Curi plin

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • samir
    CBC Član
    • 07.03.2007
    • 39
    • Sarajevo

Curi plin

Danas sam se normalno vozio auto (Renault Scenic RX4) na plin. Nakon dva sata provedenih na otvoren prisao sam autu i primjetio miris plina.
    Otvorim haubu i vidim da je jedno crijevo potpuno bijelo i hladno.

E, sada, ono sto mene muci nije to crijevo koje je puklo, mada mi nije jasno kako (plin je ugradjen prije nesto vise od dvije godine i kilometraza sa plinom je nesto ispod 30 000 km), nego multi-ventil.

Naime, prema mom shvatanju, funkcija multiventila je da drzi plin u boci tj da je zatvoren dokle god nema kontakta i dok temperatura rashladne tekucine ne dostigne 40 stepeni. Da li sam u pravu, ili multi ventil ima neku drugu funkciju???

Nije mi jasno, kako moze da curi plin u motoru, kada bi multiventil trebao biti zatvoren.

Sistem je BRC sequent 24.
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Curi plin

Crevo se podrazumeva da je gumena cev? To ne sme da pukne ali ako već pukne onda nema plina dok auto stoji, ugašen.
    Multuventil ima ulogu da zatvori bakarne cevi ak ose pokidaju, mala curenja ne može da zaustavi.
    U tvom slučaju ventil kod motora je zakazao ako je isticao plin dok je auto ugašen.
    Spas od ovoga je multiventil sa elektroventilom na boci.

Inače sistem ima pritisak čim se upali auto da bi mogao u svakom trenutku da predje na gas. On prelazi na gas po zadatim uslovima (temperatura i obrtaji) ali je već pod pritiskom i ranije.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• samir
      CBC Član
      • 07.03.2007
      • 39
      • Sarajevo

Hvala,

Da, govorim o gumenom crijevu.

Situacija je sljedeca. Sinoc sam ostavio auto parkirano na vikendici u blizini grada. Mislio sam da ce sav plin iz boce iscuriti, ali se to nije desilo. Znaci da ipak neki od venrila radi (multiventil ili elektroventil).

Jutros kada sam dosaso do auta nista se nije osjetilo, otvorio sam haubu, ni tamo nije bilo nikakvih tragova. Upalio sam auto i vozim na benzin. Danas idem kod servisera da detaljno analiziramo stvar.

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Onda je iscurilo samo od elektroventila nadalje ali je to mala količina da bi se smrzavalo jedino ako je proces bio neposredno pre nego što ćeš ti naići. U svakom slučaju nek pregledaju.
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• samir
          CBC Član
          • 07.03.2007
          • 39
          • Sarajevo

Bio kod servisera. Cudno, kada smo tamo upalili auto, sve fino, kucka, radi ko sat. Ugasi, upali,..... nista sve u najboljem redu

Usput zamjenimo filter gasne faze, svako mu je bilio vrijeme da se mijenja.
          Upalimo auto, kad ono trese kada radi na plin. Na benzin sve OK. Malo po malo i skontamo da je jedna dizna losa. Uzas. Naravno, on nema dizne, danas sam obisao blizu okolinu Sarajeva i niko ziv se ne bavi BRC sistemina . Svi kazu, super je sistem ,ali je skup i niko ga ne ugradjuje.

Evo kako to izgleda na autu:

Znaci sada mogu bolje da objasnim situaciju. Crijevo koje je bilo bijelo je crijevo koje ide iz dizne oznacene sa 1. Dizna koja ne radi je dizna broj 4.

E, sada kako nabaviti diznu. Na dizni je ispisano sljedece:

09SQ9902002
          5LC 2616/2.

Da li neko ima ove dizne??? ili, zna li neko gdje se mogu kupiti i po kojoj cijeni, pa da onda razmisljam kako je dobaciti do Sarajeva???

Hvala

Comment

• duh koji hoda
            CBC Veteran
            • 10.03.2009
            • 123
            • djavolja varos

065/516-271 Dejan servis u Brchkom.

Comment

• samir
              CBC Član
              • 07.03.2007
              • 39
              • Sarajevo

Hvala na pomoci.
              Serviser je uspio da nadje diznu. Danas je promjenili i auto opet radi kako treba

Comment

Working...
              X