REatest ili prodaja upola cene?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • WladimirWB
    CBC Član
    • 17.05.2011
    • 17
    • Brestovac, Serbia
    • Lancia Dedra LX

REatest ili prodaja upola cene?

31.5. mi je istekla registracija auta jer nisam mogao da ga registrujem bez reatesta plina. Meni je plinski uredjaj imao atest do 2017 ali posto je stupio na snagu ovaj debilni Zakon i posto drzavi trebaju pare moj atest preko noci prestao da vazi. Evo proslo je celo leto a ja jos nisam skupio kintu da platim sve dazbine koje su oni zasrtali i sad kad ide zima gotovo sam siguran da necu...

Treba mi otprilike 100e za prepravku sistema da bude sa novim Zakonom uskladjen
    treba mi jos 100e za atest i papire
    pa sama registracija jos 150... a ima jos nesto sigurno posto sam se smorio i deo troskova zaboravio u medjuvremenu.

sve u svemu trebaju mi pare a nisam siguran da li se toliko novca isplati ulagati u star auto? Zaboravih reci da vozim FIAT CROMU 1.6 89-god u relativno dobrom stanju mada imalo bi se sto sta zategnuti i zameniti... Gledao sam cene na netu i bez plina trenutno vredi 750-900e a sa plinom smesnih 300-400e!!? Prosto mi je neverica da mi auto samo toliko tezi na berzi. I da li se onda uopste isplati ulagati u njega i atestirati vec atestiran plin ili da ga gledam da ga sutnem.

Sa trece strane jedno vreme su najavljivali da je ovaj Zakon o reatestu protiv ustavan i da kad bi se svi organizovali i tuzili drzavu da bi mogli da je dobijemo i trazimo odstetu. Ja sam svoj auto registrovao po tadasnjem Zakonu i protiv ustavno je da novi Zakon ne smatra vazecim stari!!! Ima li neko neka saznanja na tu temu?

Ima li iko ideju sta da radim? Vreme prolazi, auto garaziran skuplja prasinu a ja se i dalje nerviram kad god izadjem iz kuce...
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Eh, koji je to auto bio za to vreme ...

1) Da skineš plin to ti je 50€ a možda i više (ne znam tačno) pa opet ide registracija 150, pa vožnja na benzin i za godinu dana (ako malo voziš) ili manje dolaziš na isto (uz malo manje "obijanja pragova"). Mada, po cenama koje si naveo ispada da se isplati da skineš TNG instalaciju (a i taze registrovan i auto koji se vozi može da izvuče neki evro preko) a dok ga ne prodaš može ti i koristiti (makar van grada i nije toliko strašan ni benzin).
    2) Ako si preživeo celo leto (4,5 meseca) bez auta ... možda i nije tako neophodan. Koliko si ga koristio pre? (ovog m*jm*nskog pravilnika za osiromašenje sirotinje). Ako je odgovor - manje od 5000km godišnje, prodaj auto i koristi javni prevoz a za hitne i bitne stvari taksi. Dati vrednost auta da bi se dalje koristio i koštao 20-tak € mesečno vozio-ne vozio (zamena ulja i registracija a izmisliće još nešto uskoro) ... je vrlo velik iznos. Uz gorivo ... ne zaboravi da se radi o sumi od 350€ koju nemaš odjednom ali je to u gorivu (sve skupljem TNG-u) tek 500 litara koje ćeš potrošiti za (makar) godinu dana. Ako trošiš manje, ne isplati se registrovati auto.
    I na kraju: ne uzdaj se da ćeš u zemlji Šljivropi isterati pravdu (ni prvi ni poslednji neustavan zakon, pravilnik, uredba vlade...).

Trećeg ti nema.

Osim ako voziš 10 hiljada km godišnje pa da iskoristiš auto još 5 godina ali ni onda dileme nema jer ćeš atest otplatiti za par meseci.
    Last edited by expendable; 17.10.2013, 22:12.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• speedplus
      RIP Bio nam je drug!
      • 15.01.2007
      • 2419
      • LAZAREVAC

skidanje plina nije nimalo jednostavna niti jeftina stvar.Cena skidanja(rad)+atestni pregled(6000rsd)+republička administrativna taksa(2x280rsd)+usluga izdavanja uverenja-agencija za bezbednost saobraćaja(3000rsd)+tehnički pregled od 600 do 2000rsd.
      Tako da je u ovom slučaju jeftinije produžiti važnost atesta

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Uf! nisam znao da je toliko (tehnički doduše ulazi pod registraciju). Dobro, to je onda 3000 više državi nego samo za atest (ili isto?), ali je skidanje sigurno manje od 100€ (neka bude onih 50).
        Ostaje isto (samo obrnutim redom):
        1) produžiti važnost atesta i voziti
        2) skinuti plin i prodati (ipak ostaje ona razlika u ceni).

Čak i kada su davali pare za reciklažu (pri kupovini Zunta), auto je morao biti registrovan. Neregistrovan i bez atesta na plin ne vredi ni "po lule duvana" (morao bi da doplatiš nekom da ga uzme), što je zaista tako (samo ko više godina vozi jedan auto i zna šta bi moglo a šta moralo da mu se menja u skorije vreme, može da produži atest na autu starijem od 20 god. a da mu se isplati).

Ovo vodi i ka varijatni 3)
        Prodaja u delovima (ali to samo ako si mehaničar ili poznaješ takvog).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Skidanje plina može i sam da uradi ako malo zna i ima alat, bar na tim prostim automobilima koji su najviše pogodjeni jer im prepravka prevazilazi često tržišnu cenu.

Hteli ste Evropu pa eto vam ga... U Evropi bez Šljiva ali sa Njemačkom šljivovicom, (ono vo plams ju) se plaća odvoženje i recikliranje neregistrovanog auta. Naravno plaća vlasnik a ne odvoznik.

Ovde su to doveli do savršenstva, otmi do balčaka, a pri tome će dosta njih otpasti jer se nema i kupiće se opet uvoznih krševa jer se nema za bolje a placevi stagniraju bato... Pa gde to ima...

E sad, ako skine taj ebeni gas onda mora na atest da se naučno utvrdi da on nema gas, ovi na tehničkom su glumpavi i korumpirani pa mora procedura kao da smo pravili space šutle a ne otcvikali nešto bakarnih cevi i žica (bakarnih) i popunili nešto rupa posle vadjenja boce a zašto to???
          Pa zato šo su gasadžije na prvom mestu po stopi kriminala ali dovoljno glupi da se samo prijave... Uterivači dugova (državni a privatni sa 1000 kvadrata kancelarije), advokati, doktori, apotekari, dileri drogom, dileri oružjem, zlatari i svi ti ostali manje opasni nema šanse da im se zapreti finansijskom policijom ali nama... Odma... Imate bato pečat i potpis na svakom papiru koji ste izdali a morate izdati papir za svaki kjurac koji napravite...

Apropo onog koliko košta izgradnja, ako uradi sam ne košta ništa ali mora doći po izjavu servisera koja je obavezna po najnovijem zakonu da bude u onom socijalističkom smislu... "ja dole potpisani pod krivičnom odgovornošću a i materijalnom a i krvlju osiguranom, IZJAVLJUJEM da sam BAŠ JA izgradio BAŠ TAJ gas"... blablablabla....
          E to bato onda iz tog razloga košta, moraš naplatiti bar taj PDV a vi samo pišite da to košta 100 evra, meni lepo....
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

a jel ima u tom dokumentu ono da pise :
            ugradjeno isparivaca / komada/ JEDAN
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• djurdjija
              CBC Senator XXL
              • 07.02.2006
              • 365
              • Prokuplje

Originally posted by zoranbg View Post
              a jel ima u tom dokumentu ono da pise :
              ugradjeno isparivaca / komada/ JEDAN
              Valjda izgradjeno,skinuto,(demontirano)komada 1 i slovima jedan

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

"E sad, ako skine taj ebeni gas onda mora na atest da se naučno utvrdi da on nema gas, ovi na tehničkom su glumpavi i korumpirani pa mora procedura kao da smo pravili space šutle a ne otcvikali nešto bakarnih cevi i žica (bakarnih) i popunili nešto rupa posle vadjenja boce a zašto to???
                Pa zato šo su gasadžije na prvom mestu po stopi kriminala ali dovoljno glupi da se samo prijave... Uterivači dugova (državni a privatni sa 1000 kvadrata kancelarije), advokati, doktori, apotekari, dileri drogom, dileri oružjem, zlatari i svi ti ostali manje opasni nema šanse da im se zapreti finansijskom policijom ali nama... Odma... Imate bato pečat i potpis na svakom papiru koji ste izdali a morate izdati papir za svaki kjurac koji napravite..." - Dora.

Posle ovoga (dobro poznatog, doživljenog stotinama puta ... nije više ni de ža Muuu, prosto je čipovano u mozak, posle tolikih godina u Šljivropi) ne zna čovek kako da reaguje od
                do (ali sve u mikro sekundi, pa se smenjuje kao flesh back u tintari).
                Svodi se na ono što mi imenjak već predloži ... modna industrija (košlje za vezivanje na leđa) ... eh još da dobijemo PEČAT (bato, džabe su ga izbacivali zakonski neće to još milienijum da izgubi na značaju kod nas) za delatnost (mislim da već postoji državni monopol na to, kao i na sa'ranjivanje i "održavanje" grobalja) i kad bi od FONDA ZA RAZVOJ dobili dobru kredu i još od neke "komercijalne" (sa onolikom zelenaškom kamatom i vola možeš da stavišu u menadžent, Kaligulin konj je prepametan za to) banke, neki "start up" ... no, džabe super biznis plan (i tržište ... bar 150.000 sigurnih mušterija, što je taman 51% onih koji imaju ugrađeni plin sa sve njihovim jadnim serviserima (99% njih), kojima samo još dušu nisu uzeli) ne bi prošlo ... isuviše dobra ideja da ne ubace nekog od njihovih u priču.

Comment

• stevak
                  CBC Senator XXL
                  • 31.05.2009
                  • 1215
                  • Zemun
                  • Saab 9000 cs 2.0T

Pažljivo pogledajte dokle vam važi atest!!!
                  Evo nešto važno (barem meni) u vezi reatesta: Obzirom da mi registracija ističe za nekoliko dana, odem u AMSS da pregledaju i ustanove šta bi trebalo menjati na plinskoj instalaciji računajući da ću oko te zaebancije da puknem dodatnih 14-15.000 milih mi dinara. Turio ja auto u onu nji'ovu garažu, pootvarao haube, raspištoljio se načisto, kaaad, dolazi gospođa sa sprata i kaže- g.dine, vama ovaj atest važi do septembra tako da možete da radite produženje registracije bez reatesta. Ja nonšalantno rekoh- ma, radimo sada kad sam već tu. Ode ona, a meni polako dolazi iz ****ta u glavu: pa, crni Stevo, natežeš se za pare k'o pijan s gaćama, a ovamo nonšalancija. Te, tako, brže- bolje odoh da storniram započeti pos'o.
                  Znači, po nekom automatizmu sam uvrteo u glavu da moram da radim reatest uz registraciju iako mi 5 godina ističe u septembru. Pa tako, ako ovo bude koristilo još nekom da odloži ceđenje "suve drenovine", dobro jest.
                  A ekipi iz AMSS i gospođi koju nije mrzelo da silazi hvala do neba.
                  Last edited by stevak; 02.04.2014, 16:28.
                  ex SAABotražitelj

Comment

• gago2
                    CBC Član
                    • 06.04.2013
                    • 87
                    • Kraljevo
                    • Lada Samara

Jeste to tacno, ali ja mislim da ako te npr u oktobru zaustave, a nemas reatest izvrsen, da ce ti pisati kaznu za tehnicki neispravno vozilo...
                    Tako da do septembra moras da uradis reatest. Neka se neko javi ako nisam u pravu...

Comment

• speedplus
                      RIP Bio nam je drug!
                      • 15.01.2007
                      • 2419
                      • LAZAREVAC

javljam se ja,iako si u pravu

Comment

• rados
                        CBC Senator XXL
                        • 02.03.2011
                        • 539
                        • G.Milanovac SRBIJA
                        • OPEL ASTRA G Z16XE

gago2-necemo demantovati u pravu si

Comment

• gago2
                          CBC Član
                          • 06.04.2013
                          • 87
                          • Kraljevo
                          • Lada Samara

Ocigledno je ova poslednja recenica malo lose srocena

Comment

• stevak
                            CBC Senator XXL
                            • 31.05.2009
                            • 1215
                            • Zemun
                            • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by gago2 View Post
                            Jeste to tacno, ali ja mislim da ako te npr u oktobru zaustave, a nemas reatest izvrsen, da ce ti pisati kaznu za tehnicki neispravno vozilo...Tako da do septembra moras da uradis reatest.
                            Stoji to što kažeš ali poenta mog posta je da ne moraju baš svi da odmah plate i reatest kad se već istresaju za registraciju a verujem da ima još takvih koji su razmišljali po automatizmu kao što sam ja. Ipak je lakše i džepu i duši kad se registracija i reatest podele na dva dela
                            Last edited by stevak; 02.04.2014, 18:11.
                            ex SAABotražitelj

Comment

• Chubbs
                              Everybody lies
                              • 29.01.2006
                              • 5807
                              • Novi Sad
                              • Audi A6 1.8T

okreni-obrni **** ti pozadi.
                              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

Working...
                              X