Da li je skraćen vek trajanja svećica kod auta na plin?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nospeoce
    CBC Član
    • 09.12.2008
    • 29
    • Beograd

Da li je skraćen vek trajanja svećica kod auta na plin?

Neko mi je rekao da svećice treba češće menjati ako u autu imate ugrađen plin? Koja je to kilometraža kada treba zameniti svećice ako vozite na plin? Kako prepoznati istrošenost svećica i na plinu,ali i na BENZINU,pri paljenju,vožnji,ler gasu(opišite). Hvala
    POWER TO THE PEOPLE
  • gti16v
    CBC Senator XXL
    • 05.08.2007
    • 343
    • BGD
    • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Re: Da li je skraćen vek trajanja svećica kod auta na plin?

Comment

• nospeoce
      CBC Član
      • 09.12.2008
      • 29
      • Beograd

Hvala za link. Ali bih više voleo konkretne odgovore na postavljena pitanja.
      POWER TO THE PEOPLE

Comment

• zoranbg
        CBC Senator XXL
        • 23.03.2005
        • 4098
        • Rooster's Hill , Beog
        • Grande Punto 1.2

konkretno,iz mog veeelikog decenijskog iskustva..
        traju duzhe nego na benzinu .
        chistije gorivo chistije sve ,pa i svetjice.

to neznachi da netreba da ih menjash
        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• bucke1
          CBC Član
          • 31.01.2009
          • 13
          • bgd

Proizvođači gasne opreme tvrde da sagorevanjem gasa svećice duže traju, ali se tu postavlja pitanje koliko je TNG kojki se kod nas koristi čist?

Comment

• Delija
            CBC Senator XXL
            • 29.08.2005
            • 310
            • NS
            • plavi auto

Cistiji je od benzina u svakom slucaju
            Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Svećice nisu čistije zbog čistog gasa ili čistog benzina nego zbog procesa sagorevanja koji je kod gasa mnogo potpuniji i zbog toga što nema toga što u benzinu ima kao normalan sastavni deo. Nema čadji i koksa ukratko rečeno.
              Dakle, nema veze sa čistoćom goriva ili sa onim što se izvadi iz filtera.
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• slavko_bgd
                CBC Senator XXL
                • 24.03.2009
                • 771
                • Batajnica
                • Stilo 1.6 16V MW

Teško je dobiti tačan odgovor na ovakvo pitanje, jer se odgovori svode na iskustva koja su različita.
                Probaćemo da saznamo nešto zvanično pa da objavimo.

Ono što mislimo da znamo do sada je :

1.Sva gasovita goriva sagorevaju bez ostatka (ne stvaraju čvrste frakcije, naslage,koks...);Dakle, na ispravnom motoru svećice bi trebalo da duže ostanu čiste;
                2.Temperatura paljenja TNG u odnosu na benzin je nešto veća i potrebna je veća energija varnice da bi došlo do zapaljenja smeše TNG i vazduha. U praksi je normalno da u graničnim slučajevima motor radi normalno na benzin a pravi probleme na plin i takvi problemi se najčešće rešavaju prostom zamenom svećica ( uvek se od njih polazi); Ovo znači da bi svećice na plin trebalo češće menjati;
                3.Toplota koja se razvija u motoru pri radu na TNG je nešto niža od benzina (lošiji koef.punjenja,zagrejan gas,bla,bla,bla...) pa bi po tome svećice trebalo da budu manje termički opterećene i da duže traju...

Lično, vozim Reno 5 '91 motor C1E (1100 ccm). Do sad sam prešao sa BOSNA SUPER F65 svećicama oko 32.000 km. Namerno ih ne menjam da bih video koliko mogu da pređu na ovom motoru. Do sada su elektrode potrošene za oko 50% u odnosu na nove.Sve se svodi na povremenu korekciju zazora.
                Kablove i platine sam menjao pre 15-ak hiljada zbog trokiranja pri ubrzavanju, ali svećice ne.

Pozdrav,
                Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• banebg81
                  CBC Veteran
                  • 26.06.2008
                  • 195
                  • Beograd

I ja mislim da bi trebalo duže da traju.

Inače, pređem godišnje oko 30 000 km sa yugom a svećice menjam pred zimu, stavim NGK i nema problema, samo povremeno proverim zazor. Imam elektronsko paljenje, auto pali normalno i hladan i zagrejan, potrošnja plina je u granicama normale i to je to.

Mada, to i nije neki trošak da ih čovek menja na 10 000 km (set od 4 svećice NGK za yugo košta oko 600 din) ali ako radi, zašto bi se menjalo !?

Koliko na benzinu traju, ne znam, ne vozim na benzin (naravno, ne računam ono što se ponekad provoza čisto zbog membrana i karburatora) ali, video sam na njihovom sajtu da preporučuju za TNG - iridijumske svećice sa većim brojem 7 što bi trebalo da znači HLADNIJE svećice, zašto i kako, ne znam ali mi je to dosta skupo, bez obzira što se menjaju na 100 000 km (oko 1100 din po KOMADU) jedino što me buni je ta toplotna vrednost, po logici, trebalo bi staviti tu vrednost i za obične svećce ...

pozdrav

Comment

• slavko_bgd
                    CBC Senator XXL
                    • 24.03.2009
                    • 771
                    • Batajnica
                    • Stilo 1.6 16V MW

Hladnija svećica ide na termički opterećenije motore da bi se izbegao tzv "glow effect" (usijavanje svećice i samozapaljenje gorivno-vazdušne smeše). Negativna stvar hladnije svećice je nedostatak efekta samočišćenja, znači mnogo brže se talože nečistoće na svećici (potiču najviše od uljnih isparenja pri vožnji na gas).

Što reče banebg81 svećice NGK koštaju 150 din/kom i ako se zamene na 20-30.000 km to je smešan trošak u odnosu na zadovoljstvo u vožnji. Svećice koje se menjaju na 100.000 km imaju smisla kod motora kod kojih zamena svećice traje 2 dana, kod vozača koji ne gase motor ili na vozilu koje može da pređe bar 300.000 km, što moj Reno svakako ne može!

Voleo bih da pročitam iskustva drugih forumaša, s obzirom da još uvek nemamo ništa zvanično...

Pozdrav svima!

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

o svetjicama je na ovom forumu napisano 5 kilometra teksta..potrazi malo.

iz mog iskustva 30-40 hiljada je previshe za svetjice.
                      jedne zime sam to ukapirao..auto je tezhe palio po hladnom vremenu,a ja sam bio ubedjen da su svetjice Beru u dobrom stanju ...jer zu vizuelno jos uvelk lepo izgledale..ali kad sam stavio nove ngk .auto je upalio na pola kljucha.
                      mislim da je nekih 20 000 km OK za zamenu,bez da se razmishlja.
                      TNG sagoreva Vetjom temperaturom a ne manjom bash zato shto se tezhe pali nego benzin .
                      pa su umotoru malo vetje temperature.. ali ne
                      mnogo vishe.

Comment

• slavko_bgd
                        CBC Senator XXL
                        • 24.03.2009
                        • 771
                        • Batajnica
                        • Stilo 1.6 16V MW

Originally posted by zoranbg
                        o svetjicama je na ovom forumu napisano 5 kilometra teksta..potrazi malo.

iz mog iskustva 30-40 hiljada je previshe za svetjice.
                        jedne zime sam to ukapirao..auto je tezhe palio po hladnom vremenu,a ja sam bio ubedjen da su svetjice Beru u dobrom stanju ...jer zu vizuelno jos uvelk lepo izgledale..ali kad sam stavio nove ngk .auto je upalio na pola kljucha.
                        mislim da je nekih 20 000 km OK za zamenu,bez da se razmishlja.
                        TNG sagoreva Vetjom temperaturom a ne manjom bash zato shto se tezhe pali nego benzin .
                        pa su umotoru malo vetje temperature.. ali ne
                        mnogo vishe.
                        Ima logike...Zato proizvođači svećica uporedno preporučuju za 1 stepen hladnije svećice u odnosu na benzin...
                        Evo jedan interesantan link na You-tube video.google.com/videoplay?docid=-5815350492893860613 ili ukucajte na pretraživaču "in cylinder video".

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

ZoranBG za presjednika
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zoranbg
                            CBC Senator XXL
                            • 23.03.2005
                            • 4098
                            • Rooster's Hill , Beog
                            • Grande Punto 1.2

to to " buraz" kreni da lepish plakate

Comment

Working...
                            X