Ugradnja CNG iliti KPG sistema u vozilo?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mb12
    CBC Senator XXL
    • 06.11.2006
    • 640
    • Vrbas
    • Mazda 626 2.0 TD

Ugradnja CNG iliti KPG sistema u vozilo?

Davno se vrtela prica ( pre vise od dve godine ) o pocetku ugradnje sistema za komprimovani prirodni gas u vozila. Koliko sam od tada zapamtio, instalacija sa svom opremom je bila duplo skuplja od tecnog naftnog gasa, ali je sam KPG bio jeftiniji duplo od TNG-a.

Sada, kako se krecu cene TNG-a, znam. Za KPG nemam pojma ( ustvari ista cena kao i prirodni gas )

Ono sto me interesuje, je da li neko od servisera TNG sistema, dolazio u dodir sa ovom tematikom. Da li se neko obucavao za ugradnju tih sistema? Da li uopste neko ugradjuje , komercijalno takve sisteme u Srbiji?

Sto se tice pumpi, znam da u Novom Sadu, ima jedna interna ( valjda samo za NIS-ova vozila ) i jedna javna pumpa. E sad, gde jos ima po Srbiji, neznam...
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Ugradnja CNG iliti KPG sistema u vozilo?

Ima ko je ugradjivao, javiće se valjda, brkaš tečni gas od gasovitog gasa Instalacija za tečni gas je i dalje skupa a gde ej ta pumpa u NS koja je javna?
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• mb12
      CBC Senator XXL
      • 06.11.2006
      • 640
      • Vrbas
      • Mazda 626 2.0 TD

CNG (eng) = KPG (srb)
      LPG (eng) = TNG (srb)
      LPG/TNG je tecan kada je uskladisten, dok je CNG/KPG u gasovitom stanju i kad je uskladisten. Tako sam barem shvatio. Ispravi me ako sam pogresio.

E sad, ako si mislio da je instalacija za LPG/TNG i dalje skupa, to se verovatno odnosilo za modele automobila novije generacije.

Ako si mislio na CNG/KPG, to znam, da je i dalje skupa, pa cak i za najobicnije motore. Tipa oko 500 evra ( +/- 100 evra ).

BTW, ko je od forumasa ugradjivao CNG/KPG sistem u automobil?

Sto se tice javne pumpe u NS-u, isto je valjda NIS-ova... Put Šajkaškog odreda 5, 021/423-633

A, evo pokupljeno sa Wikipedie ( koliko to moze biti merodavno, neznam ):

* Beograd 0-24h: Kryo Gas, Omladinskih brigada 102
      * Pančevo 0-24h: LEDI, Put za Jabuku bb (kod skretanja za Kačarevo)
      * Čačak 0-24h: SPONIT, Nikole Tesle 17
      * Kruševac 0-24h: BOSS Petrol, Jasički put bb

I po tim podatcima sa Wikipedie, jos u okruzenju ispade da imamo najvise stanica. Navodno u CRO i BiH ima po jedna, u MNE ih nema, u HUN dve/tri...jedino Bugarska ima oko 10 stanica u okruzenju. Za Rumuniju, nisu naveli.

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

LPG jeste liqiud blalalala ali sistem za TEČNO ubrizgavanje je LPI a ti pričaš o nečemu što mi ovde ugradjujemo i ubacuje gas u gasovitom stanju u motor. Samo igra reči ali sam ispravio radi reda. U oba slučaja su u rezervoaru u tečnom samo jedan takav tečan ubacuje u granu a drugi u gasovitom stanju, tu je razlika u opremi i ceni.

SlavkoBGD a verovatno još neko...

https.autogas.rs

Comment

• *IvanT*
          CBC Senator XXL
          • 30.01.2005
          • 3234
          • Srbija, Beograd, Kara

Ne vidim gde je covek pogresio, tj. potpuno je u pravu. KPG se skladisti i koristi kao gas, kako u rezervoaru, tako i u motoru. O TNG-u je valjda sve receno...
          Sto se opreme tice, cena je skoro potpuno ista kao za TNG osim cene rezervoara. Tacno je da cena kompletne opreme sa ugranjom prelazi cenu TNG opreme za 100%, a zadnja cena kg KPG je bila oko 62 din., tako da je skoro neisplativo ugradjivati i koristiti je....
          http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Dobro, nije pogrešio.

https.autogas.rs

Comment

• mb12
              CBC Senator XXL
              • 06.11.2006
              • 640
              • Vrbas
              • Mazda 626 2.0 TD

62 din/kg? Meni se cini da je poslednja bila i 70 din/kg...elem, bilo kako bilo, po navodima na internetu, da bi se izracunalo koliko bi priblizno automobil trozio CNG/KPG-a, nasao sam da je taj promer sledeci:

(potrosnja beznina) : 1,1 = potrosnja CNG/KPG u kg

Tako ako mi auto trosi 9 litara BMB-a, dobijam racunicu od 8.18 kg CNG/KPG , i to pomnozim cak i sa 62 din, dobijam 507 dinara. A trenutan racunica sa LPG/TNG-om mi je 570 dinara na 100 km.

Gde se izgubi ona prica o duplo jeftinijem pogonskom gorivu u odnosu na LPG/TNG?

Comment

• *IvanT*
                CBC Senator XXL
                • 30.01.2005
                • 3234
                • Srbija, Beograd, Kara

U Srbiji nikada nije bilo duplo jeftinije, cak je jedno vreme bilo skuplje voziti na KPG nego na TNG. U ostatku sveta je uvek jeftinije od 20-50%, ali dok mi postanemo svet....
                http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Na forumu postoji nekoliko tema gde je ukazivano i dokazivano da nije duplo jeftinije ali SAT je rekao da jeste i tu nema više šta da se priča...Sa svim prednostima i manama jednog ili drugog sistema, potraži teme pa će ti biti jasnije.

https.autogas.rs

Comment

Working...
                  X