AGAS, ko uvaljuje dudu za cuclu, pitanje je sada?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

AGAS, ko uvaljuje dudu za cuclu, pitanje je sada?

U odnosu na 2003. godinu, kada je ugradnja plinskog sistema u Srbiji uzela maha, danas je sve više vlasnika vozila sa evro 3, evro 4 i evro 5 motorima. Takvim motorima odgovaraju noviji, elektronski, takozvani sekvent uređaji za plin koji se ne mogu proizvesti baš u svakoj majstorskoj radionici. Broj majstora koji su praktično na svoju ruku ugrađivali plin u vozila znatno se smanjio i sa novim zakonom odnosno obaveznim atestiranjem ovih uređaja. Međutim, na tržištu se i dalje nalaze uređaji za gas sumnjivog kvaliteta čija ugradnja košta između 300 i 350 evra.

- Pojavili su se plinski sistemi koji su praktično sklopljeni od delova različitih proizvođača. Tako, na primer, jedan uređaj ima kompjuterski sistem iz Poljske, turske dizne i italijanski isparivač u kojem tečni gas isparava. Pošto se na atestu gleda rezervoar, boca i isparivač, vlasnik vozila na osnovu toga dobija sertifikat da ima italijanski proizvod. U stvari radi se o tehnološkom frankenštajnu - kaže Goran Nedeljković, generalni sekretar Auto-gas asocijacije Srbije, i dodaje da se atestom samo potvrđuje da je uređaj na pravilan način povezan.
    Ceo tekst je ovde: http://www.blic.rs/Auto/Saveti/238151/S ... na-trzistu
    Morao sam da prenesem deo teksta
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs
  • milannik
    CBC Senator XXL
    • 23.12.2004
    • 1455
    • Niš

Re: AGAS, ko uvaljuje dudu za cuclu, pitanje je sada?

Nisam u materiji, ali sta je AGAS?

Comment

• Cougar
      CBC Senator XXL
      • 13.06.2009
      • 352
      • NBG // Vrbas
      • Cougar XR 2.5 V6 24v

Auto-gas asocijacija Srbije
      Boost is automotive equivalent of cocaine

Comment

• JAPANX
        CBC Senator XXL
        • 10.08.2006
        • 2159
        • Beograd

Auto-gas asocijacija Srbije

ja bi se osvrnuo na ovo:

Code:
        Kako prepoznati neoriginalni sistem za plin

* neoriginalno - neprofesionalno pakovanje,
            * kvalitet izrade i korišćenih materijala je loš,
            * logo proizvođača ne odgovara originalnom znaku,
            * garancija za kompletan proizvod ne postoji
        neoriginalno - neprofesionalno pakovanje- ko gleda pakovanje ili kupuje gas pa ga nosi majstoru na ugradnju, to majstor ugradjuje i pakovanje u tom slucaju ostaje u kanti, moze da bude i bez pakovanje u tzv rinfuzu

kvalitet izrade i korišćenih materijala je loš- kako proceniti los kvalitet izrade isparivaca ili kompjutera, ima neociscene odlivke? pa nije to sir, pa da probas kvalitet

logo proizvođača ne odgovara originalnom znaku- pa znaci da nije to to i opet treba biti strucnjak u tome, ili ne treba?

garancija za kompletan proizvod ne postoji- a ono 2 godine garancije ne vazi? uostalom, zasto bih isao negde gde majstor nece garantovati za ono sto radi jel?

Comment

• milannik
          CBC Senator XXL
          • 23.12.2004
          • 1455
          • Niš

Ma ok, razumem skracenicu.
          Nego sam mislio, ko su osnivaci, kakva su im ovlascenja, koja im je tezina uopste?

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Težina u KG ne znam ako misliš na učinak, vrlo mali to jest nikakav, mislim da ovaj forum ima veću težinu. Dobra ideja ali su je ljudi kao i uvek pokvarili. Sukob interesa uvoznika razne opreme, bilo je svašta pa i nindža kornjače su intervenisale...
            Čine ga uvoznici, nekoliko servisera i još ko. Ne znam tačan broj ljudi ali je to malo i nema nikakvg odjeka za poboljšanje struke.
            Osnovano je slično udruženje pod dirigentskom palicom Slobodana Stanišića ali to za sada miruje, čeka da ovi propanu ili da urade nešto pametno... On je inače i tamo član. Pored njega znam još Narandžića, Ivana Todorovića, Karića, e sramote zaboravih ime onom što pravi miksere iz KG, mislim da je i Nebojša iz ex Yuvaksa i još njih par.

Definitivno mi se zgadio ovaj posao, sadimo padarajz

https.autogas.rs

Comment

• banekg
              CBC Senator XXL
              • 06.09.2010
              • 1274
              • Nis
              • Toyota Carina e 2.0

zaboravih ime onom što pravi miksere iz KG
              Da nije Dragce?
              Long Live CBC!!!

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Taj

https.autogas.rs

Comment

• Plinadzija
                  CBC Senator XXL
                  • 29.07.2008
                  • 1514
                  • Paracin

Ostavio komentar a sad cemo da vidimo da li ce ga odobriti...Bio sam kulturan.
                  UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• Stratos
                    CBC Senator XXL
                    • 10.09.2008
                    • 2594
                    • Novi Sad

Ne prihvataju mi komentar tamo.
                    Mislim,šta reći a ne zaplakati... Licemeri!
                    Još znaju da sole pamet kojekakvim mudrovanijima umesto da se pokriju ušima.
                    Da ima vlasti,ovakve organizacije obmanjivača bi lomile kamen na duže vreme i to u kompletu.
                    Jedan viđeni član asocijacije je lepio svoje nalepnice na te poljske/tomaseto uređaje,ostali ih ili uvoze ili prodaju ili ugrađuju.
                    Kao ih pljuju a to im je najtraženiji proizvod.

Comment

• banekg
                      CBC Senator XXL
                      • 06.09.2010
                      • 1274
                      • Nis
                      • Toyota Carina e 2.0

Pojavili su se plinski sistemi koji su praktično sklopljeni od delova različitih proizvođača.
                      Majstori, da'l moz' da mi pojasnite malo ovo gore - zar nisu sekventi, inace zbir najmanje dva proizvodjaca, ili uvek sve proizvodi jedna firma?
                      Long Live CBC!!!

Comment

• Stratos
                        CBC Senator XXL
                        • 10.09.2008
                        • 2594
                        • Novi Sad

Svima je jasno,samo ovaj lobista ima tajni zadatak da uveća prodaju nekih sa drugačijim imenom,ne birajući sredstva.

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Originally posted by banekg
                          Pojavili su se plinski sistemi koji su praktično sklopljeni od delova različitih proizvođača.
                          Majstori, da'l moz' da mi pojasnite malo ovo gore - zar nisu sekventi, inace zbir najmanje dva proizvodjaca, ili uvek sve proizvodi jedna firma?
                          U principu postoje firme koje rade manjeviše sve što im treba za uredjaj, koliko znam bocu ne pravi niko od njih. Često se na elektroniku koju manjeviše pravi AEB stavlja svoja nalepnica. Lovato, Landi Renzo, BRC, prave svoj prednji deo i MV, da li u saradnji sa nekim ili ne ali nosi njihovo ime. ne znam za ostale Tartarini i tako te jer nisam kupovao te proizvode. Zavoli pravi samo prednji deo a MV ide koji uzmeš, obično Tomaseto.

Osnovni argument kad treba da se pljucka dobar uredjaj je baš taj, to se sklepa od ko zna koga u jednu kutiju pa ti vidi šta ćeš... Idiotluk, danas rektko koji finalni proizvod neko pravi ama baš sve sam.

Tržište je puklo pa se sad braća osećaju ugroženim i umesto da je asocijacija poradila na vreme na pritisku da nas ne deru bezveze za gas, sad kad je sve stalo udri po konkurenciji jer oni uvaljuju falš a mi smo dobri.
                          Gospodo draga, sve je otišlo besteraga, malo ste se kasno setili, proći će meseci dok ponovo ne budete prodavali stotine uredjaja mesečno. Džaba sakaćenje brendiranih urejaja da bi se spustila cena na prihvatljivu, i to je prevelika cena a ne bih za sada da imenujem te sakate.

https.autogas.rs

Comment

• Pantah
                            CBC Veteran
                            • 25.03.2007
                            • 159
                            • Beograd

Nisam ugrađivač, a nisam ni majstor ali da pojasnim deo sa gledišta zaštite tržišta.

Osnovnu ulogu u zaštiti potrošača (u tehničkom a ne u pravnom smislu) kod vozila ima sistem homologacije. Za priču oko gasnih instalacija imaju sledeće homologacione regulative: R67 (autogas originalna ugradnja) R 110 (metan, originalna ugradnja) i R115 (autogas i metan u naknadnoj ugradnji).

Proizvođači opreme principijelno moraju da obezbede da im je oprema homologovana bilo po originalnoj bilo po naknadnoj ugradnji. Zato definišu u prvom slučaju sve elemente opreme koja se ugrađuje u određeni model automobila (iliti pravi kit za ugradnju koji se sastoji od apsolutno svih potrebnih elemenata uključujući i mapiranje koje je ispitivanjem definisano za najbolji odnos performanse - zagađenje). U drugom slučaju proizvođač deklariše jedan opšti komplet koji se može ugraditi na više različitih modela. Naravno da mora da se deklarišu i uslovi kao na primer: vozila sa elektronskim ubrizgavanjem, lambda kontrolisani, sa dvostruko regulisanim katalizatorom i sa snagom od 45 do 78 kW... Onda homologacionoj laboratoriji dokazuju da sistem radi na tri vozila jedan sa početka opsega snage, jedan sa sredine i jedan sa kraja.

I u jednom i u drugom slučaju je korišćenje "opreme različitih proizvođača" prošlo dokazivanje da baš ta kombinacija radi. To ne znači da neka druga kombinacija elektronike i gasnih dizni ne radi, ne znači ni da neka druga kombinacija ne može da radi čak i bolje. Ali druge kombinacije jednostavno nisu "dokazane".

Znači i jedno (homologovan komplet bilo za osnovnu ili za naknadnu ugradnju) i drugo (komplet koji sastavlja domaći ugrađivač na osnovu cene, dostupnosti na tržištu i saradnje sa pojedinim uvoznicima) su frankenštajni samo je film od različitih režisera.

Postoje težnje (u MUPu) da se ta dva načina ugradnje razlikuju po načinu ispitivanja iliti atestiranja, i to je i izraženo u novom ZBS. Ugradnja po "planu i kompletu za određeni tip vozila" bi se samo atestirala bez drugih dodatnih koraka. Ugradnja u kojoj je komplet sastavljao ugrađivač i pritom sam birao i mesto i način mehaničkog vezivanja, mapiranje i sve ostalo bi moralo prvo da se podnosi plan ugradnje Agenciji za bezbednost saobraćaja na odobrenje pa tek onda ugradnja i posle toga atestiranje. Srećom pa će se zbog toga što izvršenje nije na organu koji je pisao Zakon cela priča svesti na normalu za stranku pa neće biti dodatnog maltretiranja. Sa druge strane sam atest sigurno neće biti isti za serijsku i vanserijsku ugradnju.
                            Money for nothin' and chicks for free

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Lep tekst, treba više ovakvih, ako treba braniću te

Nisam ugrađivač, a nisam ni majstor ali da pojasnim deo sa gledišta zaštite tržišta.
                              Citirano, sve mi je ok što si napisao, neka pravila moraju postojati ali mislim da je ovo zaštita tržišta za neke u smislu podele tržišta. Srećom interesi su toliko zakrvljeni da to neće skoro biti.
                              A izvadio si ovo iz sećanja kad tri dana kuvam da li da napadnem zavoliste ili ne pošto me je radnja gde godinama kupujem i dajem mnogo evra više nego na pijaci napanjkala da ugradjujem to što si lepo opisao kao kompromis za tržište, ne bih sad o kvalitetu ali ako se normalno predstavi mušteriji kao što si rekao niko neće imati problema a ako se svede na mi smo kompletni vi ste sbrda zdola, ode mast u propast.

Drugovi zavolsti objavio sam vam rat Ne šalim se...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                              X