Da ali mora da treses vertikalno pokretima gore-dole, jer ako treses horizontalno pokretima levo-desno nece bas sve da se istrese a i zbog zemljinog magnetnog polja ako je tresenje izvedeno u smeru sever-jug nece bas nista da se istrese.
UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!
Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!
Prosao kroz istu havariju.
Kod mene Zeta isparivac izdrzao jedno 55k km (uz prosecno 15 litara potrosnje).
Otvorio, povadio bakarne turbulatore (jedva, sve zapeklo)uz pomoc spreja za ciscenje kocnica zatim ocistio i ponovo sve zatvorio (i to jedva, turbulatori se krive samo tako,a poklopac je od isto nekog bas mekanog materijala) uz skidanje taloga sa regulacionog ventila.
Sve u svemu, dosta vremena utrosio a tako tupavu konstrukciju izmenjivaca toplote nisam ocekivao.
Kako je redovni interval zamene filtera za vazduh na 50.000km (fabrika propisala) sada moram da dodam i isparivac na listu delova za potrosnju
Rezultat nakon instalacije svega i procesa autokalibracije sada prijavljuje softver da su dizne prevelike tj da ima povecani protok gasa nego ranije.
Pri testiranju pod punim gasom uz turbinu uzbrdo nije doslo do gubitka pritiska.
Apsolutno identicna situacija i kod mene. Posle predjenih oko 50k km je bilo potrebno ciscenje isparivaca Zeta N i povadjene su te bakarne sta god vec to bilo.
Uz kvar Valtek tip 30 dizni na oko 40k km i kvar senzora pritiska AC Gaz ovo je treci krupan kvar za jedva 3 godine upotrebe i tu sam prilicno razocaran u (ne)kvalitet sekvencijalnog sistema koji ocito jos nije prelezao decje bolesti - ovi konkretni modeli opreme sa kojima sam stekao iskustvo.
Time je sekvencijalni gasni sistem postao ubedljivo najveci rashod u odrzavanju mog vozila mereno na broj predjenih km.
Imao si jako velike rashode za te tri godine, svega nekoliko desetina eura.
Katastrofalno, tri krupna kvara koji se rešavaju sa 100 evra za sva tri. Nikakva tehnologija i pouzdanost, mora to ići bar 200k kilometara... A onda se pregleda i nastavi sledećih 200K. a onda negde na 600k eventualno remont po potrebi....Posle toga se može nekom prodati kao razradjen uredjaj koji će raditi još bar milion kilometara.
Imao si jako velike rashode za te tri godine, svega nekoliko desetina eura.
Kupio sam novo. Zasto da uopste postoji ikakav rashod na popravke ?
Razmazen sam kupac koji ne zeli apsolutno nikakve rashode nakon kupovine novog proizvoda.
Novi TV za 3 godine rashod nula.
novi frizider za 3 godine rashod nula.
novi klima uredjaj za 3 godine rashod nula.
novi laptop za 3 godine rashod nula.
novi radijator za 3 godine rashod nula.
novi malter za 3 godine rashod nula.
novi laminat za 3 godine rashod nula.
novi telefon za 3 godine rashod nula.
novi... je ocekivani rashod nula. spisak onogo sto se kupi novo i ne kvari vise godina je po mom iskustvu jaaako dugacak.
Za 40.000km rashod za turbinu nula.
za 40.000km rashod za zupcasti kais nula.
za 40.000km rashod za sijalice nula.
za 40.000km rashod za dizne benzina nula.
za 40.000 km rashod za CD radio nula.
za 40.000km rashod za AMM merac vazduha nula.
za 40.000km rashod za sigurnosne pojaseve rashod nula.
za 40.000 km rashod za razne hladnjake tecnosti nula.
za 40.000km rashod za amortizere nula.
Shodno tome nekoliko desetina evra za gasni uredjaj jasno odskace od pravila.
itd, ne secam se gotovo nijednog dela na autu koji se pokvari za tako kratke periode ili da ugrozi ispravno funkcionisanje i upotrebu auta.
I pri tome to pomenuto nije novo, drugim recima habanje tih delova je daleko sporije od pomenutih delova gasnog uredjaja.
Naravno da u krajnjem pre ili kasnije nastane rashod ali nema dileme da po predjenom kilometru voznje ubedljivo najskuplje do sada je trosak gasnog sistema.
Kao sto sam prokomentarisao, trosak na sekvencijalni gasni sistem je neproporcionalno visok za datu predjenu kilometrazu u odnosu na bilo koji deo na auto koji ne spada u habajuce same po sebi.
Takodje kada kupim nove svecice, novi filter vazduha, novu sijalicu, nove kocione plocice, novi akumulator, novi antifriz, nove metlice brisaca za sve to se ocekuje i po pravilu ostvaruje ispravan rad bez greske duzi od 3 godine ili 40.000km. A to su delovi koji se znaju da su podlozni periodicnoj zameni kao osobini usled trosenja/starenja.
Ja nisam znao da su delovi gasnog sistema u tom istom rangu trajnosti i da se tako brzo pohabaju jer prosto nisam navikao na tako ceste kvarove.
Zbog tih kvarova sekvencijalnog sistema 4 puta auto nije bio upotrebljiv za voznju na gas.
Ne pamtim kada mi se desilo da sam imao toliko kvarova jednog sistema u tako kratkom vremenskom i kilometraznom roku ikada na bilo kom autu koji sam posedovao.
Poredeci sa drugim sklopovima i uredjajima na autu kao i poredeci sa drugim daleko komplikovanijim kucnim uredjajima zakljucak o pouzdanosti i kvalitetu konkretnih navedenih delova mi nije bilo tesko formulisati.
Pri cemu su to delovi 3 razlicita proizvodjaca, otuda i zapazanje sindroma decije bolesti nedovoljno usavrsene konstrukcije/ proizvodnje/materijala/ cega vec.
u 21. veku za novu robu uopste ne ocekujem da imam troskove od nekoliko desetina evra a pogotovu ne iznenadjenje da sistem postane neoperativan tek tako sam od sebe bez uticaja korisnika tj bez uticaja pogresnog rukovanja ili slicnog.
Zasto da uopste postoji jedan jedini cent troska za nesto sto je kupljeno i napravljeno kao novo kada takvo iskustvo ne postoji sa drugim tehnickim robama.
Da li je trosak 3 ili 33 evra je u tom smislu moje ocene kvaliteta konstrukcije i izrade potpuno irelevantno.
MAP senzor AC Gaz je crkao posle 14 meseci upotrebe. Da sam kupio robu u EU trosak bi snosila fabrika na osnovu obavezne garancije. Kao sto i jeste sirom EU pa je rezultat da je sama fabrika promenila konstrukciju MAP senzora, tj radi se o fabrickoj gresci.
Sa reduktora je posle 2 i po godine prosto ispao iz lezista senzor za temperaturu vode. To nije greska korisnika vec greska proizvodjaca Zavoli.
Valtek dizne su se mehanicki pohabale gotovo sve 4 podjednako sto ukazuje da je to njihova karakteristika, da je to radni vek.
Mozda je nekome radni vek dizni od 40.000km do zamene veliki uspeh za proizvodjaca meni svakako nije kada znam da najobicnija vulgaris svecica ima toliki radni vek a da ne govorim o kvalitetnijim sa predvidjenim radnim vekom i do 100.000km.
Kupim frizider, ukljucim, koristim prema uputstvu i zaboravim na ideju ocekivanja greske u radu vise godina nakon kupovine.
Kupim TV, ukljucim, koristim,.... sve isto.
Ne vidim niti jedan opravdan razlog zasto bih imao drugacije ocekivanje za delove sekvencijalnog gasnog sistema a to pogotovu imajuci iskustva sa drugim delovima koji sacinjavaju jedan automobil a radni vek je mnogo duzi od 3 godine ili 40.000km.
Ocekivao sam da bar 100.000km se necu ni setiti da postoji gasni uredjaj ista vise osim zamene filterskih ulozaka.
Sve u svemu sama voznja na gas je stotinak puta ustedela vise novca nego sto je iznos popravki za proteklih 10 godina koliko koristim autogas tako nije u pitanju kolicina evra nego iznenadjenje cinjenicom da su ti delovi nesto sto se najbrze kvari na celom autu.
Sa starim venturi sistemom na 2 auta nije bilo kvarova koji su trazili zamenu delau tako kratkom intervalu.
... i debilski bezobrazno skup filter i pomenuti senzori - nikakva tehnika, a cena ogromna...za pare koje kosta filter plina, ljudi prave televizor i jos kojesta.
Sa reduktora je posle 2 i po godine prosto ispao iz lezista senzor za temperaturu vode. To nije greska korisnika vec greska proizvodjaca Zavoli.
I ovo se meni desilo i to isto u tih prvih 50k km. U principu sledeci put kad budes ugradjivao gas, neces izabrati Zavoli za reduktor i Valtek za dizne i mozda postignes nula rashoda do kilometraze od 100k km. Nisi ti kupio proizvode jednog proizvodjaca vec si ih slozio kao lego kockice pa je i logicno da kvalitet nije isti medju komponentama sekvent sistema. E da, kada sam imao vakumski sistem na drugom autu, prvi kvar mi je bio na 96k km i to je bila spulna na elektroventilu. Mislim da sam je platio oko 500din. Ali zbog toga ne bih rekao da je vakumski sistem bolji od sekventa i da zato ljudi treba da ugradjuju vakumske sisteme.
Sveti Brick, ne prosipaj demagogiju, čim budeš platio gasni uredjaj u skaldu sa ostalim delovima ili celim automobilom kao sklopom, možeš pričati nadalje bajke. Po ovoj ceni koju si platio to je sasvim pristojan uredjaj, bilo koji te vreste. Nemam čak pojma ni koji je niti me zanima. krštene dizne koštaju koliko pola uredjaja koji si ugradio.
Prema tome, u biblioteci i zabavištu o bajkama ovde o realnom životu.
U principu sledeci put kad budes ugradjivao gas, neces izabrati Zavoli za reduktor i Valtek za dizne i mozda postignes nula rashoda do kilometraze od 100k km. Nisi ti kupio proizvode jednog proizvodjaca vec si ih slozio kao lego kockice pa je i logicno da kvalitet nije isti medju komponentama sekvent sistem.
Nisam ja nista slozio, kupio sam sekvencijalni komplet kao komplet jednog proizvodjaca koji je odabrao komponente svojih dobavljaca.
Naravno da necu ponovo izabrati ovo sto ne valja a to ce biti veoma lako posto se te Valtek dizne vise ne prodaju i zamenjene su novim modelom u kompletu.
Isto tako niti Zavoli reduktor vise nije aktuelan vec se sasvim novi model drugog proizvodjaca nalazi u kompletu.
Kvalitet je takav kakav je i logicno da je da se bitno mora poboljsati na cemu proizvodjaci ocito predano rade uvodjenjem novih modela.
Prosao kroz istu havariju.
Kod mene Zeta isparivac izdrzao jedno 55k km (uz prosecno 15 litara potrosnje).
Otvorio, povadio bakarne turbulatore (jedva, sve zapeklo)uz pomoc spreja za ciscenje kocnica zatim ocistio i ponovo sve zatvorio (i to jedva, turbulatori se krive samo tako,a poklopac je od isto nekog bas mekanog materijala) uz skidanje taloga sa regulacionog ventila.
Moze malo pojasnjenje sta su bakarni turbulatori ?
Comment