Re: Neispravan rad ventila...
Glava se skida uvek kada je evidentno da fali kompresije, odnosno utvrdjeno nedozvoljeno curenje,a ventili nisu nategnuti.Da li i koliko ventili propustaju se utvrdjuje merenjem curenja,dok je glava jos na motoru stim sto se meri u nekoliko polozaja klipa.Ako je ovalnost hilzne u pitanju,bar na jednom mestu ce se curenje smanjiti na minimum,tj.bice vecih oscilacija u postupku merenja.Ako su ventili u pitanju te oscilacije ce biti minimalne.U svakom slucaju ,curenje treba proveriti na cilindrima kada je skinuta glava.Simptome mogucnosti curenja ventila na ovom motoru sam vec opisao.Na ovom istom ili slicnom motoru pri radu na gas ukoliko ima problema sa produvavanjem cilindara moze doci do efekta otvorenog EGR ventila.Zbog restrikcije u**** koje pravi leptir gasa,moze doci po povlacenja izvesne kolicine gasova iz kartera,samim tim ce doci i manja kolicina plina u komoru za sagorevanje.Rezultat mozete naslutiti i objasniti zasto se to ne desava na benzinu ,a znamo da se isti uspricava kod samog ventila.
Eto,nisi siguran,a kako cemo ti mi onda pomoci?
Vidis,da bi otklonili crne misli gore napisane,trebaju nam ispravna merenja,bar sa ispravnim manometrom.Jos da dodam i da minimalna potrosnja ulja ne znaci da je sa sklopom klip cilindar sve u redu.Ovalnost cilindra od cak 6 stotih ako je u zlom rasporedu,moze praviti gore navedene probleme.
Znam da je OT, ali prica se o curenju ventila - da li neko ima sliku ili moze da pojasni: kada se skine glava i gleda komora sa ventilima, kako izgleda i da li uopste ima karakteristicnih i prepoznatljivih znakova, kada ventil curi? Neka karakteristicna diskoloracija, nedostatak naslaga, bilo sta od toga? Eventualno kakva slika?
Koliko me sećanje služi kompresija je na svim cil. bila vrlo ujednačena kada bi došla u max. vrednost i oko 12 - 12.5, ali se na nekima desi tokom merenja trenutni pad da bi se odmah posle ponovo popela na max. vrednost.
Vidis,da bi otklonili crne misli gore napisane,trebaju nam ispravna merenja,bar sa ispravnim manometrom.Jos da dodam i da minimalna potrosnja ulja ne znaci da je sa sklopom klip cilindar sve u redu.Ovalnost cilindra od cak 6 stotih ako je u zlom rasporedu,moze praviti gore navedene probleme.
Comment