Ako je ko od vas dvojice što ste predložili promene spreman da cepa dlaku samnom, voleo bih da mi obrazloži što dvaput da klikne na gore a što je bitno i ko kaže da je idealan pritisak od 1 do 1,1.
Ukoliko bude pametna diskusija prebaciću u posebnu temu..
Iritantno je za čitati kad se nekom pogrešno savetuje a nije potkrepljeno nekim obrazloženjem zašto i kako.
Nisam baš najpametniji na svetu oko tih gasova ali držim da imam nekog znanja i iskustva. Ja sam napisao da ne dira a vi da popravlja. Ja mogu obrazložiti zašto sam napisao da ne pipa a vi obrazložite zašto da pipa..
Najgora stvar je čitanje uputstva i striktno ponašanje prema tome ili generalizovanje nekog uputstva na sve što pali gas.
Daklem izvolite ako želite, davno nije bilo ništa pametno na forumu, možda nekopm i pomogne ...
Ja cu samo da dodam da auto sa ovako podesenom mapom ide odlicno,temu sam pokreno iz drugog razloga na sta je g.Dora odgovorio ne znam koliko je bitno za diskusiju mapu sam podesio sam uz veliku pomoc ovog foruma na cemu sam jako zahvalan.
Pa recimo pozeljno je dignuti mapu u donjoj zoni na manjim obrtajima jer je ispod krive plave i pravi siromasnu smjesu i samim tim računar dobija informacije da treba da dodaje još goriva goriva tako da povećava sam sebi potrošnju gasa. Što se tiče podizanja pritiska, koliko sam tebe razumio Dora a i jos neke majstore bitno je da pritisak nije velik. Jer se ova dva pritiska sabiraju. Ali dobro očigledno ja nisam nesto dobro razumio. Takođe sam pročitao da mnozioc nije poželjno da bude oko 1 i da dizne benzina i plina rade u istim vremenima, eto vi kao majstori sa iskustvom recite zašto. Da ne dužim ja sam se svih vaših saveta držao i napravio plin da valja. Tako da svaka vaša izjava obara moju.
Ne znam da li gledamo istu sliku. Vreme benzina je 2,7 a plina 3,7 tako da to nije isto. Što se tiče pritiska, nisam baš razumeo koja dva pritiska? ima samo jedan i jedan potpritisak.
U principu tačno je da je dobro ako ej množilac oko 1.2 al iniej sveto pismo pa da je zapisano. U konkretnom primeru na slici, to bi bio ideal za jedno 734 majstora u državi da napravi takvu mapu ali to nije za mnoge ostvarivo.
Preklapanje crta je dobro i zato motor radi dobro (po rečima vlasnika) a i ja se slažem. Dva klika na gore bi znatno poremetilo taj odnos i preklapanje bi otišlo u Honduras što bi sasvim sigurno izazvalo lošu smešu i paljenje čuvene žute lampice.
Spuštanje pritiska bi imalo suprotan efekat. U jedinici vremena bi proticalo manje gasa pa bi se povećalo vreme ubrizgavanje. Zverino to bi bilo da se poveća vreme a ne dva klika gore. Dva klika gore bi izazvalo kontra postupak jer bi zbog više goriva došlo do smanjenja vremena ubrizgavanja.
PoJenta priče je u sledećem.
Nemate pojma a ni ja, koliki je promer bušenja dizni a ni hod klipa kao ni koje su dizne u pitanju. pretpostavka je da su Valtek ali ne mora da znači. Sa ovim pritiskom dizne su malo velike a sa smanjenim bi bile verovatno skoro taman. To bi značilo da je potrebno izvršiti ponovnu kalibraciju i podešavanje u vožnji.
Obzirom da je mapa stvarno dobra i da je množilac u toleranciji rekao sam da ništa ne dira jer da bi postigao to isto a malo višlje da bude treba dobro da se potrudi.
Obzirom da je (bez uvrede za vlasnika) auto kilav i nema brz prirast obrtaja kao ni snage to je sasvim ok podešavanje.
Na jednom Saab-u ili motoru sa kompresorom taj pritisak bi bio mali i loš za motor tako da uopše nije pravilo da bude oko 1. Nema generalnog podešavanja, ima samo generalna pravila koja služe za početak.
Podešavanje je kompleksno jer zavisi od mnogo faktora. Obzirom da svaki auto probamo u vožnji, dešava se da se vrati u radionicu na dobušivanje ili smanjenje rupe na dizni kao i korekcije pritiska da bi se dobila mapa za baš onako kako bi hteo. Uopšte nije samo turiš dizne, staviš pritisak na 1 i teraj...
sve bre ja to znam ali je glupo da se napise ne diraj nista. mora malo da cacka, zanimljivije je. dva klika gore pa se upali check, pa vrati dva dole pa pobrljavi pa... znas vec kako to ide
misim, na kilometar se vidi da je dizne busio neki "dora" sto vole kad su rupe goleme
Fazon je što je on to vešć čačkao i iščačkao prilično dobro a to što si ti rekao bi bilo upravo tako kako si sad opisao Malo gore pa za**** pa malo dole da vrati kako je bilo i bezveze posao Zato j bilo ne diraj ništa. Kad bi smanjio pritisak dizne ne bi bile velike, kad bi smanjio hod klipa dizne ne bi bile velike a inače nisu velike sem ako se picajzliramo
Ako bi više smanjio hod klipa 0onda ne bi bilo gasa na opterećenju ali ako bi onda podigao pritisak verovatno bi bilo itd... To je kombinacija sa fiše faktora, nije baš tako prosto kako izgleda, ima tu dosta pokušaja i popušaja dok se ne nauči princip a i onda se pogadja
Comment