Punto Classic 1.2 Landi sistem, smrzo se?!?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Plinadzija
    CBC Senator XXL
    • 29.07.2008
    • 1514
    • Paracin

Odg: Punto Classic 1.2 Landi sistem, smrzo se?!?

Nemojmo se vredjati banalnim odgovorima, komentar se odnosio na to da kod nas u smesi ima toliko butana da pri mirovanju pumpe u podzemnom rezervoaru ne moze da se odrzi pritisak nego se non stop pale pumpe da odrze pritisak a u onim danima kad je bilo -kelvin 10tak ljudi me zvalo da mi se zali kako im je "zacas potrosilo bocu plina". Ne znam kakvu smesu prave rusi ipak su oni izmislili sve vrste gasova (verovatno i prdez) pa prave odgovarajucu smesu...
    UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Dovoljno je da kao Englezi, skandinavci i drugi voze na čist propan A kad predje 40 ispod nule koga je briga da vozi auto uopšte
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• slavko_bgd
        CBC Senator XXL
        • 24.03.2009
        • 771
        • Batajnica
        • Stilo 1.6 16V MW

Originally posted by Plinadzija View Post
        Nemojmo se vredjati banalnim odgovorima, komentar se odnosio na to da kod nas u smesi ima toliko butana da pri mirovanju pumpe u podzemnom rezervoaru ne moze da se odrzi pritisak ...
        Taman posla da se vređamo kolega, naopako!!! Odgovor je bio najkraći moguć da se ne bi bespotrebno udaljavali od teme.
        Inače, ko želi da pročita i sazna nešto više o propanu i butanu, evo linkova ka vrlo razumljivim tekstovima na Wikipedia.org :

Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• Plinadzija
          CBC Senator XXL
          • 29.07.2008
          • 1514
          • Paracin

Interesantno i iscrpno, wiki kaze:

Pritisak pare smese ide od 2.2 bara za cist butan na 20c do 22bara za cist propan na 50c. Pritisak pare je pritisak na kome ce tecnost na odredjenoj temperaturi da prokljuca. Posto je tacka kljucanja butana -1c na atmosferskom pritisku na temperaturi -15c u boci treba da bude vakuum da bi butan kljucao. Koja je poenta? Ako u smesi ima butana pritisak pare same smese ce da se pomeri nanize tako da moze da dodje do toga da u boci nema pritiska ili nema dovoljnog za funkcionisanje uredjaja. Da bi auto radio na -35 neophodno je da u boci bude cist propan, tj. nisu blesavi ti skandinavci sto se prave englezi...

Resenje problema bi bilo da obori zadnje sediste otklopi bocu da se vidi i pusti grejanje na maximum
          UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• Saša
            CBC Senator
            • 05.11.2006
            • 277
            • NS

Jutros sam i ja imao (po prvi put) identične "simptome" kao i pokretač teme (Landi Renzo uređaj). Napolju preko -20, upalim motor bez problema, krenem i uređaj prebaci maltene u metar na gas kao i prethodni dan (kada je bio dosta manji minus), ali se i odmah ugasi, signalizirajući pištanjem da "nema gasa", iako je rezervoar pun i svetle sve diode. Za tih par sekundi koliko je radio na gas, gasne dizne su imale drugačiji zvuk nego inače. Upalim ponovo auto, nastavim dalje, rekoh nek se malo ugreje pa ću ručno prebaciti na benzin, no jok - nije hteo, a probao sam jedno 4-5 puta. Na posao sam došao na benzin (cca 7.5 km).

Neko je pomenuo "stand by" mod. Kako se to uključuje, odnosno šta tada svetli od lampica? Pošto pišti kao blesav, morao sam da kratko pritisnem taster i onda zvuk nestane, pogase se lampice koje pokazuju količinu gasa i svetli samo lampica od benzina. Ako ponovo pritisnem, svetle ponovo sve lampice koje pokazuju kolčinu gasa (pun rezervoar - što i jeste), svetli lampica benzina, lampica gasa blinka - no opet pišti...?

Edit: Nedavno sam nasuo pun rezervoar vrlo jeftino, 64.9 din litar. Mora da je 100% propan, he, he...
            Last edited by Saša; 09.02.2012, 10:46.

Comment

• slavko_bgd
              CBC Senator XXL
              • 24.03.2009
              • 771
              • Batajnica
              • Stilo 1.6 16V MW

"Stand-by" mod je kada svetli žuta LED (benzin) i motor radi na benzin a blinka zelena LED.
              Kod Landi&Landirenzo sekvencijalnih uređaja kada zapišti prekidač nije moguće prebaciti na gas dok se motor ne zaustavi i ugasi prekidač u kabini. Kod Punta, za razliku od nekih drugih vozila, prekidač ze gasi praktično odmah nakon gašenja motora.

Za razliku od prvog slučaja, kada sistem uopšte nije hteo na -35C da prebaci na gas, kod Vas je uređaj prešao na gas ("tačno u metar", što znači da su ispunjeni temperaturni uslovi) pa zatim vratio na benzin. Moguće da je zbog lošeg gasa i niske temperature došlo do pada pritiska na diznama i zato je ECU prebacio na benzin i pištao je prekidač. Ukoliko je razlog tome gas kao gorivo moguće da će biti problema dok to gorivo ne potrošite. Dodatni razlog može biti zaprljanost oba filtera za gas, koji uz nepovoljan sastav smeše i ove ekstremno niske temperature mogu biti uzrok opisanog problema.

Ukoliko danas, kada se budete vraćali s posla, opet se desi isto, uradite sledeće:
              -kada pišti prekidač pritisnite taster> svetli ŽUTA LED (benzin)
              -ugasite motor i sačekajte par sekundi nakon gašenja prekidača
              -upalite motor i nakon nekoliko sekundi pritisnite taster prekidača (svetli žuta, blinka zelena LED =stand-by) i vozite normalno.

Ako nakon toga prebaci na gas koristite taj metod dok ne potrošite ceo rezervoar. Do tada će ili prestati ova sibirijada ili ćete sipati gas na drugom mestu. Ako ne-posetite servis da se vidi šta se tačno dešava.

Comment

• Saša
                CBC Senator
                • 05.11.2006
                • 277
                • NS

Ne verujem da je filter zaprljan jer je urađen mali servis pre 4.000 km (a u sklopu njega je promenjen i filter gasa). To je bio prvi redovan servis i odrađen je na 14.300 pređenih km. Sada je na 18.300 (10 meseci star auto). Oba filtera? Znači da Punto ima još neki filter? Na računu servisa je stajao samo jedan filter gasa. Inače, juče je sve radilo normalno, no noćas/danas je bio prvi dan sa temperaturom preko -20 C, što se poklapa sa objašnjenjem iz vašeg prvog posta u ovoj temi. Hvala na odgovoru i savetima.
                Last edited by Saša; 09.02.2012, 13:33.

Comment

• Saša
                  CBC Senator
                  • 05.11.2006
                  • 277
                  • NS

Juče popodne u povratku sa posla uređaj opet radio kako treba, prebacio na gas na vreme, bilo toplije napolju nego ujutro... Jutros rano opet nije hteo prebaciti (temperatura debelo preko -20). Očigledno je tako podešen ili je loša (letnja) smeša u rezervoaru. Pokušao sam da ga prebacim u "stand by" mod ali nije hteo. Vrlo brzo prebaci na gas pa se opet vrati na benzin i onda pišti pa moram isključiti. No nema veze, motoru će prijati koji kilometar na benzin, pogotovo na -27 koliko je jutros rano bilo u Novom Sadu.
                  Last edited by Saša; 10.02.2012, 12:33.

Comment

• slavko_bgd
                    CBC Senator XXL
                    • 24.03.2009
                    • 771
                    • Batajnica
                    • Stilo 1.6 16V MW

Hvala za feedback.

Comment

Working...
                    X