tartarini

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • araps81
    CBC Veteran
    • 09.02.2012
    • 144
    • Beograd
    • BMW E36 320

tartarini

Od skoro vozim bmw e46 kupe 2.2 m54 motor sa davno ugradjenim plinskim sistemom tartarini, reduktor je RP/G05. Imam softver i interfejs ali nisam uspeo da ocitam ECU zbog usb kljuca koji nemam. Problem je sledeci, dok radi na plinu, na leru imam utisak da dizne uopste ne rade, niti se cuju da opale niti kad skinem crevce ne prolazi plin. Kad se doda gas onda rade i cuju se lepo. Znaci na leru kao da radi na benzin a kad se ide u obrtaje onda radi na plinu. To sam primetio i na potrosnji benzina dok radi na plinu tj dok je upaljena lampica za plin. Moram da napomenem da na plin prebacuje kad se doda gas preko 2000 obrataja, a samo se jednom desilo kad sam upalio auto da je prebacio na plin sam od sebe tj bez dodavanja gasa preko 2000 obrt. E u tom trenutku dizne se cuju da rade i na leru tj onako kako bi trebalo, proverio sam opet skidanjem crevca od dizni. E sad sumnjam na lambda sonde jer nesto sam citao da ovaj plinski sistem nece lepo da radi ako su sonde neispravne, a ne mogu da proverim u softveru zbog problema koji sam u pocetku naveo. Napominjem da je upaljena chek lampica i raniji vlasnik kaze da je na dijagnostici prijavljivao bank1 i bank2. Da li je neko imao iskustva sa ovim pliskim sistemom i da li neko moze da mi preporuci servis koji radi ovakve plinske sisteme (BG ili okolina), bas bi mi znacilo...? Moje je da zamenim obe lambda sonde koje su lako pristupacne pa da vidim kako ce onda da radi, u protivnom moram posetiti servis.

Unapred zahvalan.
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Neće pomoći zamena sondi jer nije do njih problem. Verovatno je negde u opcijama namešteno minimalno obrtaja na koliko da radi na plinu, ako su loše dizne dobri majstori nameste da radi na benzin ispod recimo 1200 obrtaja.
    Druga mogućnost je da ne čita dobro obrtaje pa ispod nekoliko obrtaja "ne vidi" da motor radi i neće prebaciti...
    Sve u svemu treba ti softver.
    Nekad davno mislim da nije trebao ključ ali ako je noviji nemam pojma.
    Ne znam nikog u B da to radi a ni u NS bogami...
    90 i kusur evra košta nova elektronika i rešio si problem, daćeš više na lamda sonde koje su možda isprave i pravilno očitavaju siromašnu smešu..
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• araps81
      CBC Veteran
      • 09.02.2012
      • 144
      • Beograd
      • BMW E36 320

To si u pravu, ne znam da li mogu i kako mogu sonde da se provere u domacoj radinosti..? Mada desava mi se cak i na benzinu da od recimo 10 paljenja bar jedno kad ga upalim da motor radi kao na 5 klipa

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Grešketina, površno sam čitao model... 6 cilindara je nešto skuplje..
        Ako je smeša loša a jeste onda se javlja problem kod prvog paljenja. Naravno ima trista drugih razloga za taj problem ali je ovaj češći. Resetuje greške i vozi dan dva na benzin..

https.autogas.rs

Comment

• araps81
          CBC Veteran
          • 09.02.2012
          • 144
          • Beograd
          • BMW E36 320

Bio si u pravu kada si pomenuo drugu mogucnost, kada motor radi na leru na plinu obrtaji se krecu oko 600-650 obrtaja i tada plinske dizne ne rade, dizne se ne cuju i radi na benzin, cim dodam vrlo malo gasa onda plinske dizne rade bez problema.. iz nekog razloga danas je na plinu ler bio kako treba, oko 800-850 obrtaja i tada su radile plinske dizne.. inace kada motor radi na benzinu ler je oko 800-850, na plinu ler malo varira i bude konstantan oko 600-650.

ako zamenim sonde da li mora da se uradi adaptacija?

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Sonde imju veze sa gasom tek toliko da utvde siromašnu ili bogatu smešu, totalno su nebitne za rad na gasu (kod tog uredjaja). Ja bih se prvo uverio da nisu dobre ali ti si zapeo da ih menjaš pa udri onda

https.autogas.rs

Comment

Working...
            X