@ Velja,
Za razliku od BG-a uNS ne moraš ići na vanredni tehnički i nemoraš ići posle da ti odmah upišu u saobraćajnu tako da atest mžeš uraditi kad god želiš a na tehničkom ćeš pokazati papir i upisaćet iga u saobraćajnu.
Ne bih se slozio sa tobom Doro jer meni su letos trazili da idem na vanedni tehnicki,i kada sam dobio potvrdu od fakulteta gde se dobija onda da mi se upise u saobracajnu sam morao opet na vanredni tehnicki i opet da platim taksu od 1050 dinara,tako da su me odrali kao jarca
2900 atest +600 jedan tehnicki+1050 taksa+600 opet tehnicki+1050 taksa+jos neke sitne takse i sve u svemu su me 7100dinara olaksali a obavio sam u Novom Sadu .
Narode, imam nekoliko pitanja, a ticu se atesta. Kupio sam Renault Megane, sa ugradjenim gasom. Auto je uvezen iz Holandije, gde je gas instalacija postavljena sa predjenih 6 km. ukupno, dakle odmah po izlasku iz fabrike. To sve imam u jednoj knjizici od VIALE autogas sistema koji sam dobio uz auto. E, sad, to je i jedini papir koji imam od cele instalacije, dakle nemam nigde specifikaciju ugradjenih i atestiranih delova. Razgovarao sam sa ljudima iz auto gas servisa oko atesta, jer sam zainteresovan da to legalizujem, posto hocu da idem preko granice, medjutim dobio sam odgovor: 'ako nemas papire od ugradjenih delova, najbolje je da sve zamenimo - bocu, cevi, isparivac... - ugradimo novo sa papirima, i onda mi garantujemo da ces proci atest'.
Meni je sve ovo totalno nelogicno, zasto bih menjao celokupnu instalaciju, kada imam ispravnu i da li je moguce da se uradi pregled ovako kako stoji i koje su mi sanse da to tako prodje.
Ako treba da platim kompletan sistem i ugradnju ispocetka, onda necu ni raditi atest - vozicu ovako dok bude moglo
Koliko znam mozes i to sto imas da atestiras... ali boca mora napolje pa u N.Sad na testiranje (posto je polovna tj. u upotrebi x godina), ima i nekih peripetija oko cevi ( Holandjani valjda ne koriste bakarna sa plasticnom izolacijom kako nasi zahtevaju... Dora je valjda o tome pisao, prosvrljaj po forumu i nadji)...
Sve to ima da te izadje kao pola novog sistema najmanje, a i dalje ces imati Viale kome ovde u Srbiji niko ni filter ne zna da zameni...
Ja bih to vozio bez atesta dok moze, a kad nas nateraju - sve napolje i nanovo.
Bas tako,a i Dora je cesto pricao o atestiranju takvih uradjaja.Sve u svemu tesko ces uspeti da uradis atest mada treba probati.Sto se tice inostranstava,mislim da si miran s obzirom da se radi o fabrickoj ugradnji.Jedino u scg izmisljaju toplu vodu i prave probleme oko vrlo kvalitetnih instalacija,dok kojekave home made ugradnje prolaze bez problema.
Cek auto ti je iz holandije a treba ti atest da ides preko granice? Sve sto se prodaje i ugradjuje u zemljama EU je atestirano za upotrebu u EU. Niko te nikada nece pitati sta imas u kolima od instalacija. Neke stvari se valjda na zapadu podrazumevaju. Druga je stvar ako se nesto dogodi a uzrokovano je losom ugradnjum gasnog uredjaja..... Pa u italiji niko negleda 10 godina da li ti je auto ispravan ali ako tvoja neisravnost nesto prouzrokuje ...
Koliko videh ovde ATEST-iranje nije standardizovana operacija koja se sprovodi na isti nacin (po zakonu) bez obzira gde je radis. Ovde se atest izgleda najlake zavrsava ako "doplatis" a onda mozes i da kucnu bocu atestiras ko automobilsku
Ja ne znam zasto se pismeni serviseri (pre svega mislim na servisere poput IvanaT i Dore mada ih jos u Srbiji ima mada ne previse) koji ugradjuju plin ne okupe za jedno sa nadleznim institucijama poput AMSS, masinski fakulteti, institut Vinca i ostale organizacije koje se bave ovom problematikom ne okupe na nekom simpozijumu, uzmu zakone koji vaze u EU (posebno Italija i Austrija - kao zemlje koje najvise koriste gas) zatvore se onoliko dana koliko je potrebno dok ne "potece beli dim". Nas zakon je jako star i mora se puno stvari izmeniti kako bi se izbegao javasluk i samovolja u ovoj oblasti. Ja znam da ovo sto sam napisao nije jednostavno ali ja koji sam samo nemi posmatrac ne mogu nista vise da uradim osim da saljem pisma ovakve sadrzine na sve navedene adrese nebrojeno puta. Ako sami sebi ne pomognemo niko nam nece pomoci.
Skup je davno uradjen, osnovana su i udrženja pa i regionalna.
Svako misli da će isterati onog drugog sa tržišta i nastaje povuci potegni. Oni što valjaju bofl i na crno nisu za to da se radi kako treba jer nema zarade.
Suviše je velik novac u pitanju da bi se složili. Poplava časopisa i članaka na temu gasa dovoljno govori o tome.
Mušterije koje us prearene ne reaguju na pravi način. Samo društvo potrošača može regulisati ovo ili će potrajati još ij...
AGAS (Autogas asocijacija Srbije) je osnovana jos pre godinu dana. Kako podpredsednik AGASA sam proveo sate i sate po raznim sastancima, ministarstvima i po kucama koje rade atestiranje. Na kraju je od svega ispalo da sam uzaludno trosio dragoceno vreme.
Kod nas se kamenje jos uvek vrlo lagano kotrlja, tako da ne verujem da ce se u dogledno vreme nesto bitnije promeniti. Samo u Beogradu ima preko 150 garaza koje ilegalno ugradjuju gasne instalacije.
Prva stvar koja mora da se uradi je izdavanje licenci servisima, kao i drasticno poostrenje kriterijuma kuca koje vrse atestiranje.
Nazalost te iste kuce se sada bore do "osvoje" servise sa kojima ce raditi atestiranje, a cak i nude novac za isto.
Ostaje nam samo da verujemo i nadamo se da ce stvari ipak krenuti na bolje.
Nerazumem ,ako se izda licenca serviserima...sta ce onda atest??
meni sve ovo sa auto gasom previse lici na BUNARENJE.
u zadnje vreme je tendencija u zemlji da ima sve vise pokusaja da se stvore monopoli...taxi naprimer..itd...
ja vam kazem da postoje mnoga zanimanja koja nose VELIKU odgovornost.pa se opet nevrse non stop atesti i druga zezanja.
kad se desi nesreca ..lepo se utvrdi ko je ugradjivao i dal je njegova krivica.kao za sve stvari u zivotu.
svi su fini..dok ne zatvore trziste ..a onda ko i svaki monopol..dogovore se koliko ruke(naravno vise nego sad)... koliko pregled(isto vose nego sad).
neznam ko je uopste utvrdio da je pregled 3000 dinara( za atest)
ako je taj koji pregleda drzavni sluzbenik...njegov sat rada je 100 dinara bruto( i to maximalno toliko ) ko neveruje nek se raspita ili racuna.
mislim...ova zemlja je debelo zrela za promene...
Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Ako ja kao serviser imam licencu, ja sam apsolutno odgovoran za svaki ugradjeni uredjaj u mom servisu. Sadasnja situacija apsolutno skida svaku odgovornost sa servisera (sto nikako nije dobro i zato je sve vise katastrofalnih gresaka prilikom ugradnje), a odgovornost na sebe preuzima kuca koja radi atestiranje.
Zakonski rok od 30 dana obavezuje vlasnika automobila na pribavljanje atesta. Toga nema nigde u normalnom svetu.
NIJEDAN AUTO NE BI SMEO DA IZADJE IZ BILO KOG SERVISA ZA UGRADNJU GASA, A DA CELOKUPNA UGRADNJA NIJE IZVRSENA PREMA ODGOVARAJUCEM STANDARDU.
Sada i ugradnja kod "Zike u shupi" moze da prodje atest, jer te niko ne obavezuje da imas , makar racun od ugradnje.
Ja imam jednu teoriju da zapad drži osiguranje. Sve ide preko njega. Da bi se znalo ko plaća štetu unapred se znaju pravila igre. Svi koji odstupaju od pravila plaćaju štetu.
Mi smo navikli drugačije jer je drugačiji standard, to jest nema se i svi su sami svoji majstori. Bez obzira što smo najpametniji narod na svetu nismo baš toliko pametni da baš svak osve zna.
Kad svi zanju sve onda sve rade sami i nema niko para, kad svako radi svoj posao, svi imaju para.
Nisam za monopole ali sam za uredjeno poslovanje. U Subotici je atest koštao 300 dinara i ukinut je, u SUP-u je uput koštao 80 dinara sad je 1080 dinara, ili je inflacija tolika ili je nekom zinulo ****.
Ne znam čiji su Mašinski fakultet i Vinča a AMS je deoničarsko društvo ili kako se već kaže. Ko kome odredjuje cenu sata ne znam ali znam da se preteruje. Ako država propiše da se atest mora raditi mora propisati i cenu po nekim normativima.
Oni ?to valjaju bofl i na crno nisu za to da se radi kako treba jer nema zarade.
Doro, zasto mislis da oni koji rade na crno nisu za to da se radi kako treba.A zarada je relativna stvar.Za prevaranta je svaka zarada mala, pa radio on na crno ili u legalnom servisu.
LICENCA je prava stvar. Sa njom bi direktno mogli u SUP zavrsimo registraciju. Jedino bi ostalo da se SUP pobrine da zatvori nelegalne servise. Kako? Jednostavno, stoji na pumpi za Gas i kad neko dodje da sipa, trazi saobracajnu.
- Gde ti je atest?
- Nemam.
- Nemas? A gde si ugradio instalaciju?
Oni ?to valjaju bofl i na crno nisu za to da se radi kako treba jer nema zarade.
Doro, zasto mislis da oni koji rade na crno nisu za to da se radi kako treba.A zarada je relativna stvar.Za prevaranta je svaka zarada mala, pa radio on na crno ili u legalnom servisu.
Na crno sam mislio one što prodaju na crno, dakle pijaca i bez poreza.
Ali kad već pitaš. Ja moram kupiti preko računa jer moram izdati račun, oni št orade na crno neizdaju račun i ne plaćaju porez. prema tome čine nelojalnu konkurenciju jer automatski mogu da smanje cenu za troškove, time postaju konkurentniji pa teraju i druge da to isto rade. Ako i dalje žele da rade sa zaradom moraju smanjiti troškove ili će se morati odreći dela zarade.
Stoga mi "na crno" i "se radi kako treba" ne ide nikako u jednoj rečenici.
Svi imaju štetu, posredno ili neposredno.
U Subotici je atest koštao 300 dinara i ukinut je, u SUP-u je uput koštao 80 dinara sad je 1080 dinara, ili je inflacija tolika ili je nekom zinulo ****.
DORA za koje vreme ti pricas u vezi ovog atesta sto si naveo(to nije bilo skoro),ja kad sam radio pre 2 godine zakazivali smo u NAFTAGASU i dolazio je neki tip iz NS-a danam spojeve namaze sapunicom i gotovo za neki 5000-6000 din?
Comment