Plinska boca od 30 L stalo 31L ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nedeljko50
    CBC Član
    • 31.07.2016
    • 69
    • Beograd
    • wv polo

Plinska boca od 30 L stalo 31L ?

Naime zanima me da li se nekom slicno desavalo. Do sada je u boci od 30 l uvek stajalo oko 24 sto je uredu, medjutim zadnje punjenje je 31l . Mozda se i multiventil pokvario, imate li slicnih iskustava. Inace je sekvent u pitanju, mulitventil je elektro ako sam dobro razumeo majstora. Videcu kod narednog punjenja kako i sta, durga pumpa pa ako bude isto onda nesto nije u redu. Moze li on povremeno da zakaze , da se nesto zaglavi .... ili cim nesto na pocetu ne radi , znaci da je za menjanje.
  • Hermes
    CBC Senator XXL
    • 14.02.2006
    • 1306
    • https://t.me/pump_upp
    • bemve

Kakve veze ima multiventil....ne moze u flasu od litar da sipas litar i po
    Na pumpi te kradu, tako da je bolje da promenis pumpu na kojoj sipas, a ne multiventil.
    https://t.me/pump_upp

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Naravno. Menjaj pumpu.
      (kradu, uši otpadaju!)
      ... and ... welcome to the club
      (ima nas dosta kojima se to dešavalo; više puta pisao o tome, 31 lit. u 30 k'o od šale, inače 24-26 lit. max., tj. oko 85% ukupne zapremine u proseku).
      Ne zanosi se inspekcijama, oni će braniti pumpu svojim životom (da pogađamo tri puta zašto) pre nego što će išta preduzeti (ne znam zašto ne ukinu tu instituciju ionako slabo čemu služi, sve moraš dokazivati na sudu (ionako), za 10% krađe goriva?! više se isplati da nađeš pumpu gde manje kradu (povremeno i ne kradu)).
      Ovde će se krasti na meri i za 100 god. kada roboti budu upravljali pumpama, jer Šljivropa je to, nije šala (slađe je dinar ukrasti nego deset zaraditi).
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• nedeljko50
        CBC Član
        • 31.07.2016
        • 69
        • Beograd
        • wv polo

Hvala svima na odgovoru, poznato mi je da negde postoje pistolji sa jacim pristiskom pa da moze neki L vise , medjutim danas sam pogledao onaj pokazivac na boci, meni je namesteno otprilike da dodje na 2/3 one zelene linije kada se napuni 24 L i tada je je pistolj prekidao sa punjenjem , ali sada ova skazaljka je do samog kraja zelene linije sto me navodi da ipak stalo ta litraza ali da mulitiventil nije odradio svoje. E sad onih pola litra negde naso mesto u boci

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Jednostavno ćeš utvrditi tako da ćeš preći više kilometara za tih 6 litara ili nećeš...
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Samo si pokraden, ne može 31 u 30 NIKAKVIM pritiskom (može ako nije sipan TNG nego "GNG" (naftni gas u gasnom stanju), što je opet krađa).
            Šta je ovo? Stokholmski sindrom? "Skrivena kamera"? (dobro, onda sam naseo za sve pare)

P.S.
            Pokvareni ventil je odgovor za 28, 29 ... litara, pa nek' bude i svih 30 (baš svih 30 neće tako lako).
            Sipaj sledeći put na drugoj pumpi pa ćeš već videti.
            Ostaje (doduše) mogućnost da je boca od (npr.) 32 lit. ali ... isuviše dugo živim u ovim krajevima da bi posezao za takvim objašnjenjem (uostalom, do sada je bilo 24 lit. što ukazuje da je punjeno koliko treba (80% od 30 lit.)).
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• nedeljko50
              CBC Član
              • 31.07.2016
              • 69
              • Beograd
              • wv polo

Hvala svima , javljam kad ispraznim bocu i ponovo napunim na drugoj pumpi.

Comment

• sErGiO
                Moderator
                • 30.01.2007
                • 2769
                • Neko selo pored Beogr
                • Alfa Romeo 156SW

Meni je u bocu od 40 stalo 45

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Tebe su baš ošišali (više od 10%?! od teorije, uz multiventil, verovatno i svih 20%).
                  Gorivo (ogrev) je idealna stvar za krađu (pranje novca i slične manifetluke), dokazi izgore!! (juri ih ako možeš po atmosferi i pepelu)
                  Idealno je bilo (u nekoj državi koja manje liči na srednjovekovnu Dansku) da si odmah prebacio na benzin pa da se izmeri koliko ima u boci.
                  No, em što nikoga ne bi mogao da nateraš (da radi svoj posao) nego bi se još "vadili" na nedostatak tehničkih uslova (opreme) i slično.
                  Najlakše je promeniti pump(adžij)u.

Comment

• stevak
                    CBC Senator XXL
                    • 31.05.2009
                    • 1215
                    • Zemun
                    • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by sErGiO View Post
                    Meni je u bocu od 40 stalo 45
                    "Razvukla ti se boca" - takav sam ja odgovor dobio u sličnoj situaciji i samo zbog domišljatog odgovora koji me je nasmejao nisam terao dalje
                    ex SAABotražitelj

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Hteo bih samo da dodam malo prakse
                      Možda mali Perica nije u pravu ali ovako razmišlja Ventil na boci je tu da "upozori" pumpu da je došlo do grla. Sistem kontra pritiska sa tim malim federčićem treba da zaustavi dotok ali pumpa treba da prepozna "anomaliju" i prekine pumpanje. Svakom vlasniku pumpadžija je u interesu da se sipa što više goriva. Benzinska pumpa ima isto sigurnosnu meru preko pritiska koja isključi pištolj da ne bi bilo polave na pumpi i požara. Gasni pištolj je zabravljen i ne postoji opasnost od prelivanja pa ih bolje uvo.

Ko je bio na zapadu i točio tamo gde se samotoči zna da radnik na pumpi izleće kao furija i gasi pumpu ako počne da štekće (iako mu to nije posao) jer će ih odrati od kazne za prekomerno punjenje boce.

I na kraju, postoje realni primeri kad u bocu od 30 litara stane 30 litara ili od 50 svih 50 jer ima veći pritisak. TO se realno vidi po odgovarajućem broju kilometara više predjenih za toliko litara.
                      Naravno ima kad sipaju 22 litre a sin predje svih 3 kilometra od pumpe i nestane gasa

https.autogas.rs

Comment

• GM
                        CBC Član
                        • 01.04.2005
                        • 79
                        • Beograd
                        • Opel Astra, 1.6

Može li da se zaključiti da je memoguće u bocu od 30l sipati 31l plina bez obzira na odnos smeše, pritiska....?

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Boce nisu toliko precizno izradjene da bi bilo ako piše 50 litara da to bude stvarno 50 litara. Naravno da na 30 litara ne može biti greška 5 litara ali litra dve može. Trebao bi biti baš velik pritisak da u bocu od 30 litara stane 30 litara gasa tako da je sigurno više sipano ali je sigurno i mala prevara na delu a vidi se jer prevazilazi kapacitet. To isto a na manje litara se ne vidi.

Mada.. nemaju potrebu toliko da lažu na litre jer prvo mažnjavaju na odnosu kologram-litara i na odnosu mešavine od koje je napravljeno gorivo. Radi se o tonama goriva gde nešto butanaida i ostalih loših dodataka ili primesa smanjuju korisnu težinu ili litražu a plus povećavaju potrošnju jer zbog nekvalitetnog goriva stiskaš jače pedalu za isti efekat. Tu je osnovna extra zarada.

Da se pokrene tona i održi brzina treba toliko i toliko energije. Ta energija može biti u jednoj litri ili u dve...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Lepo rečeno. Teorijski boca može biti (kao što sam i ranije rekao) 5% veća nego što je deklarisano, pa i da 31 stane u "30".
                            Takođe se slažem da je mnogo LAKŠE i SLAĐE stvarati ekstra profit (nekada se zvalo "krađa" a sad nije korektno koristiti taj izraz) na velikoj količini (a lošijem kvalitetu). Zakon velikih brojeva je neumoljiv a sve "po propisu" (koliko se analiza uradi godišnje? Koliko "nezavisnih", nenajavljenih ... ma daj, na "brdovitom Balkanu" ... e jest, možda nekad u dalekoj budućnosti i bude ... npr. kad nestane nafte).

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Nije potrebna analiza, svaki tovar stiže sa deklaracijom o sastavu i to u sitna creva, i točilac odmah zna koji je kvalitet goriva a naručilac zna i pre toga
                              Plin se "krsti" u fabrici za razliku od benzina koji može bilo gde usput ili na pumpi.

Mislim da sam ovo već kačio ali nije zgore opet videti kvalitet "gasa"

https.autogas.rs

Comment

Working...
                              X