Pozdrav svima, ovo mi je prvi post na forumu. Imam jedan problem. Na placu mi stoji Fiat Tipo koji je vozen do pre dve godine na gas, a od tad nakon kupovine drugog vozila nije pipnut. Vozilo je jos tad bilo u losem stanju ali nekako je prolazio tehnicke preglede a posto je plinska boca u obliku tocka u gepeku vise sa njom nisam mogao da ga registrujem tako da je otisao u penziju jer se nije isplatilo nikakvo ulaganje. Pokusavao sam da prodam krs ali niko ga nece ni za 150 evra tako da sam resio da ga raaturim i isecem i rasprodam u delovima i na otpadu. Problem je sto u plinskoj boci jos ima gasa, oko cetvrtina boce, i ne bih da radim sa elektricnim alatom dok negde ima gasa. Kako najprostije da ispustim gas? Ne bih da skidam multiventil, necu da cuvam i pretacem gas i nigde ne zurim. Jel moze to da se isvede tako sto bih odsrafio cev sa isparivaca koja dolazi sa boce i da ostavim da polako sve ispari? Da li bi skroz izjednacio pritisak sa spoljnom sredinom da mogu bezbedno da skinem multiventil sa boce. Multiventil nije pipnut od zadnje voznje, znaci ostao je otvoren. Mogao bih da upalim auto i da ostavim da radi ali nemam akumulator, sa novog auta necu da skidam, pitanje da li bih upalio i da li ima ulja, jer je pustao ulje a i trebalo bi dugo da radi. Sta je najbolje sto mogu sam bezbedno da uradim?
Praznjenje TNG boce
Collapse
X
-
Najbitnija stvar je da sta god da radis da ne radis u garazi ili zatvorenom delu vec da bude napolju dalje od potencijalni izvora moguceg zapaljenja i naravno zbog tebe da ne udises, ako je na placu na otvorenom onda nemas problema, a za ispustanje sacekaj nekog od majstora sa foruma da se javi
Comment
-
-
Zavrnes ventil na boci. Skines cijev sa isparivaca i odvrnes nek curi pomalo. Kad vidis da je zaledio. Zavrnes bocu sacekas da odledi i opet pustis. Nemas problema na otvorenom. Takodje nemoj otvoren plamen i slično koristiti u blizini
Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока
Comment
-
-
Zavrneš ventil na boci, klještima. Odvrneš pomalo oba holendera da iscuri gas iz cevi, mala je količina nije opasno sem ako ne upališ brener dok to radiš. Nije opasno na otvorenom. Odvrneš dva (ili jedan) šraf koji drže bocu za patos. Izvadiš bocu i odneseš je nekom majstoru za plin. Okreneš se i odeš miran... Sve ostalo je njesra i opasno jer nemaš iskustva, vetar može odneti gas gde ne treba, i majstori koji o tome ne razmišljaju ponekad puknu...
Za bocu možeš dobiti oko 300 dinara na otpadu tako da je ******ština rizikovati za te pare...
To tako treba a ti kako hoćeš.
Comment
-
-
Ispustao sam danas gas ali mi prilicno sporo ide. Skinuo sam cev sa isparivaca medjutim kad jace odvrnem ventil na boci, iz nje se cuje zvuk kao da gas pocinje da kljuca. Pri tom gas iz cevi siklja poprilicno. Da li je to opasno u smislu da moze doci do eksplozije boce ili boca moze podneti takav pritisak? Za svaki slucaj sam ispustao lagano ali kazaljka se jedva mrdnula. Koliko znam multiventil je tako napravljen da kroz njega gas ne moze izlaziti tom brzinom da ugrozi integritet boce, ali sta znam..
Comment
-
-
Uvek se divim ljudima koji pitaju da bi pitali a onda rade po svom.. Tako ćeš prazniti bocu danima...
Comment
-
-
Boca ne moze da pukne, odakle ti ta ideja. Zasto bi pukla?
Ispustanjem gasa kroz cev izlazi tecna faza i kaplje po autu i siri se gasovita faza. Medjutim ne ispari sve odma, nesto iskaplje na zemlju i isparava malo duze. Ukoliko imas kanal, podrum ili neku udolinu u blizini gas ostaje tu zato sto je tezi od vazduha. Iz kanala tesko izlazi ali ga iz neke udoline oduva vetar, ukoliko ga neko pre toga ne zapali. Ako si toliko dokon onda povezi plinski reso na isparivac pa kuvaj pasulj i ostale ruckove pa ces za mesec dana da potrosis plin. Salim se malo. Ta tecna faza moze da te opece, ozbiljne posledice mozes da imas.
Dora ti je lepo reko sta da radis. Zavrni bocu i odnesi je nekom majstoru. I zaboravis na nju. Inace kad zavijes ventile na boci proveri izlazi li gas. Ako ne izlazi mozes slobodno da rasturas auto.
Comment
-
-
pomoc
Originally posted by Dora View PostZavrneš ventil na boci, klještima. Odvrneš pomalo oba holendera da iscuri gas iz cevi, mala je količina nije opasno sem ako ne upališ brener dok to radiš. Nije opasno na otvorenom. Odvrneš dva (ili jedan) šraf koji drže bocu za patos. Izvadiš bocu i odneseš je nekom majstoru za plin. Okreneš se i odeš miran... Sve ostalo je njesra i opasno jer nemaš iskustva, vetar može odneti gas gde ne treba, i majstori koji o tome ne razmišljaju ponekad puknu...
Za bocu možeš dobiti oko 300 dinara na otpadu tako da je ******ština rizikovati za te pare...
To tako treba a ti kako hoćeš.
Comment
-
-
Da, zavrni taj ventil i odvrni oba holendera pomalo da ispustiš gas iz cevi. Kad prestane da ide gas demontiraj šta hoćeš...
Comment
-
-
Originally posted by Dora View PostDa, zavrni taj ventil i odvrni oba holendera pomalo da ispustiš gas iz cevi. Kad prestane da ide gas demontiraj šta hoćeš...Last edited by Slobec; 31.01.2022, 19:33.
Comment
-
-
Napravi sapunicu pa ispitaj. Zavrći dok ne prestanu balončići. Ako ne valja burić samo će biti još gore, navoj je sposoban da izdrži veliku silu, bakarna cev nije.
Comment
-
-
Comment