Fiat Marea 1.6 - velika potrosnja plina, zasto?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Digital Mandrak
    CBC Početnik
    • 23.11.2007
    • 8
    • Beograd

Fiat Marea 1.6 - velika potrosnja plina, zasto?

Marea 1,6 105ks 2000 god, noviji tip, sa plasticnom usisnom granom - plin sekvent, Landirenco, ugradio servis u Tosimom Bunaru,(pored BMw)....

U pocetku potrosnja (letos) na otvorenom 60 - 80 km/h 6,5 - 7,5l.... grad 8- 9l. Od pre par meseci, potrosnja naglo skace, cak do 15 u istim uslovima... promenjene svecice (bio shampion, sada NGK 6 sa dva kraka) filteri, proveren na kompjuteru, kazu lambda sonda malo oslabila....

.... treba li da proveravam ventile, bregastu, menjam sondu? Napominjem da motor ide odlicno, ne trokira, dobro vuce... ili da odem kod nekoga ko ima tester za izduvne gasove, da nastelujem plin? Komentar majstora je da nije potrebno, jer ima svoj kompjuter koji to sve radi.... pomagajte, pocecu da idem autobusom!!
  • ada
    CBC Senator XXL
    • 04.06.2005
    • 2375
    • Novi Sad
    • Svasta nesto

da si prelistao teme o gasu video bi ili dosao do zakljucka da ako si u beogradu i imas problem sa plinom odes do ivana i probas da resis problem.
    samo pazi. ko god izadje od ivana izadje sa osmehom na licu
    Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
    Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
    Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
    Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Digital Mandrak
      CBC Početnik
      • 23.11.2007
      • 8
      • Beograd

Kolega, ako je Ivan resenje za sve, cemu ovaj forum?
      Zbilja, nemam naravno nista protiv, cak mi se poseta Ivanu i namece kao logicna, ali buduci da je uredjaj u garanciji prvo bih iscrpeo sve opcije servisa koji je ugradio uredjaj, a da bi znao sta da im trazim da provere (posto su me poprilicno rutinski umirivali kako je sve u redu) mislio sam da mogu da dobijem neki savet....

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Ispravan savet je da odeš do servisa koji je to uradio i imaš kod njih garanciju pa ako ništa ne pomogne onda tražiš savet.
        Prvo ako im ne veruješ nisi trebao kod njih ugradjivati gas. Drugo svaki majstor prosto najlepše obožava kad mu mušterija kaže u čemu je kvar.
        "Kvar" može biti do lošeg plina, stvarno je loš, do podešavanja, do male temperature sistema isparivača, olabavila se neka šelna itd...
        Gas tester pretpostavljam nemaš pa opet moraš ići kod nekog ko ima.
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Digital Mandrak
          CBC Početnik
          • 23.11.2007
          • 8
          • Beograd

Dora, i bio sam nekolko puta u servisu koji je ugradio, tu opciju sam iscrpeo... mada, u nacelu je tacno to sto govoris, i sam se u svojoj struci srecem sa brojnim "strucnjacima", (za koje imam vec razradjene sisteme) i u ugradnju plina sam usao sa respektom prema servisu, prepustivsi njima izbor sistema i koncepciju ugradnje.

Ipak, poverenje koje sam startno imao u majstore koji su plin ugradili je vremenom bilo sve manje, jer problem koji sam imao sa potrosnjom nije resavan, uz obavezno objasnjavanje da je plin los...( pa to sve objasnjava, samo smo mi musterije glupe i zahtevne, kada trazimo nemoguce, a oni su jadni sto to sve jos moraju da slusaju, i da imaju strpljenja....)

Procitavsi post Ada nekoliko puta, uz izvinjenje pomenutom shvatih da je covek u pravu, i pravac Visnjicka:

- Ivan me docekuje kao da smo kumovi, odmah pronalazi greske u sistemu, vrsi novo stelovanje ubrizgavanja, menja ostale parametre, menja par sitnica na instalaciji, proverava zaptivenost... za pola sata je sve gotovo, kolicinu ubrizganog plina je smanjuje vise od 30%, auto vuce znacajno bolje nego pre!!!!!!!!

Naravno, pare nije hteo da uzme ni posle ubedjivanja.... njegov entuzijazam i profesionalnost zaista impresionira.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Eto vidiš, možda Ada nekad pretera sa tim idi kod majstora ali u principu kad je kompleksan sitem sa velikom mogućnošću da će "mušterija" dati pogrešne početne podatke (ili nedovoljne) nezahvalno je probati pomoći ovako.
            Forum jeste edukativan ali nije svemoguć. Princip jeste da se ljudi nauče i shvate kako radi i šta je dobro ili loše ali mu nije prvo svrha da popravi auto ovim putem. Ako uspe odlično, ako ne, tu je neki majstor
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• ada
              CBC Senator XXL
              • 04.06.2005
              • 2375
              • Novi Sad
              • Svasta nesto

i da sumiramo. je si izasao sa osmehom na licu
              Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
              Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
              Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
              Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• dranix
                CBC Senator XXL
                • 04.10.2004
                • 3079
                • Antwerpen/Belgium
                • Saab 9-3

E, da i tebe nije mrzelo da ides u BGD mozda ne bi morao da radis generalku na zenomobilu. Ovako...... Salim se.
                Ivan je odlican majstor to znamo svi i jos svi kazu kako nije hteo da naplati nista podesavanje a niko ne kaze da je castio bar nekog tamo od radnika.
                Nije valjda da su otisli da nisu nista platili?
                Ako ni zbog cega a ono zbog "malera".

Comment

• *IvanT*
                  CBC Senator XXL
                  • 30.01.2005
                  • 3234
                  • Srbija, Beograd, Kara

Ipak, poverenje koje sam startno imao u majstore koji su plin ugradili je vremenom bilo sve manje, jer problem koji sam imao sa potrosnjom nije resavan, uz obavezno objasnjavanje da je plin los...( pa to sve objasnjava, samo smo mi musterije glupe i zahtevne, kada trazimo nemoguce, a oni su jadni sto to sve jos moraju da slusaju, i da imaju strpljenja....)
                  Kratak osvrt na ovo.

Gas je u poslednje vreme stvarno očajnog kvaliteta i dešava se da kod nekih automobila potrošnja drastično skoči. Naravno da uvek treba pokušati sa štelovanjem i kontrolom komponenata, ali se nekada jednostavno desi da motor puno troši. Nekoj mušteriji je to jednostavno objasniti, ali se uvek nađe poneka koja "zna bolje" ili ima "pametnog" mehaničara. (Dig. Mand., ovo pišem uopšteno, ne odnosi se na tebe )
                  Ako pođemo od pretpostavke da ugradite nov, ispravan gasni uređaj(pravilno ugrađen) u polovan auto i ispostavi se da motor troši mnogo više od očekivanog, u 95% slučajeva je krivac neispravan motor, tj. neka od njegovih komponenti. Neki od najčešćih uzroka su ventili, bregaste, filter vazduha, paljenje ili loše uzupčen motor. Prilikom rada na benzin, ti problemi mogu da budu jedva uočljivi, dok gasu naprave čudo.
                  Zato ne treba uvek kriviti gas za sve, kao ni majstore za gas. Istina je da u ovoj profesiji ima mnooooooogo šustera, ali ima nas koji znamo više nego što bi trebalo, pa ponekad poverujte i nama a ne samo svojim mehaničarima. Mehaničari ne vole gas, jer ga se plaše i nepoznaju princip rada.

DRANIX:

Ja stvarno ne znam sta je to sa vama ljudi. Vi za sve zivo sto se lose desava sumnjate na gas. Gas je GORIVO ISTO KAO BENZIN.
                  Mogu samo misliti sta tek radite majstorima za gas ako nisu "jaci" od vas.
                  Zaista ne bi preporucio nikome da se petlja oko gasa i oko auta uopste ko nema tri cuke o automobilima.
                  Radije nadjite dobrog majstora u koga imate POVERENJA i mirno spavajte. Radoznalost moze da postane bolest ili fobija a to nikome od nas nije potrebno. Najbolje je da svako radi svoj posao i da ne brine o tudjem. Majstori su placeni da misle za vas. Mig
                  http://www.lovatogas.co.rs

Comment

Working...
                  X