Potrosnja struje stag 200 kad je auto ugasen

Collapse
X
Collapse
+ More Options
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kiza1975
    CBC Član
    • 17.07.2009
    • 14
    • Beograd

Potrosnja struje stag 200 kad je auto ugasen

Pozdrav svima ,zanima me kolika je potrosnja struje stag 200 kad je auto ugasen,ja sam merio kod mene je 0.05A pa mi se cini da nije to malo previse.
  • rados
    CBC Senator XXL
    • 02.03.2011
    • 539
    • G.Milanovac SRBIJA
    • OPEL ASTRA G Z16XE

Odg: Potrosnja struje stag 200 kad je auto ugasen

pozdrav;nisam nikad to merio nisam imao razloga,sta ti se desava sto to meris koji je problem

Comment

• slavko_bgd
      CBC Senator XXL
      • 24.03.2009
      • 771
      • Batajnica
      • Stilo 1.6 16V MW

Originally posted by kiza1975 View Post
      Pozdrav svima ,zanima me kolika je potrosnja struje stag 200 kad je auto ugasen,ja sam merio kod mene je 0.05A pa mi se cini da nije to malo previse.
      A gde ste merili i kako ste merili jačinu struje?
      ............
      Ako teoretišemo i ako je merena jačina struje ECU-a u stand-by modu, na 100h protok struje je 5A, odnosno troši 5Ah/100h.
      Za 4 dana i 4h kapacitet baterije od 55Ah smanji se za 5Ah, što je 1/11 ukupnog kapaciteta ili nekih 9,1%.
      Dnevni pad kapaciteta bio bi 9,1%/4,16= 2,1875%/dan.

Ako znamo iz iskustva da sa 75% napunjenim akumulatorom zimi po mrazu većina motora može da startuje ako temperatura ne pada ispod -10C, to znači da bi Vaš automobil mogao imati dovoljan kapacitet baterije za start čak i posle 12 dana bez paljenja (nije uračunat efekat samopražnjenja baterije i potrošnja drugih uređaja).
      .............

Po mom mišljenju kao amatera za struju, napor i otpor, 50mA je smešna struja.

("Zaludan pop i jariće krsti")
      Last edited by slavko_bgd; 10.07.2012, 13:58.
      Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• rados
        CBC Senator XXL
        • 02.03.2011
        • 539
        • G.Milanovac SRBIJA
        • OPEL ASTRA G Z16XE

pozdrav SLAVKO;verovatno je merio ampermetrom koliko vuce struju ali neznam zasto koji je problem sto bi to merili ako sve normalno radi

Comment

• slavko_bgd
          CBC Senator XXL
          • 24.03.2009
          • 771
          • Batajnica
          • Stilo 1.6 16V MW

Vidi u mom postu ono u zagradi :-)
          Pa nije sigurno gradir'o struju, nije to rakija. I kad sam pitao gde je merio, mislio sam jel' parking ili dvorište

Nego, da se malo uozbiljimo:

-većina kontrolera novije generacije ima tzv "sleep mode", koji se aktivira neko vreme nakon gašenja motora, odnosno nestanka i kontakt-napona i signala broja obrtaja. Razlog je prestanak svakog nepotrebnog "vučenja" struje iz akumulatora ili potpuna eliminacija napajanja memorije; Moguće je da taj kontroler tako normalno radi;

-radio, alarm i još po ko zna koji elektrouređaj u vozilu "vuče" neku minimalnu struju koja je neophodna za njihov normalan rad, tako da paušalna merenja potrošnje struje i rasprava o njima bi uneli više konfuzije u ovaj forum nego što bi zaista bilo od pomoći;

-kolega Radoš kao iskusan majstor lepo pita "u čemu je problem" i mislim da bi dalja rasprava u ovoj temi trebalo da ide u tom pravcu;

Pozdrav svima!
          Last edited by slavko_bgd; 10.07.2012, 14:08.

Comment

• kiza1975
            CBC Član
            • 17.07.2009
            • 14
            • Beograd

Hvala svima na odgovoru.Problem je da mi aku ne drzi struju.
            Autoelektricar mi je utvrdio preko uredjaja da mi akomulator ne drzi ni malo struje.Otisao u servis i momci iz servisa za aku utvrde da u stand-by modu auto vuce struju 0.12 A od toga smo utvrdili da mi alarm vuce 0.02A a plinski uredjaj 0.05A ostalih 0.05 nismo utvrdili...auto ima el. retrovizore i podizace,alarm ,lpg sekvenc,radio.
            Zato sam i pitao da li je moguce da lpg uredjaj vuce toliko,nisam znaqo da ide u tom nekom sleep modu posle nekog vremena ,to cu kuci proveriti.
            Serviser kaze da je max potrosnja pri ugasenom kontaktu negde oko 0.05A.
            U pitanju je aku Varta 55ah crni godinu dana star, stim sto kaze da za moj auto sa toliko elektrike sam trebao uzeti plavi Varta sa 60ah.
            Moje pitanje da li me mozda i serviser vozi i da li ova potrosnja struje moze da mi isprazni aku za neko vreme ,jer sam primetio da u nekim slucajevima prilikom paljenja auta hoce svetla u kabini da se ugase.
            Last edited by kiza1975; 10.07.2012, 14:51.

Comment

• slavko_bgd
              CBC Senator XXL
              • 24.03.2009
              • 771
              • Batajnica
              • Stilo 1.6 16V MW

Znam da je akumulator 55A crni, ne moraš da ponavljaš, vidovit sam postao čitajući ovaj forum

Savet:
              Kad parkiraš auto skini klemu i pusti ga da prenoći. Sutradan vrati klemu i:

1. Ako ne vergla ili nema snage: akumulator je neispravan!
              2. Ako vergla normalno: pravac kod električara, nešto ga prazni i treba rešiti problem.

Lepo Radoš odmah pita u čemu je problem...i on je vidovit...

Comment

• kiza1975
                CBC Član
                • 17.07.2009
                • 14
                • Beograd

Skinuo klemu dopunio aku i ostavljam ga tako da prenoci,javljam sta se desilo,jos jedno pitanje koje me interesuje a to je da li je ok da kad upalim svetla meni se toliko obrtaji spuste sa 800 na 600 i manje ,merenjem sam utvrdio da mi alternator na 2000 obrtaja bez upaljenih svetla puni aku na 14.30V a na istim obtrajima kad upalim svetla puni 14 V .

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Nije uredu da se toliko spuste obrtaji, ne valja regulator napona ili nešto na alternatoru.
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• kiza1975
                    CBC Član
                    • 17.07.2009
                    • 14
                    • Beograd

Ja sumnjam na regler,poseticu autoelektricara ovih dana pa cu videti sta kaze covek...

Comment

• slavko_bgd
                      CBC Senator XXL
                      • 24.03.2009
                      • 771
                      • Batajnica
                      • Stilo 1.6 16V MW

Znači šta: nakon vraćanja kleme akumulator je i dalje pun ili se ispraznio?

Comment

• kiza1975
                        CBC Član
                        • 17.07.2009
                        • 14
                        • Beograd

Pun je drug nije do akumulatora,jer kad sam ga stavio na punjac vrlo brzo se napunio,i posle prenocenja bio je pun,ali me brine ovo sto vuce konstantno oko 0.12A i sto mi u leru kad upalim svetla obrtaji padnu sa 800 na 600 pa se vrate kroz par sekundi,a ako su mi obrtaji oko 1000 ta se razlika ne primecuje kad upalim svetla.
                        Generalno problem je sl kad mi je auto u leru bilo na benzinu bilo na plinu kad upalim neki potrosac to se odrazi na ler gas da mi toliko varira i posle par sekundi se vrati u normalu..

Comment

• slavko_bgd
                          CBC Senator XXL
                          • 24.03.2009
                          • 771
                          • Batajnica
                          • Stilo 1.6 16V MW

Onda je vrlo moguć problem u alternatoru (proboj neke od dioda ,ispravljačke ili pobudne), mada i regler u retkim slučajevima može da daje takav simptom. Moguć je i problem sa elektroinstalacijom vozila. U svakom slučaju, posao za električara.

Evo moj primer:
                          pre par godina počelo mi se dešavati neobjašnjivo pražnjenje akumulatora, koje se pojavilo odjednom a simptom je bio da što duže auto stoji to teže ili uopšte ne može da zavergla i upali. Posle provere svega što se moglo proveriti, uzrok je otkriven slučajno nakon što mi je automobil bio poplavljen. Debil koji je ugrađivao alarm (koji inače nije bio u funkciji) provukao je neku žicu za neko napajanje ispod tapacira patosa kod vozačkih nogu, tako da se oštetila izolacija žice a bukvalno jedna od licni dodirivala je ogoljeni lim na patosu koji se ogolio od trenja sa žicom. Kada je prodrla voda, pražnjenje akumulatora se intenziviralo a čudo je Božije što se auto nije zapalio, jer je žica bila bez osigurača. Kad sam izvadio tapacir da ga operem-otkriven je problem.
                          Nadam se da ćeš brzo rešiti svoj problem.
                          Pozdrav

Comment

Working...