Pitao sam ovo u pogresnoj temi, pa hajde da otvorim novu. Moze li mala pomoc ako se neko baktao sa time, naime na kombiju transporter, 2,5 petak redni imam metan i plin, tomaseto reducir za metan i apolo plinski. Desilo mi se jutros da je matan nekako prosao kroz plinski isparivac i stigao na vakuum crijevo i nabija pritisak u njemu. Mislio sam da su memebrane u plinskom popcucale i zamijenim membrane, ali se isto desava, do sada je sve radilo kako treba, samo neznam kojim trikom metan dodlazi do ventila na koje ide crijevo podpritiska sa usisne grane. Raskacivao sam sva crijeva i definitivno probija kroz plinski isparivac, pa me zanima da li ima neko rjesenje tome i sta bi moglo biti uzrok, membrane su jutros stavljene nove. Na plin radi normalno, kad je sve spojeno, a na metan nece jer na vakuumu dobija pritisak od oko 1,3 bara, dok na metan kad se raskaci racva gdje se spajaju plinski isparivac i metanski radi ok. znaci samo kad je spojeno sve zajedno, vraca metan kroz plinski isparivac i prolazi nekako do vakuum crijeva. Gledao sam danas bas membranu od plina, sa zadnje strane gdje je vakuum crijevo je i sraf za podesavanje pritiska plina, i nemam predstavu kuda i kako metan prodje kroz tu debelu jako membranu i dodje na vakuum. i stare membrane su koliko vidim bile ispravne, nema na njima tragova da su pukle i slicno, jesu se malo ukrutile ali nista strasno. jedino da nekako prolazi kroz onaj centralni kao sraf na membrani, on je kao supalj, ali ima neki kao ventil u sebi, ali do sada je radilo bez problema, i od danas, duva ko blesavo na vakuum. Ima li neko drugar ideju kako to rijesiti
Transporter t4, 2.5 tbg/cng problem vracanja metana
Collapse
X
-
Evo slike, sad je plin raskacen, a inace spojen je ovdje gore preko Y racve sa metanom i zajedno idu na senzor pritiska. Prvo se desilo da kad prebacim na metan nema sanse da radi, vidim MAP 1,3, skontam da nesto nije kako treba, probam direktno aktivireti elektromagnet metana i vidim da duva metan na cijevi od vakuuma. , prebacim na plin, sve radi ok, (govorim o sistemu kad je sve bilo spojeno i tako radi vec nekih pola godine), otkacim plinski vod i premostim metanski direktno na senzor pritiska i radi normalno kad je samo metan spojen, isto tako i plin, samo zajedno kad su onda vraca metan na vakuum preko plinskog isparivaca na ovu malu cevcicu pored regulacije pritiska plina. E sad, sta je tu moglo da bude,,,to ni milicija nezna hehe. Pritisak metana je oko 1,5 bari kad sistem radi, plina oko 0,95.
Comment
-
-
Pušta sigurnosni ventil protiv pritiska na isparivaču, On ide kroz vakum crevo u granu.
Ukoliko je tomasetto isparivač.
Comment
-
-
Hvala na info, nije tomaseto, apolo je, ali je to identicno tomasetu, sad koji je kopija kog to neznam. Jel moze to nekako da se rijesi, posto je do sada sve ok radilo, isti sistem mi je i na autu, i on radi bez problema, doduse tomaseto je na kolima, nije apolo, ali su identicni i po obliku, i koliko sam vidio i membrane su potpuno iste. gdje se nalazi taj sigurnosni ventil, posto sam rasklapao isparivac i nisam vidio gdje je, jedino onaj centralni kao sraf na membrani gdje se regulise pritisak da pusta.
Comment
-
-
Ventil je u tom mesinganom delu gde se podešava pritisak.
Comment
-
-
hvala veliko na informaciji, Kad pojacam pritisak plina na 1,5 bar onda ne otvara taj sigurnosni, ali kad ga smanjim na 1 bar onda otvara, pritisak onda lakse pomjera membranu i ona fakticki podje prema kucistu istegne pipak kojim je zakacena za isparivac i otvori sigurnosni.Nasao sam ga, sad kontam kako felcera, odvrnuo sam sraf na staroj membrani i shvatio sam princip rada. Skinuo sam isparivac i probao na kompresor da vidim kad otvara taj ventil, i on otvara negdje na oko1,3-1,5 bar, kad je podesen pristisak plina na 1 bar, kad povecam na 1,5 plin, on otvara na oko 3 bar.
Sad da pitam jel smije tu malo jaca opruga da se stavi, da otvara recimo na 2,2 bara posto mi je pritisak metana oko 1,5-1,7 bari u sistemu, to bi radilo kako treba, naravno ukoliko smije to da se podesava.
Comment
-
-
Pre bih rekao da je sigurnosni ventil neispravan usled nečistoće ili nečeg drugog. Nisam baš siguran za raspon ali svi drže otprilike 3 bara pa onda ide u atmosferu.
Ovo je jedan od razloga zašto auto neće da pali ujtru, izduva gas u motor.
Šta je problem, ako nemaš elektroventil na boci a ovo umre, izduvaće celu bocu.
Comment
-
-
Pa jbmliga sta mu je uzrocnik, juce sam stavio nove membrane, u Karicu kupljene, 1700 dinara, i na membrani je bio fabricki i taj sraf sa ventilom u kompletu, tako da sam sve zamijenio sa novim, izduvao kompresorom i ocistio sve kanale i ono sto bi rekli sredio ga da bude ko cura pred udaju. I malo me zacudilo sto se isto desava i sa novim membranama, a samim tim i novim ventilom isto. jedino onda da mu pojacam malo oprugu unutra pa da otvara onda na 3 bara kad je pritisak nastelovan na 1,5 bar. Ovako kao sto rekoh kad je plin na 1,5 on otvara tu na oko 3 bara, ali kad je na 1 otvara mnogo rano, vec na oko 1,3.
jedino sto nisam zamijenio tj nisam nasao gdje se nalazi je mala okrugla gumica, kao hokejaski pak, dosla je u kompletu, precnika jedno 5mm, i debljine oko 2mm, nisam znao gdje da je postavim jer na isparivacu nisam nasao nista slicno tome a bas sam sve ono rasklopio do detalja. Na elektroventilu je nesto slicno, ali manja je posto sam probao tu da uglavim.
Ima na srecu elektroventil na boci pa sam siguran sto se toga tice, ali mi nije jasno da i nov ventil pravi isti problem kao i prethodni...posto ispada da sam dzaba mijenjao membrane hehe, ali na greskama se uci...mada valja i to zamijeniti ponekad..
Sta sad raditi sa tim ventilom....da reklamiram membrane ili da sta budzim ...Last edited by dandy; 14.09.2014, 19:20.
Comment
-
Comment