike izmedju klasicnog sekvencijalng sistema sa ovim.

Sto se mene tice, sigurno da vredi isprobati i testirati, jer ako nije komplikovana ugradnja, onda ni oni koju ugradjuju ne mogu nesto ekstra da naplacuju taj svoj rad, a fabricka garancija na uredjaj je ni manje ni vise nego 7 godina.

Ako je tako kako mislim, za obicne korisnike bi ovo bilo ekstra resenje, dok bi zahtevniji korisnici i dalje bili pri standardnom sistemu.

Comment

• Stratos
            CBC Senator XXL
            • 10.09.2008
            • 2594
            • Novi Sad

fabricka garancija na uredjaj je ni manje ni vise nego 7 godina.

Šta tačno podrazumeva garancija od 7 godina?

Comment

• gorky
              CBC Senator XXL
              • 08.06.2007
              • 860
              • Vojvodina,Kikinda

da li je ovo neko od nas ubacivao u auto,ako nije o cemu pricamo,ako hocemo da vidimo sta je daj svako po neki euro sakupimo se negde ubacim to u neki auto zajedno pa onda pricamo majstorski,ovako je to naklapanje

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

To je sistem dobar koliko je i los, i obrnuto.
                Ipak, pretpostavljam da kada se ovaj sistem iskalibrise malo nakon ugradnje, da su za obicnog korisnika (citaj prosecnog vozaca), razlike u performansama neprimetne. Ovde mislim na razlike izmedju klasicnog sekvencijalng sistema sa ovim
                Upravo zato ne volim ovakve sisteme, lepo je kad ubodeš pločicu i sve samo od sebe radi ali je problem ako ne proradi kako treba.
                Nemam pojma da li to ima dijagnostiku u sebi pa pričam napamet ali uvek ima specifičnih faktora za baš taj motor. Benzinski ECU je isti za svaki tip automobila za odredjeni motor. Prikopčavanjem na neki skener vidi se da nijedan ne radi isto, isti je rezultat na kraju ali dolaženje do tog rezultata nije isto. Benzinski ECU ima daleko više pomoći od svih senzora na motoru od gasnog, isto tako softver je pisan mnogo ozbiljnije jer mu je osnovna namena da pogoni motor u svim uslovima eksploatacije od Sibira do Sahare i zato košta, mislim lično da je preskup ali zato košta.

Nisam apriori protiv ovakvog tipa uredjaja za te pare pa još ako radi.
                Sad sam pogledao detaljno sajt i ono što mi smeta.

Lažu da imaju jedini uredjaj koji radi u realnom vremenu.
                Lažu da imaju jedini uredjaj koji radi na vankel motorima.
                Na sajtu nema nikakve tehničke dokumentacije niti kvalitetnog tehničkog opisa.
                Demo snimak radi čovek u odelu, kravati i beloj košulji, mislim... Ok reklama je ali...

Osnovna greška je da kalibracija i podešavanje koštaju ne znam koliko novaca, to je mizeran deo bar kod nas, naplaćuje se montaža koja često ume da bude vrlo zeznuta, tak oda to nije neki argument za snižavanje cena.
                E gas je imao nandjebivo prostu kalibraciju da izvinete na izrazu. Dva puta opališ gas do daske i to je to, radi.
                Nije vozač taj koj iej zahtevan ili nezahtevan, auto je taj. Kod sekventa nema "namesti majstore da ide lošije samo nek manje troši" (nema ni kod jednog ali je česta rečenica), mora mu se dati ono što traži i gotovo. Motori i ubrizgavanja su sve zahtevniji po svakom pitanju i tu vozač nema šta da bira. Na euro minus 1 ili do 2 može da se montira svašta, nadalje baš i nije tako.

Garancija 7 godina? na čega, na žice? Sve traju bar toliko, komp crkne kad mu udje voda i pliva jedno pola sata. Dizne bar po slici vidim da su valtek ili slične, isparivač ne prepoznajem a ne znam ni da li ide u kitu.

Sve u svemu za te pare ništa spektakularno sem dobre reklame .

Znam za uredjaje koji koštaju nešto manje ovde, legalno i koji ću testirati za neki dan a siguran sam da je bolji od ovoga makar po mogućnostima softvera.

https.autogas.rs

Comment

• Ljubo
                  CBC Senator
                  • 18.10.2005
                  • 278
                  • Kraljevo

Originally posted by Stratos
                  fabricka garancija na uredjaj je ni manje ni vise nego 7 godina.

Šta tačno podrazumeva garancija od 7 godina?
                  Nemam apsolutno nista sa proizvodjacem, ali posto sam otvorio temu da probam da odgovorim.
                  7 godina daje proizvodjac na svoje uredjaje... sad da li ce serviser preneti istu garanciju ili je skratiti je druga prica.

Sigurno je u pitanju marketinski trik jer pretpostavljam da takve stvari rade ili ne rade, odnosno pokvare se samo u slucajevima koje nisu obuhvacene garancijom (tipa poplavljen auto, neispravne ostale instalacije i slicno).

Comment

• Ljubo
                    CBC Senator
                    • 18.10.2005
                    • 278
                    • Kraljevo

Originally posted by gorky
                    da li je ovo neko od nas ubacivao u auto,ako nije o cemu pricamo,ako hocemo da vidimo sta je daj svako po neki euro sakupimo se negde ubacim to u neki auto zajedno pa onda pricamo majstorski,ovako je to naklapanje
                    Ja nisam majstor ali bi bas valjalo ako se nadje neki objektivni majstor koji je uredjaj i testirao.

Comment

• Ljubo
                      CBC Senator
                      • 18.10.2005
                      • 278
                      • Kraljevo

Originally posted by Dora
                      Upravo zato ne volim ovakve sisteme, lepo je kad ubodeš pločicu i sve samo od sebe radi ali je problem ako ne proradi kako treba.
                      da, to onaj ko ugradjuje resava sa proizvodjacem i ugradi drugi... ako se to cesto desava, jednostavno sistem nije dobar i ne treba ga ni nuditi, tj. ugradjivati.
                      Ali bi ga sigurno valjalo isprobati... ako neko ima neki kontakt sa Slovenijom, mozda je najlakse cuti njihova objektivna iskustva.

Lažu da imaju jedini uredjaj koji radi u realnom vremenu.
                      Lažu da imaju jedini uredjaj koji radi na vankel motorima.
                      Na sajtu nema nikakve tehničke dokumentacije niti kvalitetnog tehničkog opisa.
                      Demo snimak radi čovek u odelu, kravati i beloj košulji, mislim... Ok reklama je ali...
                      Opet, nisam njihov advokat, ali mi je cilj da realno sagledamo stvari:
                      - iskreno, ne znam da jedino imaju oni taj sistem na svetu, mozda lazu
                      - ne kazu da imaju jedini uredjaj koji radi na vankel motorima, vec da su ga prvi napravili
                      - na delu sajta na engleskom jeziku... imaju deo podrške koji je yatvorenog karaktera - nesto poput nekih tema zatvorenog tipa na ovom forumu (btw, ni malo mi se to ne svidja)
                      - da, sam si sebi odgovorio - verovatno da im cilj reklame nije bio sam postupak ugradnje, vec rada uredjaja (bio majstor - ugradio, dosao gazda i demonstrirao).

Osnovna greška je da kalibracija i podešavanje koštaju ne znam koliko novaca, to je mizeran deo bar kod nas, naplaćuje se montaža koja često ume da bude vrlo zeznuta, tak oda to nije neki argument za snižavanje cena.
                      Pa ne znam bas... majstori valjda naplacuju znanje a ne fizicki rad. Da nije tako, i fizikalci bi imali majstorske dnevnice.
                      Ne znam, nikada nisam imao kontakta sa plinom i njegovom ugradnjom u auto, ali logicki razmisljam.

Garancija 7 godina? na čega, na žice? Sve traju bar toliko, komp crkne kad mu udje voda i pliva jedno pola sata. Dizne bar po slici vidim da su valtek ili slične, isparivač ne prepoznajem a ne znam ni da li ide u kitu.

Sve u svemu za te pare ništa spektakularno sem dobre reklame .

Znam za uredjaje koji koštaju nešto manje ovde, legalno i koji ću testirati za neki dan a siguran sam da je bolji od ovoga makar po mogućnostima softvera.
                      Ovde nemam sta da komentarisem jer ne poznajem stvari ali mi deluje da si u pravu.
                      Jedino... evo dobrovoljno se prijavljujem za test montazu boljeg uredjaja...

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Nisam mislio na sam ECU ili nešto drugo ako ne proradi nego na komplet uredjaj na tom autu zbog nekih okolnosti oko samog auta. tada pomaže dijagnostika softvera il imogućnost dopodešavanja. Ne znam da li to ima u softveru pa nisam to uzeo u razmatranje, iz videa se čini da nema a kolega Slavko kaže da ima samo podešavanje trima, da li ima i ostalo ne znam.

Fizikalisanje je premeštanje gomile šljunka sa jednog mesta na drugo ili slaganje cigala, pravljenej betona od tog šljunka je već neko znanje kao i pravljenej cigala. Kod montaže gasa je bitno znanje i iskustvo da bi se posao dobro uradio i ubrzao. Umesto 5 dana neko će raditi par sati.
                        Par sati košta toliko i zato se naplaćuje montaža. Samo kalibrisanje i sitno podešavanje traje pola sata do 40 minuta sa 5 do 10 km vožnje, to ne može da se naplati 100 evra... Zato je veći deo cene "fizikalisanje"

https.autogas.rs

Comment

• Ljubo
                          CBC Senator
                          • 18.10.2005
                          • 278
                          • Kraljevo

Da se ispravim i da nesto pitam.

Ispravka je u vezi cene uredjaja.
                          Izgleda da ce na nasem trzistu, za krajnjeg korisnika biti najmanje 750 eur...

A pitanje je sledece:
                          Pretpostavka je da se na potpuno ispravnom autu instalira instalacija za pogon na TNG, recimo na primerna auta se instaliraju sledeci sistemi:
                          1. standardni sekvencijalni sistem
                          2. uredjaj bez mapiranja

1. Podesava se jednom da bude perfektno (mora i majstor da bude perfektan) i fercera samo tako.
                          2. Nema nauke u podesavanju, moze skoro svaki majstor da ga odradi kako treba da lepo radi.

Sta se desava u slucaju malih odstupanja rada motora tokom veka eksploatacije?

1. MORA da se tera kod majstora na stelovanje.
                          2. Uredjaj se SAM steluje prema radu motora.

Konfuzno sam napisao ali se nadam da ste shvatili poentu da sam hteo da se napisu par stvari za i protiv jednog odnosno drugog sistema.

Da li sam ovo gore ispravno zakljucio?

Comment

• Stratos
                            CBC Senator XXL
                            • 10.09.2008
                            • 2594
                            • Novi Sad

Kao što Dora reče, to što ti zoveš fizikalisanje je od presudne važnosti za kvalitet rada,pouzdanost i dugotrajnost ugrađenog uređaja,bez obzira na tip.
                            Svaki računar,kada se izmapira sam pravi dodatne korekcije u nekim zadatim okvirima.Znači,posle je sve jedno,ali ako crkne mehanika...ccc

Comment

• Ljubo
                              CBC Senator
                              • 18.10.2005
                              • 278
                              • Kraljevo

ok, hvala.

nisam znao da kada se izmapira da ipak ima automatskih prilagodjavanja...
                              to je onda super.

za priblizne cene sistema bih onda uvek izabrao ovaj standardni.

Comment

Working...
                              X