otkrivanje LPG u HR
Collapse
X
-
Ovlaštene radionice za ugradnju plinske instalacije imaju instruirano osoblje, a smiju primjenjivati isključivo opremu s proizvođačkim atestom. Kako radionice odgovaraju za izvršeni rad, nema nikakvog naknadnog atestiranja instalacije.
Kada budemo dosli do ovog nivoa, mozemo da kazemo da smo nesto uradili.
Do tada "... budimo ljudi, iako smo Srbi..."
-
-
ma da. IvaneT u pravu si 100%. kad se setim onih strahova o ugradjenom gasu (ne atestiranom) i odlaska u zemlje EU, sve dolazi na svoje. ljudi imaju logiku: ako je vec to tamo neko registrovao tako, zasto bi mi trazili posebne potvrde za svaku prepravku? i ako servis dobije atest, ono sto izadje iz njega ne treba dodatno testirati. dokle vise 15 saltera i obrazaca, tri majstora strucnjaka, komisije i slicno?
daleko je EU. mnogo daleko. ovde je reket i dalje na snazi, a svaka kontrola je u njegovoj svrsi..
Comment
-
-
Reket je i ako te neko primorava da ides u par ovlascenih servisa...
da se razumemo...ako pogresno instaliras i montiras bojler u kupatilu moze mnogo lakse da se pogine,nego od auto gasa.
Smeta mi sto je drzava kod autogasa striktna i pedantna ko svajcarci..a za sve ostalo ih boli k....,mora isti arsin za sve..u tome je problem.Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
Problem je u tome što i jeste isti aršin za sve. Svako može da ugradi gas ili bojler ali je potrebno posle atestirati obe ugradnej bar prvi put. Posle nikog ne boli uvo šta se sa tim dogadja jer cilj atesta nije zaštita ljudi nego oteti harač.
Comment
-
-
U Belgiji je SVAKI gas servis sa drzavnim certifikatom (ima svoj broj). Ne postoje drugi. Ima oko cini mi se preko 400 takvih u zemlji od 12 miliona stanovnika. Oni izdaju sve i samo to predas na uvid na tehnickom pregledu. Servisi imaju pravnu snagu da im se veruje ali i potpisuju isti papir. Sta mislis tako ti montiras bojler u stan na gas eksplodira gas zapali zgradu i izgori sve? Bole nekog uvo za tebe ako ne znas da uradis posao ali ja kao tvoj komisja necu da ispastam zbog budale. Stvar je u osiguranjima itd. Majstori navodno znaju sta rade bolje nego amateri. Ako se ipak nesto i desi onda je to samo peh a ne toliki rizik kao kad radi ko sta i kako hoce ali moze da izadje komisija da vidi i zasto je doslo do toga. Insistira se uvek da se utvrdi razlog (krivica). Gas je smesna stvar kao i vecina drugih "opasnih" stvari ali su i pojedini ljudi takodje ludi ko struja. Ovako se ipak odrzava neki red. Nije svuda dobro organizovano ali bar nekako ipak mora. U industriji su tek rigorozne norme. Tamo se tek trazi dlaka u jajetu. Sve bi nas potrovali da nije tako. A ta zajebancija ne da kosta nego . . .
Comment
-
-
Ivane, procitaj jos jednom pazljivo tekst. ima atesta samo se drugacije zove, placa se ekstra i sprovodi na drugom mestu.
i nije kao kod nas 10 godina rok nego se cesce radi.
ja sam nasao i jednu gresku (?) posto pise da je LPG u rezervoaru na -30C (samo tako pise) a sto nije tacno jer je temp ista kao i spoljne okoline (inace ne bi vazila fizika a vazi naravno) sve dok je u tecnom stanju a do hladjenja dolazi prilikom promene agregatnog stanja (tzv latentna toplota) itd...
isto kao i navod da su svuda isti spoljni prikljucci za tocenje, sto je netacno nazalost.
meni se cini da se tamo tek otkrivaju cari LPG-a, vec i venturi a kamoli injection gasa predstavljaju malo cudo tehnike...sto me cudi jer su utim krajevima koristili i ugradjivali gas jos pre 20tak godina.
tekst je meni interesantan da bi mi mogli da se poredimo gde smo organizaciono a gde u primeni koja je ovde daleko masovnija.
a i cene tamo su onako...fine za servisere
meni se tek svideo sve u svemu, krenulo je i tamo.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Ma znam ja kako oni vrse atestiranje. Nego mi je krivo sto mi nemozemo da promenimo prastari zakon, kome je zadnji update radjen pre 20 godina.
Hrvati su barem po tom pitanju, nesto uradili. Njihov zakon je ustvari prevod Italijanskog i tu nema greske.
Tacno se zna ko sme da vrsi ugradnju gasnih istalacija. Postoje licence, koje se relativno lako dobijaju, ali se zato jos lakse gube. Zna se i ko je odgovoran ako se nesto na autu desi, a uzrok tome je nepravilno ugradjen gasni sistem. Zasto kod nas tu odgovornost na sebe preuzima AMSS, masinski fakulteti, Vinca?
Trenutno im je atestiranje unosan posao i mogu lako da dodju do love. Nepregledaju automobile i cak se nude serviserima da dolaze u servise i pregledaju ih. Serviser za to biva propisno nagradjen, a tarifa se krece od 500-1000 din.
Da ja to uradim imao bih extra prihod od u proseku 50-100 automobila mesecno. Malo li je?
Ali da ne zalizomo duboko u problematiku nase drzave, neka se zavrsi na onome : "...budimo ljudi..." hebo nas ko nas sastavi
Comment
-
-
Originally posted by IvanTTrenutno im je atestiranje unosan posao i mogu lako da dodju do love. Nepregledaju automobile i cak se nude serviserima da dolaze u servise i pregledaju ih. Serviser za to biva propisno nagradjen, a tarifa se krece od 500-1000 din.
Ali lova je lova, ja uzmem 4000 za 4 sata puta 3 čoveka a oni uzmu 3600 za 10 minuta puta 1 čovek, malo li je??
Ono što meni najviše smeta je što neki šmrlja koji nije nikad u životu zamastio ruke, nije nikad montirao ni jedan gas a verujem ni prisustvovao montaži meni kaže kako treba da se montira ventil za koji nema mesta ni da ga vidiš a kamoli smestiš.
Prodje mi instalacija TUV bez spirale ali ovde jok, mislim nauka je to?? A na njihovom sajtu ne piše da treba a po onom što piše nema ugradnje u 90% vozila.
Ali mora se opravdati otimanje para, ne može to uzmi pare i ne kaki, bilo bi suviše lako, nismo mi na to naučili.
Čekam samo da se počnu deliti licence za servisere. Ne sumljam uopšte da će ti isti da dele licence. Kome? Peri iz Tavankuta za koga nisu ni čuli, Ivanu, meni da budem neskroman za mene??
Ko će njima da deli licencu za deljenje licenci? Ko će da ih propita?
Comment
-
-
Gotovo je sigurno da ce AMSS izdavati licence. Od kada ne zna se, ali se plasim da ce to vrlo brzo postati surova realnost.
Comment
-
-
a vrlo brzo ce se promeniti i taj prastari zakon od pre 20 godina jer smo potpisali kao drzava da prihvatamo ECE norme u punom obimu pa tako i za LPG R 61 (bese li taj broj ?) u svemu.
znam sta te i sta vas muci, nazalost wild west ali nece jos dugo.
svi se bore da pregledaju, pa to postalo unosno ko markice za cigaretevolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment