Zadnjih nekoliko dana se desava (jednom) da mi se ugasio i nije hteo odmah da upali. "Verglao" sam ko LUD ali nista. izbacivao je na auspuh crni dim i jako neprijatan miris. Posle 5 min pauze, upalio je kao da nista nije bilo.
Mada u zadnje vreme, kao sto sam predhodno opisao, auto se ne gasi u voznji i ne menja rad motora na ler-u. "lampica" i dalje svetli"
Prijatelji, evo javljam se posle male pauze.
U medjuvremenu je auto skroz 'crko'. Znaci upalim auto, radi par sekundi i ugasi se. A pozadi crn dim i smrad kao sto sam gore opisao.
Bio sam jos u jedan "servis' i majstor opet nije mog'o da otkrije gresku na automobilu. Na kraju sam otiso u BMW tehnik u Nisu, i otkrili su da je greska u protokomeru!
Sad, zna li neko koliko se krecu u "nekom" proseku (cena)? Zvao sam nekog lika i rece mi 495 evra original sa 3 god garancije. U Nisu u nekoj X radnji oko 250, ali mora da se naruci prvo pa da kaze tacno cenu. Vlasnik BMW servisa mi rece da kosta oko 300-350. Sad mnogo je velika razlika izmedju 250 i 500.
I koliko traju ti jeftini protokomeri?
Takvo pripasivanje zna da napravi neviđeno s.anje na gasu.
"Ali majstore,protokomer je nov! 250e dadoh mehaničaru!" Niko ne spori da je nov,ali nije odgovarajući!
Na benzinu može da se "pripaše" da se ne primeti ali na gasu zna da pomeri.
Može biti isti,može biti skoro isti. Može sve to i stvarno da je tako,a može i na papiru da je tako.
Može da se dotera da su očitavanja na leru i pri dodavanju punog gasa u redu,ali ko će ga pripasati da je u celom opsegu zadovoljavajući.
Istina,jedan uložak protokomera može da odgovara na više modela,ali samo ako je proizvođač tako propisao.
Taj od Lade uložak sa Bubnja ili Najlona što paše na sve modele može kao zamena traljavo da radi posao na benzinu,bez zamerke mušterija,ali na gasu... još ako gasni uređaj nije sekvent onda . a stavio bih i smajli za vatromet,samo da ima.
Verovali ili ne, bilo je do protokomera. Auto zuji kao sto je i zujao pre kvara i ugasio lampicu koja signalizira lambdu sondu.
Ako nekoga interesuje, kostalo me je:
-40e dijagnostika,
-310e protokomer, i naravno posto smo u Srbiji
-1000 din za gorivo koje nije ni sipao,
a u kanisteru u gepeku uvek nosim rezervno. Ali nema veze vazno da radi.
Comment