Promene za ugradnju auto gasa

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • klodovik
    CBC Član
    • 19.01.2012
    • 37
    • Zemun

Promene za ugradnju auto gasa

U nedelju 02.09.2012. godine u TV emisiji SAT (na prvom kanalu RTS-a), pomenute su neke od tema o kojima se bavi SAT Revija, od 30.08. a među raznim temama, privukao me je naslov o romeni propisa za ugradnju autogasa. Naravno, časopis sam kupio, tekst pažljivo pročitao i saznao neke od interesantnih činjenica. Naime, Zakonom će se (ubzro) rešiti ko će od servisera imai pravo da ugrađuje gasne uređaje u vozila, jer se primetilo da se (u poslednje vreme) ugrađuje oprema koja ne zadovoljava ni osnovne kriterijume koji treba da prođu na atestu, a o samoj bezbednosti i da se ne priča. Pored toga, primetno je da cene ugradnje samih uređaja su veoma razlićite, pa se postavlja i pitanje da li su ugrađeni delovi originalni ili su sumnjivog porekla.
    Da ne dužim, pored toga što se zahteva standadizacija, hologafikacija svakog vidljivog, ugrađenog dela i ostalo, u jednom delu teksta se pominje da se tih principa već pridržava nekoliko servisera (odnosno, njihov način rada je već usklađen sa budućim Zakonom, jer se to već primenjuje u EU), što je za svaku pohvalu.
    Ja sam pokušao prvo telefonom, a kasnije i mejlom da kontaktiram SAT reviju kako bih saznao nazive tih servisa, jer želim da ugradim u svoj automobil plinski uređaj. Na žalosrt, odgovor ne znam da li ću dobiti i kada, a da bih se "spasao" kasnijih prepravki na samom sistemu (kada se Zakon ozvaniči), jer svi oni koji ne budu imali uređaj koji je propisan standardom, isti će (delimično ili u celosti) morati da zamene novim, odnosno da ga prilagode standardu.
    Kao što rekoh- ugradio bih plinski uređaj, ali bih to uradio u servisu koji već te uslove ispunjava, odnosno, želim da izbegnem situaciju da za godinu ili kraće vreme, ponovo moram da prepravljam sistem.
    Zato bih molio sve one koji znaju koji su to servisi, da mi napiše ovde (živim u Beogradu), ili putem PM-a (ako administracija foruma zabranjuje javno reklamiranje).
    Hvala unapred i izvinjavam se na ovako dugom postu!
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Ovo što si napisao je teški pamflet sa osvrtom na potencijalno reklamiranej odabranih.. Ne mislim na tebe nego na tekst...

Da bi tu išta bilo kako treba a bar približno kako piše treba prvo da oleše uvoznike pa atestatirce pa tek onda servise. Ako uvoznik uveze bofl, ja ću ga ugraditi jer nemam drugi, ako atestirac propusti bofl, ja ću ga opet ugraditi jer nemam drugi. Ako oba urade posao kako treba ja neću imati bofl i ugradiću sve kako trteba jer nemam drugi...

Jako ogromno bih voleo da neko ode i kaže ovim par uvoznika, slušaj bre ova creva i bakar što turaš su ti nikaki, moraš to popraviti... Dobiće odgovor marš napilje džukelo jedna bre, ti ćeš mi kažeš

Pridržavanje četvrtine ovoga podiže cenu na bar duplo nego sada a to neće niko voleti...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• shime
      CBC Član
      • 22.05.2011
      • 79
      • Vlasotince
      • Peugeot 405

Trenutno sam u fazi produzenja atesta, isteklo je vazenje boce pa mora opet na atest, a serviseri mi kazu da je malo skuplje kupiti novu bocu nego atestirati staru pa razmisljam sta mi je raditi.
      Trajanje atesta ce po novom biti na 5 godina, a ne na 10 kako je do sada bilo.
      Bilo kako bilo mislim da je sve ovo izmisljen nacin da se od vozaca uzme jos neki dinar, a dali ce uspeti u tome... pa naravno da hoce kad se niko ne buni

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Atest i dalje traje 10 godina ali se vrši kontrola na 5 godina.
        Atestiranje boce traži da se skine, isprazni, odnese na atest koji košta??? zavisi gde se radi, vratiš je do kola pa montaža i punjnje.
        Nova je montaža i punjenje prethodno naravno treba izvaditi staru pa maznuti sa nje ventil ako valja što znači isto ispusti gas pa..

Tako da to sve treba odmeriti u novčanom smislu...

https.autogas.rs

Comment

• klodovik
          CBC Član
          • 19.01.2012
          • 37
          • Zemun

Originally posted by Dora View Post
          Ovo što si napisao je teški pamflet sa osvrtom na potencijalno reklamiranej odabranih.. Ne mislim na tebe nego na tekst...

Da bi tu išta bilo kako treba a bar približno kako piše treba prvo da oleše uvoznike pa atestatirce pa tek onda servise. Ako uvoznik uveze bofl, ja ću ga ugraditi jer nemam drugi, ako atestirac propusti bofl, ja ću ga opet ugraditi jer nemam drugi. Ako oba urade posao kako treba ja neću imati bofl i ugradiću sve kako trteba jer nemam drugi...

Jako ogromno bih voleo da neko ode i kaže ovim par uvoznika, slušaj bre ova creva i bakar što turaš su ti nikaki, moraš to popraviti... Dobiće odgovor marš napilje džukelo jedna bre, ti ćeš mi kažeš

Pridržavanje četvrtine ovoga podiže cenu na bar duplo nego sada a to neće niko voleti...

O svemu ovome sam saznao preko TV-a i preko revije SAT. Uopšte mi nije bila namera da podižem tenziju, već da pitam gde da ugradim uređaj (a molio bih da mi se odgovori preko PM-a), kako kasnije ne bih imao problema. Jednostavno, nemam ni para ni živaca da svaki čas prepravljam ili popravljam sistem...
          Inače, vrlo mi je poznato da se kod nas stvari menjaju preko noći, a i to što se promeni- neretko zna takođe preko noći i da se vrati.
          Dakle, molio bih te (ili onoga ko zna) da mi (za Beograd) preporuči servis u kome se vodi računa o kvalitetu delova i rada, jer sam svesan činjenice da se takva oprema ugrađuje za duži vremenski rok, da ne kažem- jednom za života auta.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Ne znam šta je ta tenzija ali je ja nisam digao

Samo sam komentarisao tekst kao i ti. Srpskim poslovnim rečnikom, čisto prekakavanje da bi se zarad naslova kupile novine... To ubrzo je već peta godina pa nikad a kad že Djekna konačne zamreti to niko ne zna...

https.autogas.rs

Comment

• klodovik
              CBC Član
              • 19.01.2012
              • 37
              • Zemun

OK, a preporuka...?

Comment

• vladaomega
                CBC Senator XXL
                • 11.10.2010
                • 484
                • beograd

SAT Revija je neozbiljna a gluposti koje pisu nebih komentarisao kao ni tvrdnje njihovih strucnjaka.

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Originally posted by klodovik View Post
                  OK, a preporuka...?
                  Ništa nije promenjeno u vezi atesta, pa sve možeš naći u temi:

Moze li gas - plin u ovaj auto i koji? - Strana 72

Svaki "kršten" servis ima certifikat(e) i u Zemunu imaš nekoliko. Čak je i Dora preporučio u nekoliko navrata, a bez rezerve AC Rašić u Beogradu.

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Čuj certifikate, ja ih imam nekoliko (više od 10) a za neke nisam ni čuo, Dobio legalno, ništa štampa falsifikat i to

https.autogas.rs

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Pa, na to sam i mislio, legalne! A i ona dozvola za rad servisa je certifikat! U svakom slučaju, lepo izgledaju okačeni na zidu.

I daju neku dozu poverenja, posebno, ako je uz njih (legalna) majstorska diploma! Bez obzira, kako se do nje došlo.

Comment

• klodovik
                        CBC Član
                        • 19.01.2012
                        • 37
                        • Zemun

Originally posted by vladaomega View Post
                        SAT Revija je neozbiljna a gluposti koje pisu nebih komentarisao kao ni tvrdnje njihovih strucnjaka.

Danas sam dobio mejl koji potvrđuje svaku tvoju reč...
                        Epilog cele priče kojom sam i započeo ovu temu je mejl koji sam primio od autora tektsa objavljenog u SAT reviji. Na moje pitanje (jer se to navodi u tekstu) da mi pomogne i uputi me na sertvis za ugradnju plinskog uređaja, a koji već sada koriste tehnologiju koja će biti obavezna, (parafraziraću odgovor) rečeno mi je ime jednog servisa sa naglasnom da je to predpostavka, "jer ako on to nema..."
                        na kraju, odluka je pala tako što sam otišao u ovlašćeni opelov servis u kojem i održavam auto, pitao ljude i dobio informaciju. Naime, servis čije sam ime dobio sarađuje sa opelovim ovlašćenim servisom već duže vreme, zaposleni koji voze opele, a ugradili su plinske uređaje- ugradili su kod njega...
                        Dakle, odluka je pala, komentare sa moje strane o kvalitetu tek kada budem malo više kilometara prešao, a svima ostalima (Dori pogotovo) zahvalnost što su mi pomogli da rešim problem.
                        Last edited by klodovik; 07.09.2012, 21:23.

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Znači na ovu besparicu oni mrse tojaše do tri dlake. Bez preterivanja danas me je zvalo najmanje 20 ljudi da se raspita za ugradnju i svi su spomenuli a šta i kako ako bude Februra pa sam ožvalavio pričajući jedno te isto a pošto lično znam dve osobe koje su zaposlene tamo neću reći moje intimno mišljenje o tpme ali moram reći jedno.
                          Jadna je država koju sat obaveštava šta je po propisu a njeni gradjani koji to kupuju su tako nešto zaslužili sa punim pravom i preko mere.

Znači naprskaju i izodvaljuju a onda odu na drugi cvet a ovi što zavise od toga nek se ebu da oprostite na izrazu...

https.autogas.rs

Comment

• shime
                            CBC Član
                            • 22.05.2011
                            • 79
                            • Vlasotince
                            • Peugeot 405

Ja sam pre neki dan obavio sve to. Posto je boca starija od 10 godina nije se isplatilo da je nosim pa posle dva-tri dana idem po nju (jer u mestu gde zivim se ne radi atest) i opet postoji mogucnost da ne prodje atest (bacene pare) pa sam odlucio da za skoro iste pare kupim novu duplo manju bocu a sa stare skinuo MV, ugradili mi nove drzace za bocu i nove selne i srafove. Sve zavrseno u dva dana i kostalo je stotinak eura. E sad sve sam to uradio jer nisu hteli da mi registruju vozilo bez toga

Comment

• klodovik
                              CBC Član
                              • 19.01.2012
                              • 37
                              • Zemun

Originally posted by Dora View Post
                              Znači na ovu besparicu oni mrse tojaše do tri dlake. Bez preterivanja danas me je zvalo najmanje 20 ljudi da se raspita za ugradnju i svi su spomenuli a šta i kako ako bude Februra pa sam ožvalavio pričajući jedno te isto a pošto lično znam dve osobe koje su zaposlene tamo neću reći moje intimno mišljenje o tpme ali moram reći jedno.
                              Jadna je država koju sat obaveštava šta je po propisu a njeni gradjani koji to kupuju su tako nešto zaslužili sa punim pravom i preko mere.

Znači naprskaju i izodvaljuju a onda odu na drugi cvet a ovi što zavise od toga nek se ebu da oprostite na izrazu...

Iskreno, i ja sam iznenađen tim mejlom i odgovorom u istom...Pre svega što smatram da svako treba da stoji iza svojih reči, odnosno iza onoga što je napisao. Ako nije imao pravu informaciju, onda nije trebao i da piše.
                              ja se izvinjavam svima što sam ovu temu i pokrenuo, jer sam poverovao u ono što je napisano...
                              Usput, Dora, poslah ti PM, pa ako možeš...bio bih ti zahvalan za odgovor!

Comment

Working...
                              X