prenizak pritisak plina i vraća na benzin

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zeljkoci
    CBC Veteran
    • 12.05.2008
    • 143
    • La
    • Fiat Punto. 1.2

prenizak pritisak plina i vraća na benzin

Molim moderatora da spoji ovu sa odgovarajućom temom, ukoliko ima potrebe.

Naime, u pitanju je ćaletov punto 2010, 1.2, 60ks, 35.000km, AC stag, landirenzo isparivač LI 02, valtek. Isparivač i dizne su stare oko 2g.
    U poslednje vreme je počeo čudno da se ponaša. Ponekad kad ga upalim (temperatura je nebitna), ne prihvati prebacivanje na gas, zapišti i odmah prebaci na benzin. Potom ga ugasim, pa upalim i tada je sve u redu.

Juče, posle otvorene vožnje i pauze od pola h, upalio je normalno, ali više nije hteo da prebaci na plin. Prekidač zapišti i računar ispiše grešku preniskog pritiska gasa. Svaki sledeći pokušaj paljenja i prebacivanja na plin je uzaludan. Samo ispisuje istu grešku.

Evo šta je odrađeno u cilju otklanjanja kvara:
    • demontirana dovodna cev gasa tečne faze sa isparivača, i na 1-2 sek pušten gas prisilno, preko prekidača i kontakta u kabini. Sprovedeno uz povećane mere bezbednosti. Gas potekao kroz cev normalnim protokom, sto će reći da je sigurnosni ventil na samoj boci ispravan.
    • demontiran sigurnosni ventil sa isparivača, duvao vazduh na ulaz u ventil, ništa ne prolazi. A onda sam špulnu na kratko (0,5sek) spojio na akumulator i dok sam duvao, vazduh je potekao na drugu stranu. Zaključio sam da je sigurnosni ventil na isparivaču ispravan.
    • filter tecne faze star 2 meseca
    • filter gasne faze star 2 meseca
    • demontiran isparivač sa vozila i rastavljen na najsitnije delove, iako za to mozda nije bilo potrebe, jer je km dosta niska. Membrana i dihtung u odličnom stanju, bez anomalija, ali klackalica nesto malo zaprljana. Nista preterano. Sve je oprano u UZ kadi i vraćeno na svoje mesto.
    • MAP senzor pokazuje razne vrednosti dok auto radi na benzin, ali čim pokušam da prebacim na plin, MAP stane na jednoj vrednosti i ECU ne dozvoljava prebacivanje na plin. Zapišti greška preniskog pritiska gasa i odmah prebaci na benzin.
    • mape su idealno podesene

Valjda nisam nesto gore pogresno zakljucio...
    Može li pomoć sta dalje gledati?
  • zeljkoci
    CBC Veteran
    • 12.05.2008
    • 143
    • La
    • Fiat Punto. 1.2

Jos nesto...

Primetio sam na racunaru, kad pritisnem prekidac u kabini za prebacivanje na gas, nece da pusti dizne u rad.

Mozda nekome znaci...

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Staviti manometar na crevo od isparivača do dizni. Izmeriti prisak i proveriti da li se slaže sa rezultatom koji prikazuje map senzor.
      Seljačka metoda.. Odvrnuti šelnu na crevu koje ide od isparivača do dizne i ako ima pritiska šištaće, baciti map senzor. Ukliko ne šišti baciti isparivač.
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zeljkoci
        CBC Veteran
        • 12.05.2008
        • 143
        • La
        • Fiat Punto. 1.2

Dora, pritiska u crevu od isparivaca ka diznama ima, ali vrlo malo. Kvar je otkriven uz pomoc dodatna 2 oka! Covek je ekspert!

Špulna na isparivacu je oslabila i struju koju dobija iz racunara je sad slaba. Kad se prikopca direktno na akumulator, sve fercera.
        Zato je i prosla kod mene na testu, u gornjem tekstu.

Slucaj je resen. Hvala na trudu

Comment

Working...
        X