Mazda 3 podesavanje autogasa

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dovla73
    CBC Početnik
    • 27.07.2021
    • 6
    • Veternik
    • Mazda 3

Mazda 3 podesavanje autogasa

Postovanje , imam mazdu 3 1,6 , 77 kw iz 2004 god i ugradjen mi je tomaseto isparivac , valtek dizne i stag 4. posle 80k sam odlucio da joj zamenim membrane na isparivacu i repariram dizne ujedno sam uradio i servis na autu ... zamena svecica i filtera. Trebala bi mi pomoc oko podesavanja mapa jel mi motor ne radi bas mirno na leru kad je na plinu. Dizne su razbusene na 2 mm i ventili podeseni komparatorom na 0,43 mm. Prve dve slike su sa pritiskom od 1,3 a kasnije sam ga smanjivao kako ste predlagali u drugim postovima al mi stalno gasne dizna rade na 6,8 ms.Kad radim samokalibraciju izbaci poruku da je protok na diznama premali i neki pritisak padne ispod 0,61. molio bi za pomoc, hvala najlepse.

Last edited by dovla73; 28.07.2021, 14:48.
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

1. Dizne se ne repariraju, bacaju se.
    2. Hod treba da veći od 0.5 ili bar toliko.
    3. Probuši veće rupe, vidiš da ti je množilac pod krovom, mali hod klipa i mala rupa je ograničen protok, može vreme biti pola sata ali u politru neće stati litra nikad.
    4. Pošto se motor davi, na kalibraciji ti javi da je POTPRITISAK prešao normalu i da li da nastavi ili ne.
    5. ili prvo, proveri da li su dizne dobro poredjane, dok je na gasu gasi i pali jednu po jednu gasnu diznu da vidiš da li radi normalno. Ako krene da trokira promašio si raspored.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• dovla73
      CBC Početnik
      • 27.07.2021
      • 6
      • Veternik
      • Mazda 3

Pa i zamenio sam dizne to jes komplet klipcic, oprugu i kuciste na to sam mislio kad sam rekao reparacija . Probavao sam da gasim dizne dok motor radi na plinu i normalno radi bez stucanja. Malo me zbunjuje sto je do sad sa katstrofalno prljvim isprivacem i tom rupom na diznama normalno radio nikad nije izbacivao gresku pri samokalibraciji. Videcu sutra da povecam hod klipa na 0,5 a na koliko da razbusim diznu ... 2,2 ili vise? Hvala

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

2,2 ili koliko god treba da se dobije množilac na ispod 1,5.
        Vidi ja prodajem te komplete za reparaciju dizni ali ih ne koristim, dizne se bacaju.

https.autogas.rs

Comment

• dovla73
          CBC Početnik
          • 27.07.2021
          • 6
          • Veternik
          • Mazda 3

Evo upravo sam zavrsio , prosirio sam dizne na 2,5 mm ( nisam nasao manju ) a hod klipa povecao na 0,6 mm i posle krace voznje dobio ove rezultate.Sutra cu se malo vise voziti pa cu videti preciznije kakva je mapa.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Ovo je drastično bolje, ako tako ostane posle par dana biće to ok..

https.autogas.rs

Comment

• canibal86
              CBC Veteran
              • 07.03.2010
              • 155
              • Sid

Pozdrav kod mene je takodje motor 1.6 77kw samo sto je Golf u pitanju.Dizne su na 2mm i pritisak 1.20 bara mnozilac krece skoro isto kao sa slika.Jel postoji neki razlog zasto je promer dizni toliko veci nego kod mene?Oprema ista Valtek i Tomasseto neki dan od Majstora Dore uzeo set za reparaciju isparivaca.

Sent from my M2101K7AG using Tapatalk

Comment

• dovla73
                CBC Početnik
                • 27.07.2021
                • 6
                • Veternik
                • Mazda 3

Da li plinsku mapu da podesavam da bude malo jaca od benziske ili ista kao benziska. Hvala na pomoci i na brzim odgovorima.

Comment

• dovla73
                  CBC Početnik
                  • 27.07.2021
                  • 6
                  • Veternik
                  • Mazda 3

Zao mi je samo sto nisam video mape pre menjanja membrane ( zezao me lap top ) pa da uporedim stanja. E sad zasto sam morao da prosirujem dizne i povecavam hod klipa .... ne secam se koliki mi je mnozilac bio pre.

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Originally posted by dovla73 View Post
                    Da li plinsku mapu da podesavam da bude malo jaca od benziske ili ista kao benziska. Hvala na pomoci i na brzim odgovorima.
                    Treba da je isto.

@ Canibal86
                    Nema veze što j isti motor po kubikaži, sve ostalo je različito i za svaki motor se "prave" dizne baš za njega. Mazda iz primera ima kratko vreme ubrizgavanja, sve je strpano u par milisekundi, vidi crte kako su strme...

https.autogas.rs

Comment

• dovla73
                      CBC Početnik
                      • 27.07.2021
                      • 6
                      • Veternik
                      • Mazda 3

Jos jedno pitanje za doru, da li znas mozda na onoj zadnjoj slici u mom prvom izlaganju pise MAZDA SKLONOST pa sad tu moze neki broj da se izabere, cemu to sluzi ? I jos jednom hvala na pomoci.

Comment

• canibal86
                        CBC Veteran
                        • 07.03.2010
                        • 155
                        • Sid

Da,da razumem ubrizgavanje je razlika.Kod mene na leru su benzinska vremena nekih 2.6-2.7ms koji hod bi tu bio odgovarajuci msm da sam sad podesio 0.40mm

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Originally posted by canibal86 View Post
                          Da,da razumem ubrizgavanje je razlika.Kod mene na leru su benzinska vremena nekih 2.6-2.7ms koji hod bi tu bio odgovarajuci msm da sam sad podesio 0.40mm

Nisi razumeo, vidi gde počinje plava crta i gde završava, na koliko mili8sekundi, nebitno koliko je na leru. To za ler je bitno da uzmeš brže dizne što Valtek svakako nisu.

Jednom davno na ovom forumu je napravljena fama oko tog hoda klipa gde sam ja bio jako protivan tome jer sam znao da će mnogi ljudi to uzeti kao ekstra važan podatak a nije. Zašto se ne podešava recimo Baracuda, Landi MED, Zavoli, AC, i mnoge druge, to ne znači da te dizne ne valjaju.
                          Mali hod je katastrofa za motor jer ograničava dotok goriva. Da bi znao koliko treba hod klipa da bude moraš znati koliki je maksimalna potreba za gorivom i izračunati koliko je to kao otvor dizne, kao hod klipa, kao pritisak isparivača, kao broj obrtaja i kao strategiju ubrizgavanja.. i još koješta ali me mrzi da više pišem, zaboravite hod klipa, ne čačkajte ono što ne možete namestiti kako treba, 3800 dinara su baš dobre dizne (ima i za manje), ne vidi stvarno nikakvu svrhu pametovanja...

https.autogas.rs

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Originally posted by dovla73 View Post
                            Jos jedno pitanje za doru, da li znas mozda na onoj zadnjoj slici u mom prvom izlaganju pise MAZDA SKLONOST pa sad tu moze neki broj da se izabere, cemu to sluzi ? I jos jednom hvala na pomoci.
                            Neke mazde koriste više načina ubrizgavanja goriva, u nekom režimu rade kao sekvent a onda predju na semi (pola pola) ta opcija to rešava tako da rcimo prepolovi gorivo u nekom režimu, pišem teoretski.
                            U prevodu ne diraj.

https.autogas.rs

Comment

• canibal86
                              CBC Veteran
                              • 07.03.2010
                              • 155
                              • Sid

Originally posted by Dora View Post
                              Nisi razumeo, vidi gde počinje plava crta i gde završava, na koliko mili8sekundi, nebitno koliko je na leru. To za ler je bitno da uzmeš brže dizne što Valtek svakako nisu.

Jednom davno na ovom forumu je napravljena fama oko tog hoda klipa gde sam ja bio jako protivan tome jer sam znao da će mnogi ljudi to uzeti kao ekstra važan podatak a nije. Zašto se ne podešava recimo Baracuda, Landi MED, Zavoli, AC, i mnoge druge, to ne znači da te dizne ne valjaju.
                              Mali hod je katastrofa za motor jer ograničava dotok goriva. Da bi znao koliko treba hod klipa da bude moraš znati koliki je maksimalna potreba za gorivom i izračunati koliko je to kao otvor dizne, kao hod klipa, kao pritisak isparivača, kao broj obrtaja i kao strategiju ubrizgavanja.. i još koješta ali me mrzi da više pišem, zaboravite hod klipa, ne čačkajte ono što ne možete namestiti kako treba, 3800 dinara su baš dobre dizne (ima i za manje), ne vidi stvarno nikakvu svrhu pametovanja...
                              Hvala majstore na trudu da razjasnis problematiku svakako sam planiro da vratim na 0.5-0.6 msm da sa toliko dolaze fabricki.Malo sam pogresio sto nisam odma uzeo stagove w01 dizne nego sam pazario ponovo Valtek pa mi sad steta da ih skidam a nemaju 5k km.

Last edited by canibal86; 30.07.2021, 22:01.

Comment

Working...
                              X