Potreban savet u vezi boce

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • rrapaic
    CBC Senator
    • 13.02.2008
    • 225
    • Beograd
    • Fiat Stilo 1.9 JTD

Potreban savet u vezi boce

Pozdrav svima!

Evo koja je situacija sa mnom:

1) Vozim plin bez atesta vec skoro 2 godine (tako sam kupio auto); Landirenco isparivac.

2) Razlog sto nisam uradio atest je taj, da su mi papiri od boce stari - kad sam se konacno resio, procitah negde da boca (i papiri) ne sme biti starija od 2 godine. Pogadjate, to je isteklo taman par meseci posto sam kupio auto. A da idem na atestiranje boce, verujte mi, nisam bas toliki mazohista; citao sam ovde kako to rade - bez bar DVE dodatne posete majstoru nista od cele rabote.

3) Dakle, srecno sam se vozio na plin sve do danas popodne. Dosao iz grada, parkirao pod prozor i, pogledam (po navici) rezervoar, odnosno multiventil na njemu. A on, na totalnoj nuli; ovako ga nikad nisam video. Juce sam sipao 20 litara, i jos jutros je bilo upravo to stanje.

4) Posto sam i ja ponesto naucio na ovom forumu, setim se da mi je u zadnje vreme multiventil (plovak) dosta trom i ne pokazuje uvek dobro stanje gasa. Posumnjam da je rikn'o, odnosno da se nesto oko plovka otkacilo.

5) Sednem u auto (na plin i dalje) i odem da trazim da natocim jos malo benzina (za svaki slucaj); spreman k'o zapeta puska da prebacim ako pocne da gasi u voznji. Ma kakvi; posto je nedelja presao sam 10+ kilometara dok sam nasao pumpu koja radi. Auto ide k'o blesav na, jelte, prazan rezervoar

6) Na kraju sam zakljucio da JESTE zezno plovak. I to bi bio kraj ovog uvoda.

E, stigoh i do pitanja: da li da se petljam da menjam multiventil (zbog plovka), ili da idem po novu bocu (i nove papire)?
    Kolika je zezancija sa sredjivanjem ventila/plovka? Mora li rezervoar biti prazan?
    Nesto se mislim, ionako sam hteo da zamenim bocu toroidnom, da bih dobio malo na gepeku. A da ne govorim da bih konacno mogao da odradim atest...?
    Koja je uopste procedura kod zamene ventila, a koja kod zamene boce?

Hvala unapred

Rajko
    Fiat Stilo 1.9 JTD
  • dranix
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 3079
    • Antwerpen/Belgium
    • Saab 9-3

Ako bi hteo na atest onda zameni bocu kakvom zelis i stavi krsteni multiventil na nju. Ako za to dobijes papire a dobices od svakog normalnog majstora pod uslovom da je instalacija po normama (ostatak instalacije) dobices lako atest.
    Staru bocu takodje mozes da atestiras pre atesta instalacije ali se bojim da ce na kraju sve to biti skuplje.
    Za sve to nadji dobrog majstora u okolini i ne brini nista. Oni znaju sta i kako treba.
    Sigurno se ne upustaj u skidanje multiventila dok je gas u boci.
    Prvo, sto je to posao za majstora a drugo sto ne znas sta ces da zateknes.
    Ima losih multiventila kojima se plovak ISTOPI vremenom. Ako je to slucaj kod tebe sta ces staviti?
    Nije to neka kinta. Razmisli. Raspitaj se za cene.

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Boca "vredi" 10 godina, atest ćeš dobiti od dana njene proizvodnje na 10 godina. Ako je prošlo 2 godine imaćeš atest na 8 godina. Ako ti ne odgovara boca pa je menjaš zbog prostora, sa novom ćeš dobiti i papir za nju.

Ostalo, batali, nije to za početnike, mislim zamena multi ventila i sl...
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• rrapaic
        CBC Senator
        • 13.02.2008
        • 225
        • Beograd
        • Fiat Stilo 1.9 JTD

Hvala veliko na odgovorima .

Nego, niste me razumeli, nisam ja ni mislio SAM da menjam bilo sta. Moje pitanje se odnosilo na to kolika je gnjavaza zamena multiventila, a koliki je posao zamena boce (u oba slucaja kod majstora, jasno).

Evo sinoc, posle jedne kasne voznje, plovak opet proradio. Ali sad mu vec odbrojavam dane: ne pada mi na pamet da se vozikam okolo sa poluispravnim uredjajem . Ionako mi u julu ide registracija, pa...

Znate li gde bih mogao da ugradim toroidnu bocu? Mislim, da pozovem, narucim/objasnim sta mi treba i odem u dogovoreno vreme? Ne bih bas da se cimam da sam kupujem/trazim bocu.

Hvala jos jednom

Rajko

P.S. E da, nesto sam citao da se manji modeli toroidnih boca teze nalaze. Moj tocak je 175/70 R13, to mu izadje oko 58 cm precnik... ima li toga u Bgd-u?
        Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

• Dren
          CBC Senator XXL
          • 24.08.2005
          • 1068
          • Sarajevo

Ma ne beri brigu, ja sam u Felicia-u ugradio Stako-ov tor. rezervoar u prostor rez. gume 165/70R13, i radi... Nominalne zapremine 35 litara, sto ispadne 28 litara punjenja po pravilima...

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Originally posted by rrapaic
            P.S. E da, nesto sam citao da se manji modeli toroidnih boca teze nalaze. Moj tocak je 175/70 R13, to mu izadje oko 58 cm precnik... ima li toga u Bgd-u?
            Onda se nismo razumeli, odeš u neki servis i kažeš šta želiš, ostalo je njihova briga od nabavke do ugradnje.

https.autogas.rs

Comment

• rrapaic
              CBC Senator
              • 13.02.2008
              • 225
              • Beograd
              • Fiat Stilo 1.9 JTD

Uh, kako sad...

Zvao sam par servisa i raspitivao se za toroidne boce i ugradnju istih. Iz jednog servisa sam dobio savet da proverim da li moze da se dobije atest ako je toroidna boca ISPOD auta (jer je i tocak ispod; auto je Renault 19).

Zna li neko nesto o ovome?

Rajko
              Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Sad lepo odeš sa autom u AMS i pitaš nekog od pregledača, zapmtiš ga koji je (udari mu štambilj na čelo ) pa uradiš šta treba i trk kod istog opet.

Jedini isparavan način.

https.autogas.rs

Comment

• sasa km
                  CBC Senator
                  • 23.10.2007
                  • 241
                  • kosovska mitrovica

neznam da ti pomognem za ventil i dali ide da se kaci odozdo

plin je ugradjen 2005 g. a atest sam uradio bez problema 2007 g. vise od 2 g. i vazi do 2015 g. to je trajnost same boce tako su mi objasnili

u medjuvremenu ako menjas bilo sta od instalacije ili bilo koji deo moras da uradis ponovo atest zato prvo sve sredi kako treba pa na atest da ti ne ispadne da platis dvaput za kratko vreme
                  ALFA-naravno, molim jednu u fulu za poneti

Comment

Working...
                  X