Dakle u Vectru A 2.0 8V C20NE motor ugradjen Tartarini skinut sa 5cil Lancie. Kablaža je korektno odrađena džek A koji premoštava benz. dizne se poklapa sa džekom A koji ide na plinsku diznu itd. RPM(braon) povezana na bobinu, lila na lambda sondu. Drugi džek za preostale dizne(pošto je u pitanju ECU za 5,6,8cil) nije povezan.
Koristim softver Tart. Seq. 6.1 i u njemu kao i u svim drugim verzijama postoje žuta polja koja izgleda mogu samo uz pomoć USB ključa da se promene ipak ja sam uspeo promeniti tip rada, tip dizni, broj cilindara na 4 pored parametara koji se regularno daju promeniti, jednino nisam uspeo promeniti IGNITION TYPE gde je trebalo stajati "RPM senzor 1" umesto "...2" no prikazivanje i očitavanje RPM je korektno. Ovo je bitno možda zbog autokalibracije koja mi nije uspela.
Autoklaibracija: ugrejem auto, startujem autokalibraciju, sačekam, klik <ENTER> bez potrosaca na benzin, ponovo klik <ENTER> sad sa ukljucenim potrosacima takodje na benzin i odmah posle toga prebacuje na gas i program trazi da se pedala gasa drzi fiksno, iako nije navedeno u kom polozaju?? U nekom od uputstava sam pronasao da bi se trebala drzati tako da se dostigne ~3000obrtaja/min?
ECU podesava vreme ubrizga i to je izgledalo ovako... Tinj na benzin stoji na ~2.5ms dok ECU podize ubrizg do preko 10ms i nakon 30ak sekundi auto se ugasi ili ako pritisnem pedalu gasa ostaje upaljen no nakon nekog vremena izbaci poruku da se ECU zaglupio ili sto tome slicno. Pokusano 10ak puta i skoro uvek beyuspesno izuzev jednom kad je taj korak prosao ali sam zapeo na sledecem koraku :-) taj put kad je to proslo je bilo odmah nakon zagrevanja auta jedino bi mi bilo logicno da ima neke veze sa lambda sondom iako mislim da ona radi u predvidjenim granicama.
Nakon neuspesne autokalibracije presao sam na rucni mod :-) i cackao podesavanja direktno u mapi ubrizga(Modify Carb).
Jedan od rezultata, akvizicija podataka, je dat u atachmentu kao i ss programa i parametara u mapi ubrizga.
Moram napomenuti da imam APACH RAIL IG1 dizne 2Om za koje vredi da ima je min. vreme ubrizga ~3ms pa sam iz liste izabrao
Matrix koje imaju isto min. vreme ubrizga. Dizne su precnika 3mm i to sam pronasao kao adekvatne za snagu koju ima ovaj motor.
Auto ne radi korektno na leru, sa ovakvim podesavanjem sam ga malo umirio, takodje trza pri ubrzanju npr. trecom i narocito pri oduzimanju gasa(problem min. vremena otvorenosti dizni ??) u svim ostalim modovima deluje ok i mislim da ce to graf mnogo bolje opisati.
Ako neko moze da pomogne oko podesavanja mape bi bih mu zahvalan kao i ako neko ima vec odradjenu mapu za ovaj motor C20NE koji je inace tzv. polusekvent(rade 2 po 2 dizne u paru). Takodje ako neko ima ideju zasto autokalibracija ne prolazi?
Ja se raspisao nadam se da ce neko imati strpljenja sve ovo procitati, pomoci :-)
Unapred zahvalan!
Comment