Detonacija, step motor i guma

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • APOGEE
    CBC Senator
    • 01.06.2005
    • 243
    • Beograd, Vracar

Detonacija, step motor i guma

Lanos 1,5, Loveco-pro, nekoliko dana pred novu godinu, u Bg-u uvece bila ona velika maglustina i vlaga, odjendom na plinu motor pocne da gubi snagu, prebacim na benzin, zavrsim voznju. Sutradan, po danu pogledam motor i vidim da prstenasta guma-ventil oko mesaca napukla popreko do pola a pravougla metalna spojnica koja spaja jedno crevo sa mesacem pukla skroz na navoju kod navrtke.

Interesantno je da neposredno pre gubljenja snage na plinu nisam cuo detonaciju, predpostavljam da je steta proizvod neke ranije detonacije i da je jednostavno doslo do zamora materijala.

Interesuje me, da li u praksi dolazi do ostecenja step motora usled detonacije i drugo koliki je prosecni vek prstenaste gume na mesacu, odnosno da li je treba preventivno menjati zbog starenja gume (kod mene je izdrzala 2,5 godine) koja sigurno vremenom gubi elasticnost.
    Kia pro cee'd 1,6 CRDI 115hp 2010
  • bmw735i
    CBC Senator
    • 07.05.2006
    • 258
    • Mostar
    • BMW 320i, 740i, 750i

Meni se još nije desilo čak sam ga i rastavljao da vidim ima li štete i nikad ništa. A detonacija je bilo ponekad i 5-6 u cugu. Dok nisam promjenio jedno crijevo koje nisam smatrao relevantnim na za plin. U kombinaciji sa loši plinom pucao mi je bendžo ko beztrzajac. Provjeri sva crijeva i ventilčiće ako ih imaš, očisti usis i zamjeni membrane ako su prešle više od 50k ili 2 godine. Što se tiče te prstenaste gume, mislim da je to spasilac a ne mješač barem ja nisam vidjeo mješač da prstenastom gumom. Promjeni gumu kad i membrane ona vremenom od vrućine gubi elastičnost i ave više detonacija pušta dalje i iskrivljuje klapnu spasioca. Imao sam slučaj na BMW 520 da je klapna spasioca otišla u suprotnu stranu i auto neće preko 2.500 obrtaja.
    BMW 320i E46 M54 STAG 300 ISA2 Zavoli Zeta S HANA 2000 tip C, BMW 740i E38 M62 STAG 300 ISA2, BMW 750i E32 M70 STAG 300
    Peugeot 206 1.4i XS (ženin) STAG 300 ISA2 Zavoli Zeta N HANA 2000 tip C

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Guma ima vek trajanaj u zavisnosti od kvaliteta pa je treba povremeno kontrolisati. Uglavnom je vidljivo kad je dotrajala. Svaki falš vazduh na tom mestu može doprineti detonaciji.
      Uvodnik ne bi trebalo da pukne ali dešava se. I tu je povremena kontrola bitna bar kad se menja filter za gas...
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• APOGEE
        CBC Senator
        • 01.06.2005
        • 243
        • Beograd, Vracar

Tks na odgovorima. Mislim da bi svako ko ima ovakav sistem trebalo da u kolima ima jednu rezervnu sigurnosnu gumu, za svaki slucaj ako mu pukne. Ovako, morao sam izolirom da obavijem ceo mesac i nazalost do danas vozim na benzin. Niko ne radi, svi spojili praznike. Valjda ce Ivan sutra da proradi pa da sredim ovo.

Comment

• *IvanT*
          CBC Senator XXL
          • 30.01.2005
          • 3234
          • Srbija, Beograd, Kara

Servis je radio i prosle nedelje, tako da je to moglo vec da se sredi.
          http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• APOGEE
            CBC Senator
            • 01.06.2005
            • 243
            • Beograd, Vracar

Ma svratio sam bio u proslu sredu pre podne i vidim obavestenje.. samo za hitne stvari... a u principu ne volim da pravim frku i uznemiravam ljude.

U svakom slucaju, svraticu sutra popodne.

Poz

Comment

• deki-ascona
              Bio nam je drug! RIP
              • 10.04.2007
              • 2118
              • NI , Trosharina

A gde se kupuje sigurnosna guma? Jel u nekim specijalizovanim prodavnicama? Pitam jer u prodavnicama auto delova nema.
              Originally posted by Valent Vudriga
              ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
              Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• APOGEE
                CBC Senator
                • 01.06.2005
                • 243
                • Beograd, Vracar

Ima kod servisera, a ovde moze da se nadje i subotom na Bubanj potoku - buvljak.

Comment

Working...
                X