Postoji li uredjaj za TNG i board kompjutere....

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DraxNS
    CBC Senator XXL
    • 24.10.2006
    • 520
    • Bačka Palanka
    • Peugeot 307 SW

Postoji li uredjaj za TNG i board kompjutere....

Da bi tema bila smislena... naslov bi bio malo predugacak.... pa cu elaborirati ovde.

Od kad sam postao vlasnik automobila sa board kompjuterom... usao sam u vrli novi svet novih informacija o samom automobilu... i primetio svasta nesto, pa sam se zapitao:

Da li ima uredjaj, koji bi board kompjuteru saopstavao informaciju o kolicini TNG-a u boci, kao sto to ima za benzin/dizel? Naravno ovaj uredjaj bi morao biti vezan i sa prekidacem koji u zavisnosti na koje gorivo se vozi daje pravu informaciju board kompjuteru.

Znaci sad kad naspem goriva (benzina) i prema stilu voznje, imam procenu trenutne potrosnje, prosek potrosnje i izmedju ostalog meni veoma dragu i bitnu informaciju, a to je DOMET, odnosno koliko jos kilometara mogu preci vozeci trenutnim stilom voznje i sa dostupnim gorivom.

Znam da ima mogucnost da se na prekidacu u kabini vidi (prema broju lampica) koliko otprilike jos ima TNG-a u rezervoaru... pa sam zato i zainteresovan da saznam da li nesto tako moze i da se prosledi board kompjuteru....

Nisam na ovakvu temu do sada naisao.... ako ima, moze link do iste... hvala
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Ukratko, može ali ako to nije u fabrici napravljeno bilo bi preskupo za naknadno ugradjivanje i teško da bi našao nekog da ti to odradi.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• DraxNS
      CBC Senator XXL
      • 24.10.2006
      • 520
      • Bačka Palanka
      • Peugeot 307 SW

Hm pa i pitanje je vise opsteg/teoretskog tipa nego sama potreba za momentalnom konkretnom ugradnjom.

Ovo je mozda vise ideja za razvoj nekog modula za naknadnu ugradnju, koji bi trebalo biti moguce ugraditi na sve TNG sisteme i na sve putne racunare, svih automobila....

Jeste, priznajem da malo utopisticki deluje, ali verujem da cak ovako nesto nije nemoguce uciniti jeftinim i jednostavnim za ugradnju. Posto vec postoje jeftini moduli (koji btw treba da dodjem do tebe Dora da mi ugradis ) koji bar preko lampica na prekidacu u kabini pokazu ono sto im plovak u rezervoaru javi.... kontam da "upgrade" na davanje te informacije samom kompjuteru u automobilu ne bi trebala biti prevelika pamet.

Ovako laicki, mislim da je najveci problem u samim boardkomp-ovima... sto svaki proizvodjac ima svoje cake, cak i u okviru istog modela automobila... i u presretanju te informacije preko ovog hipotetickog modula. Doticni bi morao imati mogucnost povezivanja na sve moguce/postojece sonde/detektore/senzore cisto da bi se fizicki mogao povezati sa njima, a sam inteligentni deo bi pretpostavljam bio lako resiv preko nekog EEPROM-a ili mozda cak banalnije memorije poput one u USB stick-ovima u kombinaciji sa nekim jednostavnim procesorom za tekve informacije. Preko toga bi se jednostavno ucitavao program za odredjenu marku/model/varijantu/godiste ...

Kao sto rekoh nisam strucan ni posteno ovo da pojasnim, ali mislim da je ovakav uredjaj moguce uciniti jeftinim i jednostavnim... kao sto i pretpostavljam da (onome ko to i ume) nije prevelika pamet tako nesto i sklopiti.

Meni je ideja pala na pamet... al sta mi vredi kad je ne mogu niti umem komercijalizovati... pa bar da je podelim ovako javno... nece da skodi

A jos ako se i kogod strucan ubaci u pricu... ko zna.. mozda na kraju i zaista bude nesto

Comment

• bokija
        CBC Senator XXL
        • 25.01.2008
        • 640
        • Beograd

Bas je utopija,prvo,sam hardver koji ocitava nivo plina je grub i neprecizan.Pustiti takve podatke na board,cak i da nadjes nacin,je cisto zamajavanje istog.Ono sto fabrika nije razvila i optimizovala tesko da moze precizno da radi.Cak i fabricki podatci o nivou benzina nisu ni blizu tacni stvarnom stanju.
        I'm not beautiful,but I'm stupid

Comment

• Plinadzija
          CBC Senator XXL
          • 29.07.2008
          • 1514
          • Paracin

Ma daj, hardver koji ocitava nivo plina je prilicno isto grub kao i onaj koji ocitava nivo benzina. Kao sto rece Dora u jednom od postova softver je sve a ostalo je samo manje ili vise precizna mehanika. Najmanji bi problem bio usaglasiti vrstu informacije koju daju meraci oba tanka ali softver koji racuna sve ostalo ne moze biti univerzalan jer prvo nije ista potrosnja, drugo sta cemo za razliite velicine boca...
          UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

I to je stvar softvera, kaže se od ovog napona ili otpora do tog napona ili otpora ima toliko litara, litara po kilometru se troši toliko i toliko.

Problem je kod metode koliko litara po kilometru jer to ne radi ni na benzinu kako treba. Problem je povezati sa kilometrima, to jest meračem predjenog puta i najveći problem teško da b ise to moglo napraviti univerzalno za sve aute a posebno za svaki tip automobila bi bilo skupo plus što fabrike nisu baš rade da daju podatke koji bi te zanimali.

Uglavnom nije neizvodljivo ali bi neki amater alektroničar trabalo baš da se posveti tome pa onda softveraš pa onda majstor
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• bmw735i
              CBC Senator
              • 07.05.2006
              • 258
              • Mostar
              • BMW 320i, 740i, 750i

Ja sam to riješio na starom BMW-u a sad bih se trebao nakaniti i na ovome.
              Naime BMW-ov mjerač goriva je padajućeg otpora od 95ohm pun do 3ohm prazan a slično se ponaša i zavoli plovak. Prekinuo sam vod sa rezervoara relejem i na radni kontakt stavio signal sa plovka a na mirni signal iz rezervoara benzina. Obadva su spojena sa druge strane na masu.
              Lijepo je bilo gledati kad sa 20 litara potrči kazaljka na 80 pri prelazu na plin. Bordu je trebalo malo da se snađe ali je nakon nekoliko kilometara pokazivao autonomiju i prosječnu potrošnju. BMW-ov bord se može kalibrirati pa se može uraditi korekcija potrošnje na plin. Malo je brže pokazivač na tabli reagirao na krivine ali BMW u tabli ima stabilizaciju pa kompenzira ljuljanje plovka donekle.
              BMW 320i E46 M54 STAG 300 ISA2 Zavoli Zeta S HANA 2000 tip C, BMW 740i E38 M62 STAG 300 ISA2, BMW 750i E32 M70 STAG 300
              Peugeot 206 1.4i XS (ženin) STAG 300 ISA2 Zavoli Zeta N HANA 2000 tip C

Comment

• djj_mclaren
                CBC Početnik
                • 05.07.2007
                • 8

Re: Postoji li uredjaj za TNG i board kompjutere....

Originally posted by DraxNS
                Da bi tema bila smislena... naslov bi bio malo predugacak.... pa cu elaborirati ovde.

Od kad sam postao vlasnik automobila sa board kompjuterom... usao sam u vrli novi svet novih informacija o samom automobilu... i primetio svasta nesto, pa sam se zapitao:

Da li ima uredjaj, koji bi board kompjuteru saopstavao informaciju o kolicini TNG-a u boci, kao sto to ima za benzin/dizel? Naravno ovaj uredjaj bi morao biti vezan i sa prekidacem koji u zavisnosti na koje gorivo se vozi daje pravu informaciju board kompjuteru.

Znaci sad kad naspem goriva (benzina) i prema stilu voznje, imam procenu trenutne potrosnje, prosek potrosnje i izmedju ostalog meni veoma dragu i bitnu informaciju, a to je DOMET, odnosno koliko jos kilometara mogu preci vozeci trenutnim stilom voznje i sa dostupnim gorivom.

Znam da ima mogucnost da se na prekidacu u kabini vidi (prema broju lampica) koliko otprilike jos ima TNG-a u rezervoaru... pa sam zato i zainteresovan da saznam da li nesto tako moze i da se prosledi board kompjuteru....

Nisam na ovakvu temu do sada naisao.... ako ima, moze link do iste... hvala
                sve to moze i nije problem,samo sto je problem platiti coveka koji ce to da napravi,a i koliko je ljudi zainteresovano za to...sve se vrti oko para...jos + 1 problem,tesko je to napraviti a da bude univrzalno...ali i to moze...

Comment

Working...
                X