Motorno ulje za GAS - koliko je neophodno?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dekideki
    CBC Senator XXL
    • 26.07.2005
    • 1914
    • Beograd

Motorno ulje za GAS - koliko je neophodno?

Sto se tice ulja, svi ih delimo na skupa, jeftina i ona "na tocenje".

Hteo bih da mi neko objasni kakve uticaje imaju na rad motora:
    - viskozitet
    - da li je mineralno, polusinteticko ili sinteticko
    - ostale oznake i karakteristike koje nisam naveo...

Dakle, koliko su bas neophodna neka specijalna ulja za motore koji idu na TNG (LPG) i sta to ona rade, a ne radi npr. mineralno Galax (Unia) 15-40W (njega koristim i ok mi je u svim uslovima).

Uzevsi u obzir sve sto napisete, dodajte i predlog GAS ulja za, recimo, moj auto. Hvala
    .
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

evo ovde vidi...ako nije prežvakano sto puta...ajmo još
    http://hiitek.mine.nu/forums/cannonball ... c.php?t=35

to sa specijalnim uljima za LPG ,je samo marketinški potez...
    a što se meni posebno nesvidja je to što su najeftinija u radnji

nisam sipao Galax nepamtim....koliko para,i jel valja?
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• dekideki
      CBC Senator XXL
      • 26.07.2005
      • 1914
      • Beograd

Unia je oko 230 dinara (na JP pumpama), koristim je na preporuku od drugara koji je svasta probao, moj utisak je da je bolje od... da ne pljujem po njihovoj konkurenciji.
      Kako bolje? posle promenjenog ulja odmah sam osetio bolje performanse, hladniji motor, lakse startovanje, ajd da ne preterujem. Uglavnom, menjam ga redovno, i - ne boli me glava.

Dobro ti zapazanje sto se cene tice. Moram da budem pokvaren pa da primetim razliku u ceni izmedju Super 98 okt. i TNG Pa? Skoro svi sa foruma ipak vozimo na TNG...

Pozdrav

P. S. Izvinjavam se sto ponavljam temu, trazio sam temu slicnu ovoj sto sam postavio, ali ne nadjoh je tada. nekako mi promakla. hvala u svakom slucaju...
      .

Comment

• M-power
        Moderator
        • 10.01.2005
        • 10060
        • Bg; Banovo Brdo
        • CorsaC, astra H,

Originally posted by dekideki
        Kako bolje? posle promenjenog ulja odmah sam osetio bolje performanse, hladniji motor, lakse startovanje, ajd da ne preterujem. Uglavnom, menjam ga redovno, i - ne boli me glava.
        Pa ne razumem ljude. Komso sad si rekao nesto ovome slicno:
        "Kako bolje svecice? Pa posto su promenjene odmah sam osetio bolje performanse, hladniji motor, lakse startovanje itd."

Pa naravno kad su stare odradile 10-tak hiljada i zavrsile posao. Tako i ulje. Da si sipao ponovo isto osetio bi ista poboljsanja jer je ono staro odradilo svoj posao
        To date there has never been a faster car built for the public road and,
        it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• dekideki
          CBC Senator XXL
          • 26.07.2005
          • 1914
          • Beograd

a ono sto sam rekao da menjam ulje redovno, nikom nista?! (i ulje i filter na 5.000 - 6.000, nebitno)

1. ne reklamiram ulje, samo sam odgovorio coveku
          2. znam kako mi auto reaguje. imam ga kod sebe u posedu poslednjih 20 i kusur menjanja ulja (da se tako izrazim)
          3. pomenuto ulje (kud sam ga imenovao uopste) koristim maltene otkad se pojavilo - znaci nekih 10-tak godina...

*a inace auto mi je presao 170.000 dosad, vozi se poslednjih 5-6 god. svakog dana, i imam i dalje standard karike i iberlauf na usisniku pri tom je kao onaj sa slike, samo teget. confort '81.

ELEM,
          onaj link na forum naveden iznad mi nije puno dao odgovora na pitanje koje da koristim ulje za moj blok (FIAT 128A), a vozim na gas, skoro sve vreme... Da probam Optima Gas? (do pre rata vozio sam na crnu optimu koja je sipana inace od '81.)
          inace, ostala potpitanja su sada malo jasnija
          .

Comment

• driverGT
            CBC Veteran
            • 29.09.2004
            • 154
            • Zemun

Nikad mi nije bilo jasno kako vi to "osetite" da je ulje dobro.Ja sam sipao sve moguce vrste ulja i samo sto sam "osetio" je bilo po dzepu.Neko je skuplje neko jeftinije.Naravno da postoje velike razlike u kvalitetu izmedju ulja,ali ja i dalje tvrdim da je izuzetno tesko normalnom vozacu da u voznji oseti kvalitet ulja.Meni se isto ponasa i sa galaxom i sa mobilom koji je 1000 din litra.E sad sta motor oseti to je nesto drugo.Ja samo znam da ja ne osetim.

Comment

• dekideki
              CBC Senator XXL
              • 26.07.2005
              • 1914
              • Beograd

aj da opisem banalno...

znas one reklame za modifikatore na TV? e - tako. kao da (ovo novo) ima u sebi nesto sto ono staro nije imalo, nesto sto se bas bas oseti. nisam dobio na snazi 15hp niti mi je temp. niza za 10 stepeni, ali ima razlike. kao da motor bolje radi (zaptiva).

mozda je ono prvo bilo fush a ja se lozio da je original (ko ce njega da falsifikuje). kad sam video kineske Bosna Super svecice (i to NE ovaj put iz Teshnja), sve je moguce (one svecice za "Zasravu" i "Eiat", )

Pozdrav.

P.S. opusti se, bre. samo menjaj redovno, koje god, i ne stedi na taj nacin. na svemu stedi samo ne na tome...
              .

Comment

Working...
              X