Potrošnja goriva po board compu benzin/tng/cng

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Eon
    Moderator
    • 10.03.2005
    • 4225
    • Beograd-NBG-44
    • Superb 2.0 4x4 DSG

Potrošnja goriva po board compu benzin/tng/cng

Evo da i ja otvorim jednu temu, jer me je do sada dosta ljudi pitalo isto ili slično, a precizan odgovor nisam mogao da dam.

U slučaju a postoji board comp u vozilu koji meri potrošnju goriva (namenjeno za primarno gorivo), tačnije benzina, po ugradnji tng/cng uređaja koliko će stvarna potršnja odstupati cng/tng od izmerene po boardu?! Uzimamo u obzir da su točkovi i menjač fabričkih dimenzija i da board pokazuje preciznu porošnju primarno goriva, kao i da je gas idealno podešen!!!!

Koliko će se povećati odstupanje od pomenutog u slučaju da je smeša bogatija/siromašnija?!

Interesuje me teorijsko objašnjenje i eventualno neki primer iz prakse.

Hvala!
    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017
  • batakole
    CBC Član
    • 13.03.2006
    • 96
    • Beograd
    • Punto classic 1,2 8v

Koliko ja znam, i ima i nema veze potošnja gasa sa potrošnjom benzina .Na jednom blogu sam našao objašnjenje o tome pa ukratko da prepričam. Borad
    sve vreme čita podatke sa sonde koja na osnovu izduvnih gasova odredjuje parametre benziske smeše, tj koliko goriva i vazduha koristi u cilindru.
    Ako je smesa vazduha i gasa dobra, i izduvni gasovi će biti ok p ce board pokazivati približno tacnu potrošnju ali kao da vozite na benzin, kako Dora reče
    on misli da motor sve vreme radi na benzin,a komp za gas ga vara. E saca ako smeša gasa nije dobra npr. suviše bogata, benziski komp na osnovu izduvnih
    gasova, misli da je smeša benzina prejaka i smanjuje količinu benzina koji bi trebala da ide na sagorevanje, pa board pokazuje nerealno nisku potrošnju, u
    mom slučaju je to bilo 5,5l potrošnje u gradu što je smešno. U suprotnom board pokazuje vrlo visoku potrošnju ako je smeša siromašna, tako da je to jedan
    grubi pokazatelj ispravnosti i podešenosti gasnog sistema što se u mom slučaju pokazalo kao tačno. Ako negde grešim ispravite me.

Comment

• speedplus
      RIP Bio nam je drug!
      • 15.01.2007
      • 2419
      • LAZAREVAC

Originally posted by batakole View Post
      Ako negde grešim ispravite me.
      Grešiš, ovde
      Originally posted by batakole View Post
      Koliko ja znam, i ima i nema veze potošnja gasa sa potrošnjom benzina .Na jednom blogu sam našao objašnjenje o tome pa ukratko da prepričam. Borad
      sve vreme čita podatke sa sonde koja na osnovu izduvnih gasova odredjuje parametre benziske smeše, tj koliko goriva i vazduha koristi u cilindru.
      .
      Inače, Board prikazuje proračun,koji je izveden na osnovu:Vremena ubrizgavanja benzina,obrtaja motora,opterećenja motora,brzine vozila,momenta paljenja,... u zavisnosti od modela, manje ili više parametara je uključeno od navedenih

Comment

• b_samardzic
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2005
        • 1557
        • Smederevo

Sta ce bord compu moment paljenja? Jedini podata koji koristi je otvorenost benzinskih dizni.

To vreme koriguje sa VSS-senzorom brzine vozila i dobija podatak o potrosnji.

Zna se tacno koliko goriva prodje kroz dizne u jedinici vremena.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Slažem se, bord pokazuje zadato vreme na osnovu kapaciteta dizni i vremena otvorenosti dizni. Kod novijih automobil na osnovu kilometraže pokazuje nivo goriva tako da to ne treba mešati.
          Ukoliko je gas ili bilo koje alternativno gorivo dobro podešeno, prikazivanje potrošnje na bordu treba da je isto ili približno.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• speedplus
            RIP Bio nam je drug!
            • 15.01.2007
            • 2419
            • LAZAREVAC

Originally posted by b_samardzic View Post
            Sta ce bord compu moment paljenja?
            .
            to je izletelo u žaru borbe

Originally posted by b_samardzic View Post
            Jedini podata koji koristi je otvorenost benzinskih dizni.
            .
            kao što napisah,u zavisnosti od modela do modela vozila i godišta,svako je radio na svoj način

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

To delimično zadovoljava kao odgovor, uuuuu ala sam surov. Ja sam definitivno bio ubeđen da postoji neka korekcija u zavisnosti od količine uisanog vazduha (u smislu idealne smeše), te sam zao postavio pitanje vezano za bord i bogatu/siromašnu smešu.
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Ti nisi znao da pitaš a mi smo odgovorili tačno ono što si pitao

Kao ono šta je najveća mana kompjutera, to što uvek uradi tačno ono što mu kažeš a ne ono što si mislio.
                Daklem preformuliši pitanje.
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Keketarac
                  CBC Senator XXL
                  • 01.09.2007
                  • 588
                  • Novi Sad
                  • Seat Ibiza 1.2 TSI

Kod mene potrosnja TNG u odnosu na benzin po BC je veca za oko 20%.

Teorijski, razlika treba da bude jednaka razlici u energetskoj vrednosti litre benzina i litre TNG, odnosno da TNG bude tako podesen da ne dolazi do promene benzinskih parametara, tj. ako BC ima prikaz trenutne potrosnje, pri konstantnoj brzini i konstantnom gasu, prebacivanjem benzin/gas trenutna potrosnja ne bi trebala da se menja.

Comment

• zulurbr
                    CBC Veteran
                    • 27.03.2010
                    • 169
                    • Zrenjanin
                    • Nuova Bravo Sport Tj

Slažem se.

Comment

Working...
                    X