Interfejs BRC Plug&drive

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Nikolabob
    CBC Član
    • 28.12.2010
    • 33
    • Bec

Interfejs BRC Plug&drive

Kao prvo: Pretrazio sam forum i internet, ali nigde nisam nasao semu za Interfejs za BRC Plug&drive. Samo moze da se nadje dosta toga za BRC Just koji radi sa obicnim MAX232.
    Ali ovi noviji imaju samo 3 zice, ne cetri, znaci napajanje i neki serialni bus. Da li i ovi aparati rade sa standardnim protokolom kakav imaju maltene svi koji samo rade sa k-line varijantom, ne treba im L-line? Znaci da li moze obican interfejs koji koristim za VW na primer?

Da li bi mozda neko ko ga ima bio spreman da ga otvori i slika njegovu utrobu?
    Koliko otp. kosta u Srbiji taj interfejs gotov?

Pozdrav!
  • uglavnom.bezopasni
    - 42 -
    • 03.02.2005
    • 2235
    • Novi Sad

Re: Interfejs BRC Plug&drive

Jako mešate takozvani serijski tip veze i K/L tip veze.

U oba slučaja se koristi npr MAX232 ili neka njegova varijanta za razdvajanje dva uređaja da jedan ne bi spalio drugi i to je klasična serijska RS232 veza.
    RX/TX/GND ka računaru i četiri žice ka kolima +12, gnd, rx, tx zato što se sa strane kola napaja interfejs (najčešća izvedba ima raznih)

U slučaju da uređaj najčešće auto (VW grupacije) koristi K ili L ili obe linije onda se dodaje još i Bus Transciver koji te L i K signale "pretvara" u "razumljive" za MAX232... isto je rx/tx/gnd od računara i isto +12,gnd od kola samo je pitanje da li idu L, K ili obe.
    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
    11.04. 0:12 #2
    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Stratos
      CBC Senator XXL
      • 10.09.2008
      • 2594
      • Novi Sad

Za tvoje potrebe ćeš morati da nađeš i softverski ključ. Softver,interfejs i softverski ključ su celina.

Comment

• Nikolabob
        CBC Član
        • 28.12.2010
        • 33
        • Bec

@uglavnom bezopasni:

Mozda sam se nejasno izrazio, ali znam sta je serijalna veza sa tx i rx, i na brc just se samo preko max232 nivo sa rs232 prikljucka na kompjuteru prilagodjava na nivo od 5V koji je na BRC-u. A kod K-line veze se od tog rx i tx signala preko bus tranceivera signal vodi preko samo jedne zice, koja je k-line. L-line je samo prisutan kod nekih starijih modela, a nije mi poznato da postoji veza samo preko L-line. Znaci da bi ovaj moj BRC sa tri zice morao da ima K-line, jer dve zice su napajanje.

Moje pitanje je bilo da li je to stvarno taj k-line koji koristi na primer i VW, OPEL,... ? Znaci da li je isti protokol. Radi se o tome sto interfejs jos nemam, cekam da mi stigne taj bus tranceiver. A trebace mi interfejs uskoro pa bih voleo da ga na vreme pripremim.

@stratos:

Po BRC-ovim podatcima je bilo tako kod Sequenta 24 i 56. Tu je na interfejsu odradjena ta funkcija da se trazi dongle. Ali software za plug&drive verzija 2.06 navodno ne trazi vise dongle. Da li je tvoje iskustvo drugacije?

Comment

• Stratos
          CBC Senator XXL
          • 10.09.2008
          • 2594
          • Novi Sad

Code:
          Da li je tvoje iskustvo drugacije?
          Pa ******sto bi bilo kupovati svako malo BRC-ov interfejs,kada onaj stari uz koji ide ključ radi posao.Ovde je to jako skupo(350e beše onomad),ako uzimaš od zastupnika kao serviser.
          Bez ključa sam probao 24-ku sa pravljenim interfejsom i nisam mogao da uradim početno podešavanje i kalibraciju. Mogao sam samo da menjam mapu množioca.Sumnjam da na P&D radi više. Znači,tebi verovatno beskorisna varijanta.

Comment

• TECA
            CBC Senator XXL
            • 14.10.2007
            • 2355
            • Oz

Moguce je i da radi bez kljuca,probao sam,do duse bez konekcije, i nigde mi ne trazi kljuc,sto nije slucaj sa 24.Po navici sam ubacivao kljuc...kad mi dodje neki probacu bez...

Comment

• Stratos
              CBC Senator XXL
              • 10.09.2008
              • 2594
              • Novi Sad

Bez konekcije ne traži ključ. Što kažeš,sve je moguće,ali mi je navika da ključ namestim zajedno sa interfejsom. Što bih nešto budžio,ako već imam na raspolaganju fabrički predviđeno rešenje.

Comment

• Nikolabob
                CBC Član
                • 28.12.2010
                • 33
                • Bec

Originally posted by Stratos
                Bez ključa sam probao 24-ku sa pravljenim interfejsom
                Jel imas semu od tog pravljenog interfejsa? Sto si pravio taj kad imas originalni?

Kako sam ja shvatio oni kazu da su na novijem softweru ukinuli tu zastitu da samo serviseri mogu da rade odredjene stvari, tako sto su samo njima bili namenjeni kljucevi.

Comment

• Stratos
                  CBC Senator XXL
                  • 10.09.2008
                  • 2594
                  • Novi Sad

Nemam šemu nego je kolega hteo da uštedi pare za originalni. Relativno davno beše i nisam siguran šta je posle uradio.
                  Ja koristim originalni interfejs i odgovarajući ključ jer je meni tako jeftinije. Ne želim da gubim vreme na nešto čime ne vladam,nego bih morao prvo da izučim, pa da koji put pogrešim, i tek tada da mi uspe. Loša reputacija kod mušterija mi nije neophodna. I ovako mi zameraju da sam nedovoljno ljubazan.

Comment

• Nikolabob
                    CBC Član
                    • 28.12.2010
                    • 33
                    • Bec

Steta sto nemas semu. Jer rekao bih da radi taj interfejs za uspostavljanje veze, problem je samo bio u softweru koji je tada trazio funkcionalnost kljuca uparenog sa interfejsom. Ali ako to noviji softwer ne trazi taj pravljeni bi sa njim mozda radio bez problema.

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Probaj ovde...
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                      X