Koliko je kvalitetna autokalibracija AC Stag 4 ECU-a? Odnosno, koliko se razlikuje konačna mapa podešena u vožnji u odnosu na onu posle autokalibracije? Još preciznije, kolika se šteta čini ako se odradi samo autokalibracija? Pitanje je pre svega za one koji imaju iskustvo i praksu sa ovim ECU-om...
AC Stag 4 - autokalibracija
Collapse
X
-
Kad se završi autokalibracija lepo piše sad idi na drum i proveri. 99% to nije dobro a koliko nije zavisi od mnogo faktora. 90% majstora ne radi proveru tako da ćeš ako tako uradiš i ti biti majstor
-
-
Znam da piše, ali posle sati i sati provedenih u štelovanju plus minus opet to bude negde blizu autokalibracije. Tako je u mom slučaju... Interesovalo me kakvo je iskustvo u većini slučajeva, tako da hvala na odgovoru...
Inače, postavlja se pitanje koliko je i podešavanje na putu tačno jer se u toku vožnje stalno menjaju uslovi i praktično se ne može odvoziti dve identične vožnje, više puta mi se desilo da pogodim krive pri "identičnoj" vožnji ali kada proverim na bordu (koji je sudija u celoj priči) potrošnja pri vožnji na gas i benzin je različita i to u više režima vožnje. Taman pomislim odvozio sam isto, krive se poklopiše, kad ono bord kaže džaba si krečio.Na kraju se ispostavi da je odstupanje te metode taman toliko koliko greši i autokalibracija pa se zaista postavlja pitanje da li je i potrebno bilo šta čačkati posle autokalibracije... Sve u svemu najbolje je ugraditi neki od "plug and drive" ECU-a i baš te briga, npr. Stag 300 premium. Sve ostalo je nabadanje...
Last edited by mrdragan; 26.10.2012, 09:46.
Comment
-
-
Originally posted by mrdragan View PostZnam da piše, ali posle sati i sati provedenih u štelovanju plus minus opet to bude negde blizu autokalibracije. Tako je u mom slučaju... Interesovalo me kakvo je iskustvo u većini slučajeva, tako da hvala na odgovoru...
Inače, postavlja se pitanje koliko je i podešavanje na putu tačno jer se u toku vožnje stalno menjaju uslovi i praktično se ne može odvoziti dve identične vožnje, više puta mi se desilo da pogodim krive pri "identičnoj" vožnji ali kada proverim na bordu (koji je sudija u celoj priči) potrošnja pri vožnji na gas i benzin je različita i to u više režima vožnje. Taman pomislim odvozio sam isto, krive se poklopiše, kad ono bord kaže džaba si krečio.Na kraju se ispostavi da je odstupanje te metode taman toliko koliko greši i autokalibracija pa se zaista postavlja pitanje da li je i potrebno bilo šta čačkati posle autokalibracije... Sve u svemu najbolje je ugraditi neki od "plug and drive" ECU-a i baš te briga, npr. Stag 300 premium. Sve ostalo je nabadanje...
Onako hipotetitčki da malo lamentiramo u ovo divno polazimsko prepodne...
Imaš plagin plej komp za gas, imaš takodje i plagin plej komp za benzin. Sad ovako onaj za benzin je stalno upaljen i stalno drnda tamovamo da navuče na ono što je konjstruktor zamislio... Sad nama je to malo pa ubacimo takav i gasni ecu i onda, gasni koriguje a onda benzinski koriguje, a onda gasni koriguje a onda benzinski koriguje a onda... a šta onda? zna li ko?
Koji je brži, jači, ko će dobiti batine na kraju? Znali ko? Ako se zaključa, koja je svrha samoadaptacije a i onda ako se zada neki "prozor" adaptacije ko pobedjuje, gasni ili benzinski ecu? Prvi put se oglašavam po ovom pitanju a verujem i poslednji
Comment
-
-
Originally posted by Dora View PostSvi bi bez leba motike....
Onako hipotetitčki da malo lamentiramo u ovo divno polazimsko prepodne...
Imaš plagin plej komp za gas, imaš takodje i plagin plej komp za benzin. Sad ovako onaj za benzin je stalno upaljen i stalno drnda tamovamo da navuče na ono što je konjstruktor zamislio... Sad nama je to malo pa ubacimo takav i gasni ecu i onda, gasni koriguje a onda benzinski koriguje, a onda gasni koriguje a onda benzinski koriguje a onda... a šta onda? zna li ko?
Koji je brži, jači, ko će dobiti batine na kraju? Znali ko? Ako se zaključa, koja je svrha samoadaptacije a i onda ako se zada neki "prozor" adaptacije ko pobedjuje, gasni ili benzinski ecu? Prvi put se oglašavam po ovom pitanju a verujem i poslednji
Ne znam ko na kraju bude jači i ko pobedi, ali npr. moj otac ima ovog našeg nacionalnog Punta sa Landirenco plug and drive ECU-om i kada ga testiram u svim režimima vožnje i raznoraznim obrtajima potrošnja na bordu mu se pri prebacivanju gas-benzin ne menja ni za jotu. Situacija kod mog GP-a sa Stag4 plus ECU-om je takva da koliko god bio perfekcionista (a jesam), i koliko god ga precizno podesio uvek mu nađem neki režim gde bord šara prilikom prebacivanja gas-benzin...
Last edited by mrdragan; 26.10.2012, 12:58.
Comment
-
-
Originally posted by slavko_bgd View PostJa čekam onaj komplet što su najavili da se samo istrese sve iz kutije a on se sam spakuje i našteluje.
Majstor mora da ode da sipa plin, to još nisu rešili
Comment
-
-
Originally posted by mrdragan View PostNe znam ko na kraju bude jači i ko pobedi, ali npr. moj otac ima ovog našeg nacionalnog Punta sa Landirenco plug and drive ECU-om i kada ga testiram u svim režimima vožnje i raznoraznim obrtajima potrošnja na bordu mu se pri prebacivanju gas-benzin ne menja ni za jotu. Situacija kod mog GP-a sa Stag4 plus ECU-om je takva da koliko god bio perfekcionista (a jesam), i koliko god ga precizno podesio uvek mu nađem neki režim gde bord šara prilikom prebacivanja gas-benzin...
Ukratko, to što si napisao nema veze sa životom. Za mapiranje tog ECU-a je potrošeno zdravo mnogo novaca i radi na sasvim desetom principu od toga što ti samouk pokušavš bez ikakvih sprava i alata da napraviš.
Opusti se i uživaj, ne troši vreme i pare na bezveznu misiju nameštanja ECU-a na zamišljeno jer ti nisi robot i neće ti to nikad uspeti. Nije ni onaj robot ali ne bih da se oko toga raspravljam.
SUS motor je nesavršena mašina i kao takav nema šanse da radi optimalno i ujednačeno pa čak ni sa timom pravih inženjera iza sebe, može samo približno.
Comment
-
-
Taj Landi nisam montirao nikad, izvadio sam par komada, koliko znam da stiže sa sve gotovom mapom i samo se montira? ili nije tako?
Radio sam prošle godine jedan Volvo za nemca koji je doneo sve svoje za koje ja nisam čuo i to sam mu rekao, kaže čovek ako montirate kako treba radiće.. ma neće gde to ima, ma radiće, ma neće itd.. Čovek je doneo a mi montirali po šemi, otišli na pumpu, natočili, prestisnuli gas, prešao na plin i radi. Daj gas prima, opali po prvoj prima po drugoj itd.. prima, ler radi kako treba i ode čovek nazad za Njemačku... Nije bio zaključan ali nisam imao intrfejs a mrzelo me da bockam kad sam video da radi a i on reče ako baš treba dopodesiće mu oni tamo što su mu prodali komp za baš taj auto.
Ja to zovem montiraj i vozi.
Comment
-
Comment