Šta podrazumeva Garancija

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • djukic
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2005
    • 2526
    • Beograd

Re: Šta podrazumeva Garancija

Originally posted by Chubbs
    ovo poslednje je za ekstremne slucajeve(pacijente) i ponistava sve ostalo, nemoguce je obezbediti te uslove.
    Ta recenica se prenosi s kolena na koleno. Nastala je negde s kraja 90tih i potekla je od "uvoznika". Naravno zamislite kupca koji naruci 17ticu CRT monitor i cuva kutiju 3 godine?

Zbog takvig gluposti sam i prestao da radim sa nekim dobavljacima koji nisu razumni...

Sto se tice garancije na ugradnju Gasa u automobile, ako hoce servis moze da te voza danima i godinama. Evo ja ti garantujem da tvoj auto nece proci na vestacenju ispravnosti. Ispravnost je uslov da sve radi kako treba...

Probaj da blefiras sa inspekcijom, ali meni se cini da oni ne znaju da ti nameste auto tako da pretnja nema puno vajde...
    https://t.me/pump_upp

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Sto se tice garancije na ugradnju Gasa u automobile, ako hoce servis moze da te voza danima i godinama. Evo ja ti garantujem da tvoj auto nece proci na vestacenju ispravnosti. Ispravnost je uslov da sve radi kako treba..
      Tačno, stvar je stava, dobre volje i poštovanja poslovnih običaja. Neki dan sam na moju štetu zamenio map senzor koji košta 4000 dinara a bio je pun ulja kao i ceo usis, to je bio ustupak ali dalje nema, ili popravlja ili nema garancije.
      Opet neki dan ugradjujemo polovno, skinuo sa jednog auta a stavljamo na drugio isti takav, filter polucigla i na napomenu trebalo bi da se menja, čovek kaže pa radio je do sada normalno (motor), ja gledam i kažem dobro. garancija je do kapije. Sve je stvar servisera, poverenja i mušterije. zakon će se ispoštovati, imaće račun, pravilnik o reklamacijama, servisnu knjižicu i pečat a postupak je...
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• deki-ascona
        Bio nam je drug! RIP
        • 10.04.2007
        • 2118
        • NI , Trosharina

Ne znam da li je ovo off, ali nov predlog zakona o zastiti potrosaca ce omoguciti kupcu da bez razloga potrazi povracaj novca (u propisanom roku) , cak i za odecu, belu tehiku, namestaj...bice zloupotreba i izivljavanja, a u svakom slucaju bice zanimljivo prodavcima robe i pruzaocima usluga.

@harmless
        U opisu radnog mesta mi je i dalje zafrkancija sa reklamacijama i garancijama, ali je vlasnik firme zakljucio da je nezadovoljna musterija losa reklama, pa je doneo odluku da dajemo kupcima nov proizvod ili da o nasem trosku angazujemo profesionalce da otklone kvarove, bez obzira na poreklo robe i postojecu servisnu mrezu. To je izracunao na osnovu broja svih (malobrojnih) reklamacija u 2009. i ukapirao da finansijski necemo ni da osetimo. Usput time zeli da sahrani konkurenciju.
        Medju nama govoreci, dobar trgovac, veliki lager, moze mu se ...
        Originally posted by Valent Vudriga
        ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
        Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

Ne znam gde si to našao, da bez razloga vraća novac? Sada i sa razlogom teško izvućeš svoje pare. Ustvari, to za nekoga postoji i sada, ali to je baš off. Primer je Dorin postupak 4.000 na njegovu štetu. Gde bi stigao, da svima poklanja?!!!

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

Po novom zakonu ćeš moći da vratiš proizvod i sa razlogom da ti ne odgovara i iz još milion razloga, tako je svugde u svetu, zato je i pukla ekonomija prošle godine, i pući će opet samo je pitanje kada.

Kupiš foto aparat, za koji ustanoviš da nije baš to što si želeo, odeš i vratiš oni tebi pare ili neki drugi model bez ikakvog pitanja, naravno nude da popuniš anketu koliko si zadovoljan uslugom, ali ne moraš (tako je u ameriki). Oni to posle prodaju po nižoj ceni na rasprodajama ali moraju da naglase da je to vraćena roba, ili ako imaju dogovor sa fabrikom onda se prodaje kao factory rebuild (i ako se ovkao obično prodaju duže korištene stvari, npr. sa lizinga) ili bez pakovanja.

Pojenta je da npr. modna kuća jednog našeg poznatog bizmismena mom najmlađem ("glupom") bratu u jesen košulju/džemper proda kao najnoviju kolekciju po 12.000 dinara, u januaru je već popust od neverovatnih 40%, na proleće je prodaju po 2.000 dinara, a i na tih 2.000 imaju bar 100% zarade.
            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
            11.04. 0:12 #2
            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• deki-ascona
              Bio nam je drug! RIP
              • 10.04.2007
              • 2118
              • NI , Trosharina

http://www.naslovi.net/2009-09-13/press ... je/1321377

Gledano sa potrosacke tacke gledista, isplati se biti clan nekog foruma za zastitu potrosaca, posto ce oni novim predlogom biti veoma opasno oruzje. Advokati, , direktna veza sa inspekcijskim sluzbama (koje ce morati u zakonskom roku da se pravdaju tim forumima).

edit : zaboravih da napomenem da se to odnosi na robu/uslugu kupljenu "na daljinu", telefonom, faxom, online..sto u sustini ne menja stvari, posto ta vrsta trgovine zivi itekako kod nas. Fizicko lice vidi sajt, trazi instrukcije za placanje, mi posaljemo proformu, uplati opet fizicko lice na razun, mi kucamo fiskalno (opcija bezgotovinsko) i to je trgovina na daljinu. E sad ako se gospodja iz Pirota predomisli za skoro 1 tonu keramike prevezenu na daljinu od 100km (nije isto uzivo i na sajtu) onda mi vracamo robu bez pardona, o nasem trosku naravno.

Jezivo, zar ne ?

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Originally posted by uglavnom_bezopasni
                Kupiš foto aparat, za koji ustanoviš da nije baš to što si želeo, odeš i vratiš oni tebi pare ili neki drugi model bez ikakvog pitanja, naravno nude da popuniš anketu koliko si zadovoljan uslugom, ali ne moraš (tako je u ameriki).
                Slično je i moje iskustvo 1.989.g., samo nije bez pitanja, nego taj anketni listić, koji reše po kratkom postupku. Kupio sam kolor TV ekran 21" NTSC koji sam dva meseca koristio za video igrice i kao monitor za commodor 64C. Vratio sam ga, jer nisam mogao da ga unesem u avion kao lični prtljag. Novac su mi vratili do poslednjeg centa.

Pregledao sam sajt Narodne skupštine i nisam našao Zakon o zaštiti potrošača ni u proceduri, a na snazi je zakon iz 2.005.g. Po njemu se vraća novac samo u slučaju nedostataka robe ili pruženih usluga, ili se zamenjuje ispravnom.

Comment

• deki-ascona
                  Bio nam je drug! RIP
                  • 10.04.2007
                  • 2118
                  • NI , Trosharina

Treba da gledas sajt min.trgovine i usluga.

To je radna verzija.

A reklamacije - to je vec harmless napisao, resava se pravilnikom o reklamacijama. Povracaj robe nece spadati u reklamacije, osim ako nije reklamacija u pitanju. Poenta je da ce roba moci da se vrati ako se nekom ne svidja kako mu stoji.

Da ne bi bio totalni off, bilo bi zanimljivo da neko od plinadzija napise svoje vidjenje stvari. Eto, sad za Doru znamo da je vec u EU , sve popravlja o svom trosku ... znao sam ja da je svetski covek

Comment

• djukic
                    CBC Senator XXL
                    • 27.03.2005
                    • 2526
                    • Beograd

Moze moze da se zameni u Ameriki. Ovde nece da moze nikako. Sistem zamene i garancije i priznavanja svih mogucih hirova musterija napustio je i gigant kakav je Nokia.

Pogledajte sistem koji su usvojili pocetkom 2009. godine, a to je sistem ponistavanja garancija. Erikson je u telefone poceo da ubacuje sundjer (detektuje potapanje i kvasenje) upravo u cilju osporavanja zamena i garancija telefona....

Zamisli servis racunara, servisiras coveku racunar - sredis softwer namucis se s virusima snimis podatke... Posle par dana on opet kod tebe s istim problemom... Koji ce njega zakon da zastiti a koji mene...

Comment

• deki-ascona
                      Bio nam je drug! RIP
                      • 10.04.2007
                      • 2118
                      • NI , Trosharina

Ima u predlogu zakona na linku iznad, audio materijal, softver i slicno ne moze se vratiti kao npr. ves masina ili cipele. Uzeta je u obzir zloupotreba, tj. kopiranje, a samim tim i krsenje zakona o autorskim pravima.

Usput, juce je nas kupac samoinicijativno zvao proizvodjaca u Srbiji, pozalio se na servisera (na koga smo ga mi uputili), a malopre nam je receno da doticni servis vise nije ovlascen !!! Serviser je naljutio kupca, i ostao bez posla !!!!

Comment

• djukic
                        CBC Senator XXL
                        • 27.03.2005
                        • 2526
                        • Beograd

Ja se trudim da nedodje do reklamacija. Kada i dodje onda sve ucinim ali bas sve da se situacija razresi bez zatezanja.

Do sada me samo jednom zvao proizvodjac i trazio razjasnjenje situacije s kupcem. Kupac je proizvod kupio u americi i prikljucio ga na nasu mrezu bez adaptera. Normalno proizvod je stgradao. Posle slanja slika i obrazlozenja, proizvodjac se slozio da se garancija ne uvazi. Prepustio nam je ovde odluku o daljim koracima. Da bi kupac bio zadovoljan mi smo ovde o nasem trosku popravili uredjaj i predali ga kupcu bez naplate.

Kupac je poslao mail proizvodjacu u kome mu se zahvaljuje... to nam je donelo bar 10 poena kod proizvodaca koji nam se zahvalio na savesnosti iako smo bili u pravu oko nepriznavanja garancije.

Ja ne razumem plinadzije iz prvog posta. Auto ne radi kako treba i potpuno je jasno da su pogresili. Trebalo je dzentlmenski da prihvate krivicu i odrade popravku istog trena. To bi napravilo jos jednog zadovoljnog musteriju, i jos puno preporuka tu je poenta a ne u zakonu i pretnjama inspekcijom.

Comment

• Franjo
                          Banovan
                          • 14.08.2009
                          • 2831
                          • Inđija - Beograd
                          • Renault megan II res

[quote="deki-ascona"] Poenta je da ce roba moci da se vrati ako se nekom ne svidja kako mu stoji. /quote]

Na brzinu sam preletio i prezentaciju i radnu verziju zakona. Nisam našao bitne promene dosadašnjih zakona, osim što zakonski rok garancije ne može da bude kraći od dve godine.

Povraćaj novca, raskidanje ugovora i zamena robe samo u slučaju nesaobraznosti robe ili usluga sa uslovima ugovora ili date garancije.

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Ja ne razumem plinadzije iz prvog posta. Auto ne radi kako treba i potpuno je jasno da su pogresili. Trebalo je dzentlmenski da prihvate krivicu i odrade popravku istog trena. To bi napravilo jos jednog zadovoljnog musteriju, i jos puno preporuka tu je poenta a ne u zakonu i pretnjama inspekcijom.
                            Na žalost ovo nema veze sa životom, zašto, neće mi nikad biti jasno. Radio sam sto poslova u životu u svačim sam se bavio sem automobila. Nikad ali nikad nisam naišao ni na jedan posao sličan ovome, da se fušerira i da ima sve više posla, to stvarno nema nigde samo kod nas... Ali to je pravilo, mi budale iskušavamo pravilo...
                            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• *IvanT*
                              CBC Senator XXL
                              • 30.01.2005
                              • 3234
                              • Srbija, Beograd, Kara

Nikad ali nikad nisam naišao ni na jedan posao sličan ovome, da se fušerira i da ima sve više posla
                              Bitno je da su svi delovi na broju i uređaj radi, a kako je ugrađeno to je nažalost retko kome bitno. Otuda i dolazi do toga da serviseri koji uređaj ugrade za 2 sata imaju obim posla koji je višestruko veći od normalnog, a mušterije su im u 90% slučajeva zadovoljne, zato što "gle čuda ovo radi".
                              Jako je teško u Srbiji doći do stadijuma u kojem je kvalitet dovoljan da bi se imalo dovoljno posla, ali treba istrajati i nedozvoliti da dođe do situacije "ako nemožeš da ih pobediš, pridruži im se".
                              http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• djukic
                                CBC Senator XXL
                                • 27.03.2005
                                • 2526
                                • Beograd

Posle nekih recimo 10tak meseci od ugradnje gasa, auto je poceo da mi detonira. Najcesce u 95% slucajeva taj atuo vozi moja zena. Ja sam se izjadao serviseru gasnog uredjaja i ovde na forumu i evo sta su mi odgovorili:

1. Servis je uvek u pravu
                                2. Nije ti uzubljen auto kako treba
                                3. Nevalja ti lamela
                                4. Zena ti ne zna da vozi
                                5. Struja ti ne valja
                                6. Vidi pod jedan
                                7. Vidi pod jedan
                                8. Vidi pod jedan .... i tako do 109 puta

E sad koje su meni opcije tu:

1. Da promenim auto ne ide jer je dobar, malo je presao kupljen od prvog vlansika sve mu je OK i na benzinu je radio odlicno
                                2. Da promenim zenu nije islo nikako, bila trudna tada, da sam par meseci ranije nesto radio po tom pitanju ajde ali istekla joj garancija
                                3. Jedino pametno, da nastavim da vozim i pomirim se s time da je sistem koji sam odabrao za auto savrsen 99% i da prihvatim onih 1%
                                Inace kasnija analiza i predjenih 80.000km lako je dokazala da je serviser bio u pravu za stavku 1 i 4. Jbg. puno je parametara koji mogu da uticu na rad plina koji je daleko osetljiviji od benzina. Vec gomilu kilometara nemam nikakvih problema, skoro sam bio kod servisera i opet se potvrdilo da je usluga kod njega odlicna i da sam jako zadovoljan s njim. Stavka 4, pa i sa njom sam zadovoljan, nije vise trudna, imamo marka i izgleda da je naucila da vozi s plinom...

Comment

Working...
                                X