Lambda sonda

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Brane_ki
    CBC Početnik
    • 24.04.2010
    • 5
    • Kikinda

Lambda sonda

Od pre petnaestak dana mi je instaliran sekventni autogasni uređaj Marini Autogas model Ringas u automobil Opel Astra G 1.8 16v 2001g. Nakon par dana vožnje mi je identifikovao grešku koja se uključivala u toku vožnje i nestajala prilikom zaustavljanja motora. Majstor ga priključi na računar i reče da je to LAMBDA SONDA i on mi obriše tu grešku. Posle dva dana mi je ponovo identifikovao istu grešku , ali je od tad konstantno signalizira kao da je u pitanju vakunski uređaj a ne sekventni. Koliko sam čuo kod sekventnih uređaja se to nebi trebalo dešavati. U čemu može biti problem?
  • nina996
    CBC Senator XXL
    • 20.03.2009
    • 324
    • leskovac

Re: Lambda sonda

Vozi malo na gorivo pa vidi dali ce da upali
    Pirke

Comment

• Brane_ki
      CBC Početnik
      • 24.04.2010
      • 5
      • Kikinda

Pređoh 35km konstantno na benzin i dalje isto, aposle tih pređenih 35km počeo sam da kombinujem malo benzin malo plin i opet isto?

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Odeš lepo do majstora i prepišeš šta javi kao grešku, ne postoji greška "lambda sonda" onda prepišeš i kad se i zašto desilo, vreme obrtaji i sl..
        Zatim nam objasniš šta je to pokazuje kao da je vakumski a ne sekvent.

Nije problem da ti se pomogne ali na osnovu ovog opisa što si dao to ne može niko sem da se složimo da se lampica pali i da može biti posledica ugradnje gasa.
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Brane_ki
          CBC Početnik
          • 24.04.2010
          • 5
          • Kikinda

Ok sutra javljam koja je greka tačno u pitanju. Auto je do ugradnje autogas uređaja radio perfektno mada i od tada isto tako radi ali mi pali žutu lampicu koja simbolizuje motor. Dva dana nakon ugradnje uređaja prilikom startovanja sve je bilo ok posle dva minuta rada na ler gasu, prilikom kretanja na nekih 1500 obrtaja mi se upalila ta lampica. Zaustavio sam motor i posle nekih pet minuta opet startovao i tada je bilo sve ok (lampica se ugasila) bez ikakvih problema sam se vozikao. Sutrada mi se u toku vožnje pojavio isti problem, tada sam otišao kod majstora te mi on reče posle priključivanja na računar "ništa strašno Lambda Sonda, ugasio sam ti lampicu". Sutra dana sve ok i onda opet isto, mada je od tad prošlo pet dana i lampica motora konstantno sija.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Lambda sonda može pokazati da je smeša siromašna, bogata ili da je stvarno neispravna, zato je bitno da se zna tačno šta piše kao greška. To jeste često posledica loše smeše na gasu ali se mora znati u kom pravcu dalje. U Principu treba taj što ti je ugradio gas da očita grešku i da prema tome koriguje smešu ako je zbog toga upaljena lampica. Mehaničar ili dijagnostičar ti tu teško može pomoći sem da ugasi lampicu kao što je i uradio ali to ne pomaže u rešavanju problema kao što si video i sam.

https.autogas.rs

Comment

• gaga75
              CBC Veteran
              • 08.01.2010
              • 157
              • Vranje

Kod mene se javlja isti problem, dakle lambda sonda pali "check engine" i signalizira da nesto nije u redu sa smesom.
              Gasio sam gresku nekoliko puta ali se opet pali i to uglavnom gada ga nagazim malo vise!
              Od nekih sam cuo da je to kao normalno jer lambda je nastelovana za smesu sa benzinom i sada javlja gresku jer je smesa sa plinom drugacija!?
              Inace auto ide odlicno, potrosnja u gradu je malo povecana u odnosu na benzin!

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Lambda sonda meri višak ili manjak kiseonika u izduvnom sistemu, na osnovu toga zna da li je smeša bogata ili siromašna. lambda sonda nije programirana jer je glupi merač i isto tako nema pojma na kom se gorivu vozi.

https.autogas.rs

Comment

• slavko_bgd
                  CBC Senator XXL
                  • 24.03.2009
                  • 771
                  • Batajnica
                  • Stilo 1.6 16V MW

Originally posted by gaga75
                  Kod mene se javlja isti problem, dakle lambda sonda pali "check engine" i signalizira da nesto nije u redu sa smesom.
                  Gasio sam gresku nekoliko puta ali se opet pali i to uglavnom gada ga nagazim malo vise!
                  Od nekih sam cuo da je to kao normalno jer lambda je nastelovana za smesu sa benzinom i sada javlja gresku jer je smesa sa plinom drugacija!?
                  Inace auto ide odlicno, potrosnja u gradu je malo povecana u odnosu na benzin!
                  Dora je upravo objasnio koja je uloga "lambda sonde" odnosno senzora kiseonika (O2s).
                  Razlika stehiometrijskog odnosa benzina i gasa (B=14,7:1 i TNG=15,5:1) je 5,2%, što je zanemarljivo i zato benzinski "digitron" ne može da zna na koje gorivo motor radi.
                  "CHECK ENGINE" aktivira benzinski kontroler kada u njegovoj memoriji postoji memorisana greška.
                  Uglavnom, kada motor radi na gas a nema nikakvu ili nema adekvatnu elektronsku regulaciju količine gasa koja se dozira motoru, normalno je da benzinski ECU memoriše grešku smeše ( npr. od P0170 do npr P0172).Ima izuzetaka od ovog pravila.
                  Jedina komponenta koja vremenom može da "lipše" zbog dugotrajne vožnje sa pogrešnom smešom je katalizator.
                  Ako zanemarimo potrošnju i pad performansi, veliki broj motora može da radi sa tzv.klasičnim sistemima bez ozbiljnijih posledica.
                  Načelno, treba ugrađivati adekvatne gasne sisteme, bez obzira na veću cenu, jer isti vremenom opravdavaju taj izdatak.
                  Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• Brane_ki
                    CBC Početnik
                    • 24.04.2010
                    • 5
                    • Kikinda

Dijagnostika kaže sledeća PO170 MIXTURE LEAN.

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Onda ga cepaš malo više obzirom da za memorisanje greške treba izvesno vreme u istom (lošem) režimu, Smeša je siromašna, imaš nedostatak gasa prilikom takve vožnje. Morao bi voziti auto sa nekim skenerom da se vidi tačno koliko i da e koriguje. Neki gasni softveri imaju sličnu funkciju pa se i preko njih može odraditi.

https.autogas.rs

Comment

Working...
                      X